Antalya'da 'Tutsak Yunuslara Özgürlük' Eylemi

Antalya'da 'Tutsak Yunuslara Özgürlük' Eylemi

Antalya'nın Kaş ilçesinde "yunuslara özgürlük" eylemi düzenlendi.

Çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen eylemde, Bodrum'dan terapi için getirilerek İnceboğaz Koyu'nda kafes içinde eğitilen 4 yunusun özgür bırakılması istendi.

Doğa ve hayvanseverlerin, Bodrum'dan çeşitli gösterilerde ve yunus terapisinde kullanılmak üzere Kaş'a getirilen Afalina türü 4 yunusla ilgili çığlığı Almanya'da yankı uyandırdı. Almanya'nın yanı sıra çeşitli ülkelerde yunus parklarına karşı protestolarını sürdüren Alman yunus ve balina koruma kuruluşu 'ProWal', artan tepkiler üzerine yeniden Türkiye'ye geldi. Düzenlenen eylemde, yunuslara özgürlük pankartları açıldı, maket yunuslar sahilden denize bırakıldı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarınıntemsilcilerinin katıldığı eyleme turistler ve çocuklar da ilgi gösterdi.

Sessiz yürüyüşle devam eden eylemde ilk açıklama Kaş Sualtı Araştırmaları Derneği Temsilcisi Belma Tosun'dan geldi. Tosun, Kaş'takinin yanı sıra Türkiye'deki tüm yunus parklarının kapatılması için mücadele ettiklerini söyledi.

ProWal Başkanı Andreas Morlok ise, Kaş'taki yunus parkının "dünyanın en korkunç yunus gösteri merkezi" olduğunu ileri sürdü. Kafes içinde bulunan yunusların burunlarını kafeslere vurarak yaraladıklarını anlatan Morlok, Bodrum'dan getirilen yunusların Japonya'da kan akıtılarak yakalandıklarını ileri sürdü. Yunuslara eziyete bir son verilmesi gerektiğini kaydeden Morlok, "Bir yıl önce görüştüğümüz Kaş Belediye Başkan Yardımcısı, bizlere 2010 yılında kapatılan yunus parkının bir daha asla açılmayacağı sözünüvermişti. Orada bir daha asla deniz memelilerinin kar amacıyla hapsedilip istismar edilmeyeceklerini belirtmişti. Ancak bu söz maalesef tutulmadı ve 4 yunus, ufak bir sebze kamyonuyla Bodrum'daki küçük yunus parkından alınarak Kaş'a getirildi.

Kaş'taki yunus tesisi, bir koyda paslanmış tellerle çevrili küçük bir kafesten ibarettir" ifadelerini kullandı.

WWF Türkiye Doğa Koruma Sorumlusu Nilay Akça da Türkiye'de yunus merkezlerine karşı farkındalığın artırılması için çaba gösterdiklerini söyledi

Eylem yapan ekip, daha sonra yunusların bulunduğu İnceboğaz'a geldi. Yunus Parkı sahibi Cenk Gökalp ile konuşan eylemciler, bilgi almaya ve içeri girmeye çalıştı ancak izin çıkmadı. Protestocular burada da eylemlerine devam ederken, işletme sahibi Cenk Gökalp, dünyanın her yerinde yunus parkları olduğunu ancak sadece Kaş'takinin gündeme getirildiğini belirtti.

Gökalp, yunusların eğitim için tutulduğu alanın iddia edildiği gibi 40 metrekare değil, 400 metrekare olduğunu ve doğal ortamlarında muhafazaedildiklerini ifade etti.

Protestocular, tutsak yunusların özgür bırakılması için eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile