Antalya'nın ihracatı 1 milyar dolara dayandı

Antalya'dan yapılan toplam ihracat, 2010 yılının ocak-kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 oranında artarak 908 milyon 172 bin 156

Antalya'dan yapılan toplam ihracat, 2010 yılının ocak-kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 92 oranında artarak 908 milyon 172 bin 156 dolara ulaştı. Yıl sonunda toplam ihracatın 1 milyar doları bulması bekleniyor.

Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, 2010 yılının kasım ayında yapılan ihracat, 2009 yılın aynı ayına göre yüzde 15 oranında artış gösterdi. Kasım ayındaki ihracattan 77 milyon 122 bin 298 dolar gelir elde edildi. Sektörler arasında en fazla artış, yaş meyve sebzede gerçekleşti. 2010 yılının ocak-kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 24, değer bazında ise yüzde 36 artarak 451 milyon 495 bin dolara ulaştı. Tekstil ve hammadde ihracatı da, aynı dönemde yüzde 40'lık artışla 98 milyon 348 bin 442 dolar olarak gerçekleşti. Süs bitkileri ihracatı ise, 11 aylık dönemde yüzde 16 oranında artarak 50 milyon 577 bin 767 dolar getiri sağladı. İhracat rakamlarını değerlendiren Antalya Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Azize Kalkavan, döviz kurlarındaki düşüşün kasım ayı ihracat rakamlarına yansıdığını söyledi. Kalkavan, kasım ayı içerisinde ihracat rakamlarında istenen artış oranlarına ulaşılamamasındaki en büyük payın, Kurban Bayramı nedeniyle gerçekleşen 9 günlük tatil olduğunu vurguladı. Kalkavan'ın verdiği bilgilere göre, ocak-kasım döneminde en fazla tekstil ihracatı sırasıyla Almanya, Rusya Federasyonu, İngiltere, Fransa ve İtalya'ya gerçekleştirildi.

HAVALARIN SICAK GİTMESİ KESME ÇİÇEK İHRACATINI DÜŞÜRDÜ

Süs bitkileri ihracatı 11 aylık dönemde artarken kasım ayında azaldı. Kasım ayındaki süs bitkileri ihracatı yüzde 1 oranında azalarak, geçtiğimiz yılın aynı seviyelerinde gerçekleşti. Süs bitkilerinden bir aylık dönemde toplam 3 milyon 536 bin 388 dolar gelir elde edildi. Antalya Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sektörün ihracatındaki azalışın iklimsel değişikliklerden kaynaklandığını söyledi. Havaların sıcak gitmesinden dolayı kesme çiçek hasadında gecikme olduğunu, bunun da ihracatta geçici bir azalmaya neden olduğunu kaydeden Bağdatlıoğlu, "Bu durumun üretimin normale dönmesi ile önümüzdeki kış aylarında tam tersine ihracatımıza önemli artışlar olarak yansıyacağı düşünülmektir." dedi.

Kesme çiçekler dışında kalan ürün gruplarında ise önemli artışların görüldüğünü aktaran Bağdatlıoğlu, "Kasım ayında canlı bitkiler ihracatı yüzde 42, yosunlar ve ağaç dalları ihracatı ise yüzde 78 artmıştır. Dış mekan bitkilerinde ihracatımız son dönemde büyük açılım göstermiş olup, bu ürünlerin özellikle Azerbaycan, Türkmenistan ve Irak'a ihracatı artmaktadır." bilgilerini verdi.

Ocak-kasım döneminde en fazla süs bitkileri ihracatı İngiltere, Hollanda, Almanya, Türkmenistan ve Rusya Federasyonu'na yapıldı. "İthalat girdisi olmadan, ülke ekonomisine doğrudan döviz katkısı sağlayan sektörümüzdeki artış oranlarının döviz kurlarının düşük olmasına rağmen devam etmesi, sektörün dinamizmini ortaya koymaktadır." ifadelerini kullanan Osman Bağdatlıoğlu, aralık ayında noel ve yılbaşı sevkıyatları dolayısıyla önemli ölçüde ihracat artışı beklediklerini dile getirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile