Bilgin, yaptığı açıklamada, Türkiye'de böbrek bekleyen 70 bin hasta olduğunu ve bu oranın her yıl yüzde 9 ile 10 arasında artış gösterdiğini belirtti.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 6 bin kişinin organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğini ifade eden Bilgin, ''Ülkemizde yaklaşık 50 bin kronik karaciğer hastası ve 50 bin kalp yetmezliği hastası tıbbi takipte olup, Ulusal Bekleme Listesinde 2 bin civarında karaciğer ve bin civarında kalp hastası mevcuttur'' dedi.
Yapılan nakillerde dünyada ilk tercihin kadavradan nakiller olduğuna işaret eden Bilgin, Türkiye'de ise kadavradan nakillerin sayısının azlığına dikkati çekti ve daha çok canlıdan nakiller yapıldığını bildirdi. Kadavradan organ alınabilmesi için beyin ölümünün gerçekleşmiş olmasının gerektiğini, canlıdan nakillerde ise kişinin kendisinin ya da varsa eşinin amca oğlu gibi 4'üncü derece akrabalardan gerçekleştirilebildiğini belirten Bilgin, akraba dışı nakiller için de Bölge Etik Kurulu ile Sağlık Bakanlığı'nın onayının gerektiğini kaydetti.
18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan herkesin hastanelerdeki ilgili birimlere başvurarak organ bağışında bulunabileceğini hatırlatan Bilgin, bağışı yapan ya da organ bağışına olumlu yaklaşan kişilerin bu isteklerini yakınlarıyla paylaşmasının önemine de dikkati çekti.
Türkiye'de 2011 yılında kadavradan alınan 310 organın kullanıldığını, bunlardan 34'ünün Antalya'daki hastanelerden temin edildiğini bildiren Bilgin, şunları kaydetti:
''Türkiye'deki her 9 kadavra vericisinden biri Antalya hastanelerindendir. Bu durum ilimizdeki 112, Acil Hizmetleri, Yoğun Bakım Hizmetleri ve Organ Nakil Koordinasyon hizmetlerindeki başarının ve Antalya halkının bu konudaki bilinç ve duyarlılığının göstergesidir. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi organ kaynağı hastaneler içinde Ulusal Koordinasyon Sistemine en çok kadavra vericisi temin eden hastane durumundadır.''
Antalya İl Sağlık Müdürlüğünün helikopter ve kara ambulanslarının yanı sıra diğer araçlarıyla da organların ve organ çıkarım ekiplerinin ulaşımlarını sağladığını ifade eden Bilgin, gerektiğinde gerektiğinde havayolu şirketleri ile emniyet teşkilatından da destek aldığını bildirdi.
Asılsız haberlere de dikkati çeken Bilgin, ''Halen adli kayıtlarda kaçırıldıktan sonra organları boşaltılmış herhangi bir vaka yoktur. Organ çıkarımı ciddi, karmaşık ve çok sayıda malzeme, personel ve ameliyathane ortamı gerektiren bir süreçtir. Halkımız bu konudaki asılsız haberlere itibar etmemelidir'' diye konuştu.
Muhabir: Bekir Bektaş
Yayıncı: Hatice Özdemir
Antalya Sağlık Müdürü Bilgin Açıklaması
Antalya Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Türkiye'deki her 9 kadavra vericisinden birinin Antalya hastanelerinden olduğunu kaydederek, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de organ kaynağı hastaneler içinde Ulusal Koordinasyon Sistemi'ne en çok kadavra vericisi temin eden hastane durumunda olduğunu bildirdi.