Antalya Valisi'nden 'Zeytinpark' Çagrisi Açiklamasi 'Yesil Alan Olarak Mühürleyip Son Kaleyi Kurtaralim'

Antalya Valisi'nden 'Zeytinpark' Çagrisi Açiklamasi 'Yesil Alan Olarak Mühürleyip Son Kaleyi Kurtaralim'

Antalya Valisi Hulusi Sahin, Antalya Ticaret Borsasinin (ATB) Zeytinpark’ta düzenledigi Kent Bulusmalari Toplantisi’nin konugu oldu. Sahin, ATB tarafindan 20 yilligina kiralanan Zeytinpark’in imar planinda degistirilmesi konusunda çagrida bulundu. Sahin, "Burayi bir imar faaliyetiyle yesil alan olarak yazalim, sabitlensin ve bu mesele bitsin. Son kaleyi kurtaralim. Zeytinpark’i yesil alan olarak mühürleyelim" dedi.

Antalya Ticaret Borsasinin Antalya’nin Kepez ilçesinde bulunan Zeytinpark’ta gerçeklestirdigi Kent Bulusmalari’nin Mayis ayi konugu, Antalya Valisi Hulusi Sahin oldu. Vali Sahin, Zeytinpark’i ilk kez helikopterden gördügünde sasirdigini ifade ederek, sehrin ortasinda büyük bir yesil alani görmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Sahin, “Bu yesil alani, ilk defa havadan helikopterle gelirken gördüm. Üniversite ve Zeytinpark olmak üzere, iki tane sehrin ortasinda büyük yesil vaha var. Üniversiteyi insan tahmin ediyor da böyle bir vaha sehrin ortasinda nasil kalir diye merak etmistim, aslinda büyük bir basari hikayesi. Muratpasa Vakfinin sanirim burasi, vakfin mülkünün arazisinin amacina uygun degerlendirildigi az yerlerden biri ve yapilasmaya kurban edilmemis bir nokta. Türkiye’de sehirlerin üzerinden gittiginizde genelde beton denizi ile karsilasiyorsunuz. Antalya bu anlamda son derece sansli, yukaridan baktiginiz zaman sizi çok rahatsiz edecek bir beton denizi görmüyorsunuz, bir tarafta denizin dagin görseli var. Sehrin ortasinda da o iki büyük yesil alan ve göreceli olarak oldukça iyi durumda olan hatlar var. Atatürk parki ve Dokumapark gibi güzel parklar var, bunlari da kim muhafaza ettiyse bu günlere getirdiyse hepsine sükran borçluyuz” diye konustu.



"Zeytinpark’i muhafaza edin"

Zeytinpark’in bulundugu yerin özelliklerine dikkat çeken Vali Sahin, 2 bin 600 dönüme sahip alanin muhafaza edilmesi gerektiginin altini çizdi. Sahin, konusmasina su sekilde devam etti:

"Antalya, dünya cenneti bir yer, en güzel bitkiler endemik türler burada oluyor. Zeytinin de burada olmasi çok dogal ve ona özel de bir park olmasi çok degerli, Ali baskana da söyledim. Burada yapilacak en önemli sey, muhafaza etmek, simdiye kadar basardiginizi devam ettirmek. Özellikle yangin tehlikesine dikkat etmemiz lazim ve ’Su projeyi yapalim, bu projeyi yapalim’ deyip sagindan solundan tirtiklamalarina da müsaade etmeyin. Kim proje yapiyorsa baska yerde yapsin, burasi akciger olarak bu sehre kalsin. Ticaret Borsasi olarak baska hiçbir is yapmasaniz, sadece surayi muhafaza ediyorsunuz ya bu vazifenizi fazlasiyla yaptiginiz anlamina gelir. Gelecege birakacaginiz, torunlarimiza birakacaginiz, Antalyalilar olarak en güzel miras burasi olur. Muhafaza edelim, hem merhum Muratpasa’ya onun vakfiyesine sahip çiktik, hem de çocuklarimiza böyle bir güzel cografyayi biraktik diyebiliriz."

Antalya’nin hava kalitesini Zeytinpark yükseltiyor

Antalya Valisi Hulusi Sahin, Zeytinpark’in Antalya’nin hava kalitesine de büyük fayda sagladigini kaydederek, alanin sehrin havasina ve suyuna yaptigi katkiyi aktardi.

Sahin, “Eger Antalya’nin bugün gerçekten havasi çok nefis ise Zeytinpark’in büyük katkisi vardir, havaizleme.org linkli bir site var, ona her gün bakarim. Burada Türkiye’nin tüm illerinde ki anlik hava kalitesi anlik olarak paylasilir, orada hava kalitesi yesil, sari, turuncu ve kirmizi renkte gösteriliyor. Yesil hava kalitesi iyi, sari normal, turuncu hassas, kirmizi ise tehlikeli demek. Antalya’nin toz tasimi günü hava hassasa geldi, onun disinda Antalya’nin hava kalitesi hep yesil. Antalya 2,6 milyon nüfusa sahip büyük bir sehir, böyle bir sehrin temiz bir havaya sahip olmasi ancak bu akcigerler sayesinde oluyor. Antalya’nin cografyasi çok genis ve orman varliginda Türkiye’de birinci, 50’nin üzerinde orman var. Kas’taki ormanin Antalya hava kalitesine etkisi olmaz, sehrin içerisinde akciger lazim, o yüzden burasi çok degerli. Sadece hava degil suyu da temizliyor, bunlar birer filtre vazifesi görüyor. Yer alti sulari yagan yagmurlar burada filtrelenip temiz sekilde denize akiyor. Bizim turizmimiz varsa temiz denizlere borçluyuz. Türkiye dünyada mavi bayrakli ülkeler siralamasinda üçüncü sirada, yaklasik 550 kadar mavi bayrakli kumsalimiz var plajimiz var. Bunun yaridan fazlasi Antalya’da. Bize düsen, mümkünse sehri muhafaza etmek ve bizden sonrakilere o bayragi teslim etmek. Bu bilinci çocuklarimiza da asilamaliyiz ve günlük ekonomik hesaplara sehrimizi kurban etmemeliyiz" dedi.



"Elimizde kalan son kaleyi kurtaralim"

Gazetecilerden gelen sorulari da yanitlayan Antalya Valisi Hulusi Sahin, alanin sürekliliginin saglanmasi hakkinda gelen soru üzerine resmi kurumlara çagrida bulundu. Antalya Ticaret Borsasi tarafindan 2010 yilinda 20 yilligina kiralanan Zeytinpark’in oldugu kisma iliskin, imarda degisiklik yapilabilecegini belirten Sahin, sözlerini su sekilde sonlandirdi:

"Biz elimizde kalan son kaleyi kurtaralim. Belediyelerimizle görüselim, burayi imarda kent ormani mi yazariz, park mi yazariz, yesil alan mi yazariz, burayi mühürleyelim. Artik bir daha ihaleye çikma imkani tamamen kalksin. Çünkü, yesil alan olarak sabitlenirse, baska imarla kullanilmasi imar mevzuati açisindan da imkansiz hale gelir. Bu haliyle, su an da fiilen hiçbir sikinti gözükmüyor. Çünkü, ihaleyi Ticaret Borsasi sirketiyle beraber almis, ileride ne olacagini bilemeyiz. O yüzden burayi bir imar faaliyetiyle yesil alan olarak yazalim. Ama her halükarda mevcut alanini muhafaza edecek yesil alan olarak kaydedelim. Sabitlensin ve bu mesele bitsin, son kaleyi kurtaralim."

Sosyal sorumluluk projesi

Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir ise Antalya Valisi Hulusi Sahin’e tesekkür edip, sehre yapmis oldugu hizmetlerden örnekler vererek tesekkür etti.

Zeytinpark’in bir sosyal sorumluluk projesi olduguna isaret eden Çandir, su ifadelere yer verdi:

"2 bin 630 dönümlük Zeytinpark halihazirda dogasi bozulmadan, türler korunarak ve ranta kurban edilmeden yasatiliyor. Türkiye’de bir sehrin içindeki en büyük alan, dünyada da bir sehrin içindeki 9. en büyük yesil alan. Aslinda dogal bir ’Millet Bahçesi’dir. Bugün, burada bulunan ve geçmis dönemde birlikte görev yaptigimiz arkadaslarimiz ve sonrasinda kurmus oldugumuz sirkete ortak olan ATB disindaki 24 kurum ve üyelerinin koymus oldugu iradenin bir sonucu olarak bir arada bulunuyoruz. Antalya Zeytinpark, her ne kadar bir ticari isletme de olsa hazirlanisi ve bugüne kadar gelisi itibariyle aslinda bir sosyal sorumluluk projesidir. Antalya’da kalan son ve tek dogal yesil alanin korunmasi ve kullanima açilmasi ilkesiyle hareket edilmektedir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile