Antalya'daki 'Çocuk Gelin' İddiaları

Antalya'nın Elmalı ilçesinde, küçük yaştaki iki çocuğun babaları tarafından evlendirilmek istendiğine ilişkin haberlerin gazetelerde yayımlanması üzerine CHP İl Başkanlığı üyeleri ve bazı hukukçulardan oluşan heyet, yaptığı incelemenin ardından çocukların durumuyla ilgili rapor hazırladı.

CHP Kadın Kolları Başkan Yardımcısı İlkay Budak, Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Selda Koç, İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Öznur Özçoban, Elmalı İlçe Teşkilatı Sekreteri Önder Karakaş, Antalya Barosuna bağlı avukatlar Kadir Çetinkaya ve Polat Balkan'dan oluşan heyet, iddia sahibi Mehmet E, eşi Fatma E. ve gelinleri Yıldız E. ile görüştü.

Heyet tarafından hazırlanan raporda, baba Murat E'nin eşinin vefat etmesi üzerine çocukları G.E. ve F.E'yi dedeleri Mehmet E'ye bıraktığı, 10 yıl boyunca çocukların tüm gereksinimlerinin dedeleri tarafından karşılandığı belirtildi. Yaklaşık 3 yıl önce Murat E'nin rızalarına aykırı olarak çocuklarını dedelerinden aldığı ve okul saatleri dışında tarım işlerinde çalıştırdığı vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

"13 yaşındaki F.E'yi rızasına aykırı olarak üvey anne B.E'nin dayısının oğlu ile aile içinde nişanlamışlardır. Diğer çocuk G.E'yi (15) de bir diğer akrabası ile nişanlamışlardır. Büyük çocuk G.E. yaşadıklarının etkisiyle 2015 yılı yarıyıl tatili öncesinde intihar girişiminde bulunmuş ve Elmalı Devlet Hastanesinde tedavi edilerek sağlığına kavuşmuştur."

Raporda, baba Murat E'nin geçen yıl ekim ayında konut dokunulmazlığını ihlal, tehdit ve kızlarına yönelik taciz iddiasıyla H.E. ve S.Ç. hakkında Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu ve bu kişilerin de kızlarını evlendirmek istediği kişiler olduğunun tespit edildiği belirtildi.

- Çocukların beyanı

Çocukların da görüşlerine yer verilen raporda şunlar kaydedildi:

"Çocuklar okullarında, takdir-teşekkür belgeli başarılı birer öğrenci olmalarına karşın, babaları tarafından öğrenim hayatlarına devam etmeleri engellenmek istenmiştir. Beyanlar doğrultusunda edinilen harici bilgiye göre, mağdur çocuklar, şubat ve mart aylarında verdikleri ifadelerinde, ısrarla zorla evlendirilmek istenildiklerini beyan etmişlerdir."

Raporda ayrıca, baba Murat E'nin ekonomik durumu iyi olmasına rağmen çocuklarının okul masraflarını karşılaması gerekirken, eşya alarak evlendirmeyi tercih ettiği de ifade edildi. Dede Mehmet E'nin ise torunlarının öğrenimine devam etmesi için destek olacağını söylediği bildirildi.

- CHP İl Başkanı Esen

CHP İl Başkanı Semih Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rapor doğrultusunda partili avukatların, çocukların hukuki açıdan korunması ve velayetinin dedeye verilmesi için çalışma başlatacaklarını söyledi.

Çocukların eğitimlerini devam ettirebilmeleri için de aktif rol üstleneceklerini anlatan Esen, "Ortada iki çocuğun geleceği söz konusu. Hazırlanan raporda gösteriyor ki çocukların gelecekleri karartılıyor. Bu gelecekleri kurtarmak için harekete geçtik" diye konuştu.

Esen, raporu önce il yönetiminde değerlendireceklerini ardından partinin genel merkezine sunacaklarını bildirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile