Antep Fıstığı Fiyatı Katlandı, Baklavacı Komşuya Koştu

Antep fıstığı fiyatının bu yıl iki katına çıkması, baklava üreticisini, İran ve Suriye'den kaçak fıstık almaya yöneltti.

AA muhabirinin TÜİK istatistiklerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de 2011 yılında 112 bin ton olan Antep fıstığı üretimi, geçen yıl yüzde 33,9 artışla 150 bin tona ulaştı. Bu yıl ise 2012 yılına göre yüzde 40,9 azalışla 88 bin 600 tona geriledi. Üretimin azalması, 2012 yılı stok devirlerinin tüketime sunulmaması, ürün fiyatlarının ikiye katlanmasına neden oldu. Sonuçta geçen yıl 35-40 lira arasında değişen Antep fıstığı fiyatları, bu yıl 80 lirayı gördü.
Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Genel Başkanı Mehmet Yıldırım, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Antep fıstığı fiyatlarının bu yıl mahsul döneminin hemen ardından yükselmeye başladığını, bunun üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına giderek sektör sorunlarını aktardıklarını söyledi.

Bu durumun sektörün maliyetlerini artırdığına dikkat çeken Yıldırım, şunları kaydetti:
"Gerçekte bu sene rekoltenin az olmasını bahane eden tüccarlar üreticiden malı toplayıp stokladılar ve fiyat yükseldi. Durumu Bakanlığa anlattık, Gaziantep'te toplantılar yaptılar. Bu sırada fiyatlar biraz düştü ama bu konunun üzerine gidilmeyince yeniden yükseldi, şimdi 80 lirayı buldu. Şu anda Antep fıstıklı baklavanın kilogram fiyatı 2-3 lira arttı. Bu belirsizlik devam ediyor. Mahsul ağustosta ama gelecek yıl Ramazan ayı temmuzda. Fıstık fiyatları daha da yükselirse baklava fiyatları da artar."
- "Ceviz ve badem fiyatı da arttı"
Bakanlıktan fıstık ithalatı yapılmasına yönelik talepte bulunduklarını ancak reddedildiğini aktaran Yıldırım, Türkiye'ye İran ve Suriye'den kaçak fıstık girişi olduğunu söyledi.

Yıldırım, "Üretici bunu kullanıyor. Bu kaçak giriş sektörün işine geliyor, yoksa fiyat daha da yükselecek, 100 lirayı bulacaktı. Antep fıstığı nedeniyle onlar da fiyatı yükseltti, normalde 35 lira olan malı, 55-60 liradan satıyorlar. Öte yandan Türkiye'de, Antep fıstığı fiyatlarının yükselmesine paralel olarak ceviz fiyatları 13-14 liradan 21-22 liraya yükseldi, bademin de fiyatı arttı. Fıstık ithalatına izin verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

- "Lisanslı depoculuk sistemi kurulmalı"
Tüm Kuruyemiş Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Özkara, Antep fıstığı fiyatlarının 80 liraya kadar yükselmesiyle tüketiminin azaldığını ve diğer kuruyemişlere yönelim olduğunu bildirdi.
Tatlı sektörünün Antep fıstığı tüketiminde de azalma olduğunu kaydeden Özkara, "Üretim gözetim altında tutulmuyor, stokları tahmini olarak biliyoruz. Bakanlık bu işe el atmalı. Bu konuda lisanslı depoculuk sistemi bir an önce kurulmalı. Verimli üretim desteklenmeli" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile