Antalya Orman Bölge Müdürü Dikici Açiklamasi 'Manavgat'taki Yangini 500 Atom Bombasi Etkisindeydi'

Antalya Orman Bölge Müdürü Dikici Açiklamasi 'Manavgat'taki Yangini 500 Atom Bombasi Etkisindeydi'

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Dösemealti ilçesindeki Antalya Uluslararasi Orman Yanginlari Egitim Merkezinde gazetecilerle bir araya geldi. Orman yanginlarina karsi hazirliklarini tamamladiklarini belirten Dikici, "Yilda bizim 250 ile 300 yangin sayimiz var. Geçen yil 200’ün altina düstük. Biz bu sayiyi 120’lere çekebilirsek, ugrastigimiz yangin sayisi az olacak ve müdahalemiz kolaylasacak" dedi.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ormancilarinin islerinin yogunlastigini ve olabilecek bir orman yanginina karsi tedbirleri aldiklarini belirtti.

Orman Genel Müdürlügünün Antalya’ya 12 arazöz daha tahsis ettigini dile getiren Dikici, “Geçen yilki hava gücümüz kentimizde ayni sekilde devam edecek. Farkli olarak bir büyük uçak daha gelebilir. 190 tane yangin söndürme aracimizla 108 yerde yangin hazirliklarimizi tamamladik. 8 adet orman yangin havuzu olusturduk. Hem hava hem kara araçlari daha kolay su alabilecek. Her personelimizin egitimini basarili sekilde yaptik” diye konustu.

Il Yangin Koordinasyon Toplantisi’ni da kisa süre içinde yapacaklarini anlatan Dikici, orman gönüllülerini içeren çalismalari da tamamladiklarini bildirdi.

2021 yilinda tarihin en büyük yangini yasadiklarini ve kentte 60 bin hektar alani kaybettiklerini aktaran Dikici, “Bu tür acilari yasamamak için ormanlar milletindir. Ormanlarin korunmasini sadece teskilata birakmayacagiz. Yanginlarin sonuçlari çok agir oluyor. Manavgat’taki yanginin 500 atom bombasi etkisinde oldugu söyleniyor. Yaz aylarinda vatandaslarimizin dikkatli olmasini istiyoruz. Bu aydan itibaren açikta ates yakmamalarini istiyoruz. Bizim 153 tane piknik ve mesire alanlarimiz var. Burada pikniklerimizi yapalim. Açik araziye gidersek ates yakmayalim. Yanginlarimizin büyük bölümüzü arazi temizligi ve anizdan çikiyor. Sonbahara kadar açikta ates yakmayalim. Çöplerimizi yakacaksak bize haber verelim ve kontrollü yakim yapalim” seklinde konustu.



"Orman Genel Müdürlügü envanterine uçak almaya basladi"

Geçen sene Antalya’da 9 helikopter, 4 uçagin görev yaptigini hatirlatan Dikici, “Bu yil 9 helikopter, uçak sayimizda degisiklik olacak. Orman Genel Müdürlügü envanterine uçak almaya basladi.

Uçak sayimiz azalmayacak, en kötü yine 4 uçagimiz olacaktir. Orman yanginlariyla mücadelede kadrolu isçilerimiz var, 16 kara ekibi olarak da hizmet satin alacagiz. 300 kisilik bir artis olacak. Sezona hazir olacagiz” ifadelerine yer verdi.

Ormana 4 kilometre mesafede ates yakmanin yasak oldugunu vurgulayan Dikici, “Vatandaslarimizi uyariyoruz. Büyüyen yanginin çogu dikkatsizlikten çikiyor. Tarla ve aniz temizliginden feragat etmeliyiz. Yilda bizim 250 ile 300 yangin sayimiz var. Geçen yil 200’ün altina düstük. Biz bu sayiyi 120’lere çekebilirsek, ugrastigimiz yangin sayisi az olacak ve müdahalemiz kolaylasacak. Dikkatsizlikleri önledigimiz anda orman yanginlarini gündemimizden çikarabiliriz. Yanginlarin asagi yukari yüzde 40’inin sebebini tespit edemiyoruz. 150’ye bile sayisi düsürse bizi rahatlatacaktir. Yangin sayilarini azaltmamiz lazim” ifadelerini kullandi.

Orman yanginlarinin cezasinin agirlastigini kaydeden Vedat Dikici, ”Müebbet hapse giden cezalar var. Bir insan kasitli orman yaktiysa ve ölüme sebebiyet varsa müebbet hapis olabiliyor. Ama bu cezaya ragmen yanginlari engellemiyoruz. Ormanlarin içine hala çöp döküyoruz. Piknik yaptigimiz yeri çöp içinde birakiyoruz. Ormanlarimiz hayatimizin bir parçasidir” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile