Antalya SMMM Oda Baskani Çavdar Açiklamasi 'Mali Tatilin, Gerçekçi Ve Yasanabilir Bir Sekle Kavusturulmasi Gerekmektedir'

Antalya SMMM Oda Baskani Çavdar Açiklamasi 'Mali Tatilin, Gerçekçi Ve Yasanabilir Bir Sekle Kavusturulmasi Gerekmektedir'

Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Oda Baskani Emrullah Tayfun Çavdar, 1 Temmuz’da baslayacak olan Mali Tatil uygulamasinin gerçekçi ve yasanabilir bir sekle kavusturulmasi gerektigini söyledi. Çavdar, “Hali hazirda mevcut olan mali tatil, gerçek anlamda meslektaslarimizin faydalanabilecegi bir tatil degildir, meslektaslarimiz olagan zaman da yaptiklari isleri yine bu dönemde de yapmak zorunda kalmaktadirlar. Gerçek anlamda bir mali tatil olabilmesi için, Temmuz ayinda verilmesi gereken beyanname bildirimlerin Agustos ayinda verilmesi saglanmalidir” dedi.



“Demokrasi mücadelesi ile birlikte meslek mücadelemizi de sürdürmekteyiz”

Yazili açiklama yapan Antalya Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler (ASMMM) Oda Baskani Emrullah Tayfun Çavdar, “5604 sayili Mali Tatil Ihdas Edilmesi Hakkinda Kanun hükümlerine göre meslek mensuplarimiza kolayliklar getiren “Mali Tatil” uygulamasi, bu yil 01 Temmuz 2021 Persembe günü baslayip - 20 Temmuz 2021 Sali günü sona erecektir. Yillardir verilen mücadele sonucunda Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik mesleginin Ülkemizde yasal statüye kavusmasini saglayan ve 13 Haziran 1989 tarihinde uygulamaya giren 3568 sayili Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanununun bu yil 32’inci yilini kutladik. Bizler, üst birligimiz olan TÜRMOB’ un örgütlenmesi; 77 Serbest Muhasebeci Mali Müsavir odasi, 8 Yeminli Mali Müsavir Odasi ailesi olarak, demokrasi mücadelesi ile birlikte meslek mücadelemizi de sürdürmekteyiz” diye konustu.



“Basit ve insancil talepleri maalesef görmezden gelinmistir”

Taleplerinin görmezden gelindigine deginen Çavdar, “Geçtigimiz 32 yil içerisinde meslek mensuplarimiz, ülke ekonomisinin gelisimi için çalismis, ürettigi degeri toplumla paylasmis, mükellef ile devlet arasinda köprü görevini üstlenmis, devletin e-dönüsümünün saglanmasi için yürütülen çalismalarda en agir görevleri büyük bir toplumsal sorumlulukla ve özveri ile yerine getirmistir. Muhasebe, denetim ve danismanlik hizmetleriyle ekonominin en önemli paydaslarindan biri olan meslektaslarimiz, çagin gerektirdigi teknolojik yeterlilige uyum saglamis, yurt içi ve yurt disindaki tüm gelismeleri izleyerek, yapici görüs ve düsüncelerini kamuoyu ile paylasmistir. Bütün bu gayretli çalismalara karsin, meslektaslarimizin çözümü son derece basit ve insancil talepleri maalesef görmezden gelinmistir” dedi.



“Gerçek anlamda meslektaslarimizin faydalanabilecegi bir tatil degil”

Gerçek anlamda tatilin fayda getirmeyecegini söyleyen Çavdar, meslektaslarinin, hastane yataklarinda yatarken, evladini, annesini, babasini, yakinlarini kaybetmisken, yeni dogum yapmisken bile beyanname ve bildirim göndermek zorunda kaldigini belirterek " Vergi mevzuatimiz maalesef ölümü bile mücbir sebep olarak görmemektedir. Bu sebeple, mükellefler için geçerli olan mücbir sebep halinin meslek mensuplari için de geçerli olmasi saglanmalidir. Hali hazirda mevcut olan mali tatil, gerçek anlamda meslektaslarimizin faydalanabilecegi bir tatil degildir, meslektaslarimiz olagan zaman da yaptiklari isleri yine bu dönemde de yapmak zorunda kalmaktadirlar. Gerçek anlamda bir mali tatil olabilmesi için, Temmuz ayinda verilmesi gereken beyanname bildirimlerin (Haziran ve Temmuz aylarina ait ) Agustos ayinda verilmesi saglanmalidir” seklinde konustu.



“Dördüncü dönem geçici vergi beyani kaldirilmalidir”

Mali tatilin gerçekçi olmasi gerektigini dile getiren Çavdar, “Mali tatilin, gerçekçi ve yasanabilir bir sekle kavusturulmasi gerekmektedir. Yetkileri sinirli, sorumluluklari genis olan, mali müsavirlik mesleginin, yetki ve sorumlulugunun dengeli bir yapiya kavusturulmasi gerekmektedir. Düzeltme amaçli verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasindan vazgeçilmelidir. Dördüncü dönem geçici vergi beyani kaldirilmalidir” dedi.



“Yillik Gelir veya Kurumlar Vergilerinden indirilmesinin önü açilmali”

Düzenlemelerin tüm meslek çalisanlarini düsünülerek yapilmasini belirten Çavdar, “Serbest meslek geliri, Gelir Vergisi Kanunu’na göre tahsilat esasina bagli olmasina karsin, Katma Deger Vergisi Kanunu’na göre hizmetin ifa edilmis olmasindan dolayi tahakkuk esasina bagli tutulmustur. Serbest meslek geliri Katma Deger Vergisi Kanunu yönünden de tahsilat esasina baglanmalidir. Meslek Mensuplari tarafindan aracilik ve sorumluluk sözlesmeleri kapsaminda mükellefleri adina verilen beyannameler üzerinden tarh edilen verginin binde birinin “Meslek Mensubu Gider Katilim Payi” olarak meslek mensuplari tarafindan ödenecek Yillik Gelir veya Kurumlar Vergilerinden indirilmesinin önü açilmalidir. Yapilacak reformlarin sadece bir meslek grubuna mal edilmemesi ve tüm serbest meslek mensuplari düsünülerek düzenlemelerin yapilmasi gerekmektedir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile