Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in himayelerinde ve Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu’nun ev sahipliginde, küresel ve bölgesel meselelerin ele alinacagi, resmi ve hükümet disi aktörleri bir araya getiren ve zaman içinde kurumsallasmasi hedeflenen bir platform olan “Antalya Diplomasi Forumu” (ADF) Belek Turizm Merkezi’ndeki NEST Kongre Merkezi’nde basladi.
Forumun açilisinda konusan Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Kis mevsiminin bir anlik, günesin ise bir yasam tarzi oldugu, gelenegi simgeleyen zeytin agacinin, yeniligi ve umudu simgeleyen badem agacina komsu oldugu, Asya, Avrupa ve Afrika’nin birbirine kaynastigi, dünya nüfusunun her yil gelmeyi iple çektigi Antalya’ya hos geldiniz" diyerek sözlerine basladi.
Bugün dünya siyasetinin yeni bir düsünce ekosistemine kavustugunu dile getiren Çavusoglu, 2019 yilinda temeli atilan forumun gözlerini zorlu ama umutlu bir dünyaya açtigini kaydetti.
"Küresel salgin"
Zor ile umut arasindaki köprüyü ortak düsünce ve ortak hareket olusturacaginin altini çizen Çavusoglu, “Bu salonda bulunan, bizi internet üzerinden izleyen ve izleyecek olan hiç kimse, son birkaç yilda yasadigimiz türden bir küresel salgini daha önce yasamadi. Maalesef çok insanimizi kaybettik. Hepsini rahmetle aniyoruz. Acimiz kadar ümidimiz de büyük. Tarihte hiçbir küresel salgina karsi insanlik bu kadar hizli sekilde asi gelistiremedi. Türkiye’den Almanya’ya giden iki degerli bilim insaninin basarisi, yabancilara iflah olmaz bir husumet ve korkuyla bakan kesimlere de ders oldu” diye konustu.
"Yenilikçi diplomasi"
“Sinamalari, risk ve tehditleri küçümseyemeyiz” diyen Çavusoglu, “Esasinda devletler arasi, milletler arasi iliskilerin en akiskan, en belirsiz dönemlerinden birini yasiyoruz. Güç dengelerinde sürekli bir degisim var. Devletler isbirligi yaninda bir rekabet, hatta mücadele halinde. Güçlü bir türbülansta ayakta durmaya çalisan bir uluslararasi sistemin çigliklarini duyuyoruz. Insanoglu hala adaletsizlik, açlik, kuraklik, çatisma, düzensiz göç ve salgin hastaliklarin pençesi altinda inliyor. Popülizm, yabanci düsmanligi ve Islam karsitligi yükseliyor. Iklim degisikligi, terörizm hala hepimizi siniyor. Baslayan çatismalar da sonlandirilamiyor. Temel dis politika aktörleri tarih içinde çok degismedi. Ancak, paydaslar çogaldi. Sivil toplum, yardim ve düsünce kuruluslari, is dünyasi, medya, sanat ve bilim çevreleri artik diplomasinin etkin oyunculari. Diplomasi bu çalkantili ve çok paydasli dönemde her zamankinden daha fazla ihtiyaç duydugumuz bir siyaset araci. Bunlarin hepsi yenilikçi diplomasi kavramini karsimiza çikariyor. Bu kavram, 2017 yilinda Zat-i Devletlerinin Büyükelçiler Konferansi nutkunda ifadesini bulan Girisimci ve Insani Dis Politikamizin ve 2019 yilinda dünyaya ilan ettigimiz Yenilikçi Gündemin mantigini olusturuyor” diye konustu.
Çavusoglu, Türkiye’nin en zor cografyalar dahil dünya üzerinde uzman kadrolara emanet ettigi 252 temsilcilik ile en büyük besinci hariciye teskilatina sahip ülke oldugunu kaydetti.
"Ayni seyleri tekrar yaparak farkli sonuçlar elde edemeyiz"
Gerek liderler düzeyinde, gerek büyükelçilikler düzeyinde dünyanin her kösesinde sorun çözmeye çalisan girisimci bir diplomasi uyguladiklarinin altini çizen Çavusoglu, “Diger taraftan, Yeniden Asya, Dijital Diplomasi ve bugün bizi burada bulusturan Antalya Diplomasi Forumu girisimleriyle gelecegin etkin dis politika enstrümanlarini olusturduk. Degisime, karsimiza çikan farkli sinamalara karsi yeni bir mecra, hatta yeni bir dis politika aktörü daha ortaya koyuyoruz. Bir seyi biliyoruz. Ayni seyleri tekrar tekrar yaparak farkli sonuçlar elde edemeyiz. Iste bu yüzden Antalya Diplomasi Forumu’nun bu yilki basligini ’Yenilikçi Diplomasi: Yeni Dönem, Yeni Yaklasimlar’ olarak belirledik. Yaklasimlarimizi, enstrümanlarimizi, aktörlerimizi, girisimlerimizi, platformlarimizi gözden geçirmek zorundayiz. Gerektiginde bunlari yenilemeye ve çesitlendirmeye mecburuz” dedi.
"Dis politika dinamik bir siyaset alanidir"
Bu yüzden diplomasiyi, siyah beyaz, agir çekim, sessiz bir film gibi degil, 3 boyutlu bir renk cümbüsü olarak görmek ve kurgulamak azminde olduklarini vurgulayan Çavusoglu, “Dis politika ve diplomasi duragan degil, dinamik bir siyaset alanidir. Cumhurbaskanimizdan ögrendigimiz de budur. Dis politika ayni zamanda bir düsünce ve inovasyon alanidir. Çünkü diplomasi zihinlerde baslar. Burada biz rekabetçiligi degil, uluslararasi isbirligini öne çikarmaktayiz. Çünkü birlikte düsünmeden birlikte harekete geçemeyecegiz. Birlikte harekete geçmeden de insanligin karsi karsiya oldugu sorunlara çözüm bulamayacagiz” diye konustu.
Çavusoglu, Antalya Diplomasi Forumu’nun birlikte düsünme ve hareket tarzlari gelistirmek için diplomasi dünyasina yeni bir ortam, yeni bir sahne sundugunu belirtti.
"Üst düzeyli 7 çevrimiçi toplanti düzenlendi"
Antalya Diplomasi Forumu’nun henüz daha ilk fiziksel toplantisini dahi yapmadan taninan, hatta belirli bir ivme kazanan dünyanin ilk ve tek diplomasi ve düsünce platformu oldugunu isaret eden Çavusoglu, “ADF, bu ilk yillik toplantisindan önce, çalismalarina teknolojinin imkanlarindan faydalanarak basladi.
Arabuluculuk konusuna hasrettigimiz ilk çevrimiçi toplantiyi düzenledigimizde, dünya henüz ’webinar’ kelimesine yeni alismaktaydi. Bugüne kadar hepsi üst düzeyli çevrimiçi 7 toplanti düzenlendi.
Münih’ten Biskek’e fiziksel toplantilarimiz da oldu. Ayrica, sosyal medya platformlari üzerinden ADF-Söylesileri, ADF 120-Saniye ve ADF-Fikir gibi formatlarla degisik görüsleri takipçileriyle bulusturmaya devam etti. ADF, yeni teknoloji ve yeni dünya kosullarinin bir bebegi olarak yasam buldu. Bu yaklasimi devam ettirmek azmindeyiz. ADF bundan sonra da bir öngörü, vizyon ve teknoloji ekosistemi olarak düsünce dünyasina hizmet verecektir” ifadelerine yer verdi.
Forumun bu ilk yillik bulusmasinda toplam 25 oturum düzenleyeceklerini dile getiren Çavusoglu, bunlarin ikisinin Liderler Forumu seklinde olacagina degindi.
"Yarinin lideri gençleri de davet ettik"
“Bu oturumlarda bazen yüzümüzü küresel ortama çevirerek tüm insanligi ilgilendiren ortak egilimlere bakacagiz” diyen Çavusoglu, “Bazen de yakin cografyamizdaki bölgesel konulara odaklanacagiz. Üç gün boyunca, güncel sorunlara hangi yeni yaklasimlari getirebilecegimizi birlikte tartisacagiz. Ve tabii dis politika aktörleri olarak kadin ve gençleri öne çikaracagiz. Bugün burada, diplomasiye katki veren devlet adamlarindan akademisyenlere, özel sektörden medyaya ve kanaat önderlerine kadar farkli kesimlerin fikirlerini bulusturmayi amaçladik. Antalya Diplomasi Forumu’na sadece bugünün degil, yarinin liderleri olacak gençlerimizi de davet ettik. Farkli cografyalarin kendine has ses, düsünce ve deneyimlerini de bir araya getirmek istedik. Özellikle Afrika, Asya ve Avrupa’nin güçlü varligini hedefledik. Çünkü dünyanin dinamikleri bu kitalara özel bir ilgi göstermemizi gerektiriyor. Dünya sathinda her 5 Disisleri Bakani’ndan 1’i su anda Antalya’da. Yani bir Birlesmis Milletler ortami burada vücut bulmus durumda. Hep birlikte, Antalya’da toplanan bu zihinsel birikim ve enerjiyi kullanip, diplomasinin degismeyen ilke ve yöntemlerini yenilikçi yaklasimlar ile birlestirecegiz” diye konustu.
"Inovasyon pesindeyiz"
Uluslararasi sorunlarin, ortak sorunlarin çözümü için inovasyon pesinde olacaklarini belirten Çavusoglu, “Çagrimiza olumlu yanit veren hepinize tesekkürlerimi sunuyorum. Cumhurbaskanimiza, girisimimize basindan beri verdikleri güçlü destek ve himayeleri için sükranlarimizi sunuyorum” dedi.
Antalya Diplomasi Forumu
Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "Iklim degisikligi, terörizm hala hepimizi siniyor. Baslayan çatismalar da sonlandirilamiyor. Temel dis politika aktörleri tarih içinde çok degismedi. Ancak, paydaslar çogaldi. Sivil toplum, yardim ve düsünce kuruluslari, is dünyasi, medya, sanat ve bilim çevreleri artik diplomasinin etkin oyunculari. Diplomasi bu çalkantili ve çok paydasli dönemde her zamankinden daha fazla ihtiyaç duydugumuz bir siyaset araci" dedi.