Antep Fıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli meyve türü olan Antep fıstığının, arkeolojik kazılarda M.Ö 7000'li yıllarda tüketildiğine dair bulgulara rastlanıldığını belirtti.
Geçmişte kral sofralarını süsleyen fıstığın değerinin geçmişten bugüne değişmediğini anlatan Aslan, özellikle Güneydoğu için önemli bir gelir kaynağı olan bu meyvenin üretim alanlarının giderek arttığını söyledi.
Türkiye'de üretilen fıstığın büyük bölümünün iç piyasada tüketildiğini hatırlatan Aslan, "Az bir kısmı ise ihraç ediliyor. Dünya Antep fıstığını 'Türk fıstığı' olarak biliyor. Fıstığımız sert kabuklu ve kırılması zor ama pazarda ABD ve İran ürünlerinden kilogramı 4 dolar daha pahalıya alıcı buluyor. Fiyat farkı ise aroma zenginliğinden kaynaklanıyor" dedi.
Aslan, dünya pazarlarına girmek için İran ve ABD fıstığına benzer "Siirt" ve "Tekin" çeşidini teşvik ettiklerini dile getirdi.
Fıstık üretiminin 5-10 yıllık süreçte 200 bin tonu aşmasının beklendiğini vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:
"Üreticilerimizin mağdur olmaması için dış ticareti artırmayı hedefliyoruz. Yakın bir zamanda geliştirilen 'Tekin' çeşidinin tanıtımı için fidan üretiyoruz, aşılama yapıyoruz. Bu çeşit diğerlerine göre verimi yüksek ve iri. Gaziantep bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen kırmızı ve uzun çeşitlerimiz ise bizim belirleyici özelliğimizdir. Biz onun aroma özelliğini ortaya çıkarıp pazarlayacağız. Ama 'ABD ve İran fıstığına benzeyen istiyoruz' diyenlere de diğer çeşitlerimizi sunmaya çalışacağız."
Antep Fıstığının Avantajı Aromasında
Lezzeti ve aromasıyla dikkat çeken Antep fıstığı, yurt dışında rakiplerine göre kilogramı 4 dolar daha pahalıya alıcı buluyor.