Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEAH) Hematoloji Kliniği İdari Sorumlusu Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, yaklaşık 2,5 yıl içerisinde 35 hastaya başarılı şekilde nakil yapıldığını söyledi.
Doç. Dr. Kurtoğlu, kemik iliği naklinin, lösemi (kan kanseri), myelodisplastik sendrom (kemik iliği yetmezliği), lenfoma (lenf bezi kanseri) ve multiple myeloma gibi kemik iliği kökenli kanserlerin tedavisinde kullanılan bir tedavi metodu olduğunu kaydetti.
Nakil öncesi ve sonrası hastaların özel ve mikroplardan olabildiğince arındırılmış odalarda tutulduğunu belirten Doç. Dr. Kurtoğlu, nakil için hastanın doku grubu ile uyumlu sağlıklı bir verici iliği dışında, hastanın kendi iliğinin de bir takım işlemlerden geçirilerek kullanılabildiğini ifade etti.
Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı arasında imzalanan Türkkök Projesi çerçevesinde, Türkiye genelinde 41 ilik nakli yapıldığını ve bin 300 hasta için ilik arandığını belirten Doç. Dr. Kurtoğlu, "Kızılay’a kan bağışında bulunan kişilerden, ilik bağışında bulunmak isteyenlere bir takım testler yapılarak uygun donörlerin (verici) veri bankasına yüklenmesiyle yaklaşık 75 bin civarında donör kayıt altına alındı. Kemik iliği nakli yapılması gereken hastalarda, akraba çevresinde uygun verici bulunamadığı takdirde, Türkkök Projesi uygun iliğin bulunmasına yardımcı oluyor" dedi.
Doç. Dr. Erdal Kurtoğlu, kemik iliği naklinin yalnızca Sağlık Bakanlığı’nın öngördüğü şartları yerine getiren ve ruhsatlandırılan ünitelerde yapıldığını, AEAH Kemik İliği Nakil Ünitesi’nin Antalya’nın yanı sıra farklı bölgelerden gelen hastalara da hizmet verdiğini kaydetti.
Antalya Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nden Nakil Başarısı
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 2,5 yıl içerisinde toplam 35 hastaya kemik iliği nakli gerçekleştirildi.