Antalya Havalimani'nda Tarihi Yogunluk

Antalya Havalimani'nda Tarihi Yogunluk

Dünyanin en önemli turizm merkezleri arasinda yer alan Antalya’ya günde ortalama 280 uçakla 55 bin turist geliyor. Bu yil temmuz ayinin ilk haftasi 180 bin Rus turistin geldigi Antalya, rekor yil olarak kabul edilen 2019 yilinin ayni dönemi ile farki yüzde ise yüzde 20’ye indirdi.

Korona virüs kisitlamalarinin kalkmasi, Güvenli Turizm Sertifikasyonu Programi ile turizm kenti Antalya’da turist haraketliligi üst seviyeye çikmaya basladi.

Akdeniz’in incisi Antalya, deniz, kum, günes, tarihi ve kültürel yapilari, misafirperverligi, lüks konaklama tesisleri ve alternatif turizm çesitliligi ile dünyanin farkli noktalarindan misafirlerini agirliyor. 2019 yilinda 15,6 milyon yabanci, 7 milyona yakin da yerli turistle rekorlarin kirildigi Antalya’da haziran ayinin son haftasindan itibaren hareketlilik artti. Kentin lokomotif pazari, Rusya’nin 22 Haziran’da uçus kisitlamalarini kaldirmasi, Almanya’nin da tatile gelen vatandaslarindan PCR testi zorunlulugunu kaldirmasi kararlariyla yogunlugunun iki katindan fazla olmasina neden oldu. FT Havalimani’nda hem terminal hem de terminal 2’de yogunlugun oldugu gözlemlendi. Antalya’ya Rusya, Ukrayna ve Almanya’nin yani sira Avusturya, Polonya, Özbekistan, Kirgizistan, Fransa, Israil, Lübnan, Isviçre, Çekya, Hollanda, Letonya, Belçika, Fransa, Ürdün, Moldova, Bosna Hersek, Makedonya, Kazakistan, Belarus, Romanya, Macaristan gibi ülkelerden turistlerin geldigi görüldü.

Çogunlugu aile seklinde gelen turistler, pasaport ve bagaj alim islemlerinin ardindan gelen yolcu çikis bölümü karsisinda kurulan acente giselerindeki son islemlerinin ardindan otobüslerle konaklayacaklari otellerine geçti.

ILK KEZ GELIYORLAR

Almanya’dan tatile gelen bankaci Marvin Star, Antalya’yi internetten arastirdiktan sonra gelmek istedigini belirterek, "Antalya’ya ilk kez geliyorum ve bir hafta kalacagim. Güzel bir sehir, pandemi önlemlerinin de üst seviyede oldugunu gördük. Güzel bir tatil yapip ülkemize dönecegiz" diye konustu.

Almanya’dan ilk kez Antalya’ya gelen hemsire Katherina May ise kentin denizi ve günesi ile ilgili olumlu bilgiler aldigini ifade ederek, "Güvende ve güzel bir tatil yapmak istiyoruz" dedi.



"GÜNDE 280 UÇAK GELIYOR"

Fraport TAV Antalya Havalimani Genel Müdürü Deniz Varol, Rusya’dan geçtigimiz ayin 22’sinde baslayan turist akini ile havalimaninda ciddi bir yogunlugun yasandigini bildirdi. Bu yogunlugun sadece Rusya kaynakli olmadigina deginen Varol, “Almanya’dan gelen yolcu sayisinda da ciddi artis var. Su anda günlük yaklasik yurt disindan 55 bin yolcu gelisimiz var. Bu sayi bir ay önce 20 bin seviyelerindeydi. Simdi bir önceki ayin iki katindan fazla bir sayiya ulastik. Günlük 280 de uçak gelisi var. Bunlar da ciddi rakamlar” diye konustu.



"YÜZDE 30 FARK KALDI"

Içinde bulunulan yolcu sayisini 2019 yili rakamlari ile kiyaslayan Varol, “2019 yilinin temmuz ayinin ilk haftasi ile 2021 yilinin temmuz ayinin ilk haftasini kiyasladigimizda sadece eksi 30 bir fark var. 2019 yilinin temmuz ayinin bir haftasinda yaptigimiz operasyonun yüzde 70’ini içinde bulundugumuz Covid-19 döneminde yapiyoruz. Bu durumda hem bölgeye hem de ülke turizmine ciddi katki sagladigini söyleyebiliriz. Bunun temelinde ülkemizde alinan önlemler, havalimaninda alinan önlemler, bakanligin güvenli turizm sertifikasyonu çalismalari bu organizasyonun bir parçasi” dedi.



GÜNDE 55 BIN YOLCU GELIYOR

Antalya’ya gelen turist sayisinin artarak devam edecegine isaret eden Deniz Varol, “Ingiltere gibi iç sikintilar yasayan ülkelerde sorunlarin çözülmesiyle onlarin da gelmesini bekliyoruz. Onlar da dahil oldugunda 2019’un rakamlarina çok yaklasacagimizi umut ediyorum. Temmuzun ilk haftasi 2019 ayni döneminin sadece yüzde 30 gerisinde. Her gün 55 bin yolcuya ‘hos geldiniz’ diyoruz. Bu rakamlar Antalya’nin turizmin baskenti oldugunu gösteriyor. Alinan önlemler, gelen bu rakamlar herkese güven asiladi, bunun sonucunu da görüyoruz” ifadelerini kullandi.

"RUS TRAFIGINDE 2019 RAKAMLARININ DÖNEM DÖNEM ÜZERINE ÇIKACAGIMIZI DÜSÜNÜYORUZ”

22 Haziran’da baslayan Rus trafiginin büyük bir ivme kazandigini kaydeden Varol, “Bu yilin temmuz ayinin ilk haftasinda Antalya’ya 180 bin Rus turist gelmis, 2019 yilinin ayni döneminde bu rakam 210 binmis. Yüzde 20-22’lik bir düsüs var bu yil, 2019 yilinin ayni dönemine göre. Ama biz halen Rus yolcu sayisinda üst seviyeye ulasmadik. Önümüzdeki günlerde Rusya’nin 13-14 farkli noktasindan uçuslar ilave olarak baslayacak. Bu yeni uçuslar rakami oldukça yukariya tasiyacaktir. Rus turist sayisinda 2019’u görecegimizi umut ediyorum. Bugün bile sadece 2019 rakamlarinin yüzde 20 gerisindeyiz. Biz Rus trafiginde 2019 rakamlarinin dönem dönem üzerine çikacagimizi düsünüyoruz” dedi.



"YÜZDE 50’NIN ÜZERINDE BIR UKRAYNA TRAFIGI ANTALYA’DA GÖZLEMLENIYOR"

Ukraynali turist sayisinda 2019 yilinin çok çok üstünde olduklarini ifade eden Varol, “Yüzde 50’nin üzerinde bir Ukrayna trafigi Antalya’da gözlemleniyor. Bunun Almanya, Polonya trafigine olumlu yönde yansimasini bekliyoruz” diye konustu.

(Isa Akar- Ahmet Serdar Eser /IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile