'Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali' Başlıyor

Bu yıl 5'incisi düzenlenen Antalya Uluslararası Tiyatro Festivali, 17-27 Mayıs'ta Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Yerli ve yabancı birçok oyunun izleyici ile buluşacağı tiyatro festivalinde seyirci farklı kültürlere sahip ülkelerin oyunlarını kendi dilleriyle izleme fırsatı da bulacak. Festivalin açılışı 17 Mayıs'ta Cumhuriyet Meydanı'nda İtalya Sokak Tiyatrosu'ndan La Terra Nuova ve Oplans Dans Tiyatrosu'nun "Bir Zamanlar Kuğu Gölü" oyunu ile yapılacak.
Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) Müdürü Selim Gürata, gazetecilere yaptığı açıklamada, festival boyunca yerli ve yabancı olmak üzere birçok oyunun izleyici ile buluşacağını belirterek, karnaval havasında bir festival geçirileceğini söyledi.

Geçen yıl 20 binin üzerinde seyircinin oyunları izlediğini belirten Gürata, bu yıl hedeflerinin 25 bin seyirciye ulaşmak olduğunu anlattı.
Festival kapsamında Ankara Devlet Tiyatrosu "Macbeth", İstanbul Devlet Tiyatrosu "Üç Kız Kardeş", Diyarbakır Devlet Tiyatrosu "Rumuz Goncagül", Konya Devlet Tiyatrosu da "39 Basamak" oyunu ile festivaldeki yerini alacağını belirten Gürata, bu yıl Ankara ve İstanbul Devlet Tiyatroları'nın yanı sıra Diyarbakır ve Konya Devlet Tiyatroları'ndan da oyunların geleceğini kaydetti.

Anadolu'daki devlet tiyatrolarında çok değerli oyunların bulunduğuna ifade eden Gürata, "Keşke zamanımız olsaydı da Van, Erzurum, Trabzon ve Sivas Devlet Tiyatroları da bizimle olabilseydi. Ama önümüzdeki yıllarda da onların güzel oyunlarını Antalyalı seyircilerimiz ile mutlaka buluşturacağız" dedi.

Gürata, festivale bu yıl yurt dışından Romanya "Biz İkimiz", Almanya "Woyzek", Slovenya "Ben Öldüm", Polonya'dan da Helena Modrzejewska Tiyatrosu'nun misafir edildiğini bildirdi. Bu yılın Türkiye'de Polonya yılı olarak kutlandığını hatırlatan Gürata, Türk-Polonya ilişkilerinin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, 2014'ün Türk-Polonya yılı olması dolayısıyla kapanışın Polonya ve Slovenya ile yapılacağını kaydetti.

Önümüzdeki yıllarda festivalde açık hava gösterilerinin daha yoğun olacağını söyleyen Gürata, festivali şehrin tamamına yaymak istediklerini belirtti.

Gürata, oyunların salonların dışına çıktığı zaman seyircinin ilgisini daha çok çektiğini ifade ederek, "Oyunlar salonların dışına çıktığı zaman katılımın daha da arttırıyor. Sokak tiyatrosunu çok önemsiyor ve seviyorum. Yoldan geçen insanlar kendisini bir anda oyunun içinde buluyor" diye konuştu.

Ulusal ve uluslararası tiyatro festivallerinin amacının insanları kaynaştırmak olduğunu anlatan Gürata, Antalya'da 80 bin Rus, 70 bine yakın da Alman vatandaşın yerleşik yaşadığını hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Antalya'da yerleşik yaşayan yabancı vatandaşların ve misafirlerin de kültürel ve sanatsal aktivitelerle buluşturmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Festivale oyunları ile katılan ülkeler kendi dillerinde sahne alacak. Biz festivale Almanca ve Rusça oyunlar getirerek hem yerli seyircilerin kültürlerini tanımasını, hem de Antalya'da yaşayan yabancı vatandaşların da kendi oyunlarını kendi kültürleri ile hasret gidermesi gibi bir düşüncemiz var."
Festivalin Antalya'ya kültür ve sanat dinamizmi getirdiğini belirten Gürata, Antalya'nın bir turizm kenti olmasının yanında, bilimin, sanatın, felsefenin ve tiyatronun da kenti olduğuna değindi. Tiyatro Festivali'nin Antalya'nın tarihsel süreci açısından oldukça önemli olduğuna söyleyen Gürata, "Bu festivalleri ne kadar zenginleştirir, ne kadar kalıcı yapabilirsek, Antalya turizm şehri olmanın yanı sıra, aynı zamanda kültür sanat şehri olma kimliğine de bu festivaller sayesinde hızla ilerleyecektir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile