Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, "Antalya'da çok önemli sulama tesislerini hizmete aldık ama daha yapacağımız çok iş var. İnşaat safhasında yer alan sulama tesislerimiz ile 190 bin 900 dekar arazinin daha sulanmasını sağlayacağız. Böylece suladığımız toplam alan takriben 640 bin dekara yükselecektir." dedi.
Acu, yaptığı yazılı açıklamada, DSİ tarafından son 15 yılda Antalya'da 19 baraj ve 3 göletin tamamlanarak hizmete sunulduğunu kaydetti.
İnşa edilen barajlardan birinin sulama, içme suyu ve enerji üretim maksatlı olan Alanya Dim Barajı olduğunu belirten Acu, baraj ile 36 bin 500 dekar arazinin sulanacağını, yıllık 123 milyon kilovatsaat enerji üretimi ve içme suyu temini sağlanacağını ifade etti.
Manavgat Naras Barajı ile Manavgat havzasının taşkınlardan korunduğunu, aynı zamanda 71 bin 420 dekar arazinin sulandığını kaydeden Acu, Gazipaşa Gökçeler Barajı ile de 15 yerleşim yerine içme suyu verileceğini 47 bin 400 dekar arazinin sulanacağını bildirdi.
Antalya'ya 10 baraj ve 2 gölet inşa ettiklerini hatırlatan Acu, şu bilgileri verdi:
"Demre Çağman Barajı, Demre Çevreli Ovası drenajı, Korkuteli Saksağan tersip bendi ve Korkuteli Kargalık tersip bendi inşaat ihalelerini yaptık, inşallah kısa zamanda bu projelerin inşaatlarına da başlayacağız. Antalya ülkemizin sebze ve meyve yetiştiriciliği açısından önemli bir şehirdir. Bu bağlamda biz de münbit toprakları sulayarak Antalya'nın bereketine bereket katmak istiyoruz. Son 15 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleri ile Antalya'da 449 bin 89 dekar zirai araziyi sulamaya açarak vatandaşlarımıza yıllık ortalama 471 milyon lira zirai gelir artışı sağladık. Antalya’da çok önemli sulama tesislerini hizmete aldık ama daha yapacağımız çok iş var. İnşaat safhasında yer alan sulama tesislerimiz ile 190 bin 900 dekar arazinin daha sulanmasını sağlayacağız. Böylece suladığımız toplam alan takriben 640 bin dekara yükselecektir."
Antalya'da taşkın riskinin fazla olduğuna işaret eden Acu, yerleşim yerleri ve tarım arazilerinin taşkın zararlarından korunması için 88 derenin ıslah edildiğini, Antalya şehir merkezi, 138 yerleşim yeri ve 201 bin 110 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduklarını açıklamasına ekledi.
Antalya'da Sulanabilir Tarım Alanı Artırılacak
DSİ Genel Müdürü Acu: 'Antalya'da çok önemli sulama tesislerini hizmete aldık ama daha yapacağımız çok iş var. İnşaat safhasında yer alan sulama tesislerimiz ile 190 bin 900 dekar arazinin daha sulanmasını sağlayacağız. Böylece suladığımız toplam alan takriben 640 bin dekara yükselecektir'