Antep Fıstığının İlk Mahsulü En Yaşlı Ağaçlardan Toplandı

Antep Fıstığının İlk Mahsulü En Yaşlı Ağaçlardan Toplandı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Antep fıstığında hasat sezonunun startı verildi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yaşlarının 800 ile bin arasında olduğu tahmin edilen Antep fıstığı ağaçlarından yılın ilk mahsulünü topladı.

Dünyanın en yaşlı Antep fıstığı ağaçlarının bulunduğu Yavuzeli ilçesi Tokaçlı köyü Göbekli mezrasında düzenlenen hasat şenliğine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Yavuzeli Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ile çok sayıda fıstık yetiştiricisi çiftçi katıldı.

"Tüm zamanların en yüksek rekoltesiyle karşı karşıyayız"

Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, dünyanın en eski fıstık ağacının altında durduklarını belirterek, “Bu bölgede böyle 8-9 ağaç var. Bu Antep fıstığının ne kadar eski olduğunu gösteriyor.başka ülkelerde böyle eski ağaçlar yoktur.dolayısıyla fıstığın ana vatanının Gaziantep olduğunu tescilli bir şekilde söyleyebiliriz. Bugün burada hasat başlangıcının startını vereceğiz. Çiftçilerimize bol kazançlar diliyorum. Tüm zamanların en yüksek rekoltesiyle şu anda karşı karşıyayız, önümüzdeki yıllarda bu artarak devam edecektir” dedi.

"Amerika’da böyle bir ağaç yok, ana vatanı biziz"

Gaziantep’in fıstığın ana vatanı olduğun belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Amerika’da şu kadar rekolte var, ‘siz bunu neye göre söylüyorsunuz’ diyorlar işte ispatı. Amerika’da böyle bir ağaç yok. Ana vatan biziz, geçmiş biziz, bugün de biziz, gelecek de biziz” ifadelerini kullandı. Gaziantep mutfağının lezzeti fıstığa dayalı sanayiye bakıldığında büyük bir hacim olduğunu aktaran Şahin, gıda alanında bu toprakların verimliliğini kullanıp, fıstığın her yönden güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurucu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminde ’Fıstık Eylem Planı’ oluşturduklarını anlatan Şahin, "Fıstık dediğimiz şey çiftçimizin ekmeği, aşı. O yüzden bizim açımızdan çok çok önemli. Mutfağımızın lezzeti. UNESCO gastronomi şehrinde dünyanın 8’inci mutfağı oldu. Fıstıksız bir Gaziantep mutfağı yavan kalır, eksik kalır, lezzetsiz kalır. İşte o yüzden bu ağaçları korumak kollamak sayısını çoğaltmak, rekoltesini artırmak hem toprağı daha verimli kullanmak bizim boynumuzun borcu” ifadelerini kullandı.

Fıstık Festivali’nin düzenleneceğini ve hazırlıkların yapıldığını dile getiren Şahin, festivalim eylül ayı sonunda gerçekleştirileceğini bildirdi.

"Fıstık müzesi yapılacak"

Fıstığın veriminin artırılması çalışmaları ve tanıtımlarının devam edeceğine işaret eden Şahin, “Hem teknolojik altyapısı, hem tanıtımı. Bu işin en önemli kısmı da pazarlaması. Fıstık Parkımızda çok güzel bir kabuk var. İçerisine fıstığa ait ne varsa koyacağız. Çıkardığımız kitaplardan yaptığımız bütün çalışmalardan oluşan bir müzede yapıyoruz içerisine. Dolayısıyla bu şehrin fıstık hafızası, fıstığa dair yüzyılların elimizdeki bütün birikimi kullanacağımız bütün çalışmaları da hep birlikte yapacağız” diye konuştu.

15 Temmuz gecesi yaşanan olayların ardından üzerilerine çok büyük sorumluluk yüklendiğini vurgulayan Şahin, safların çok iyi sıklaştırılıp, herkesin işini iyi yapması gerektiğine dikkat çekti. Şahin, "Bizim 15 Temmuz akşamı bu memlekete darbe yapmaya çalışanlara karşı nasıl safları sıklaştırıp, millet darbe yaptıysa bundan sonra yapacağımız en önemli şey çiftçimiz, işçimiz, işverenimiz herkes işini en iyi yapacak. Öyle bir safları sıklaştıracağız ki gücümüzü birleştireceğiz ki aramızda hiç kimse geçip de fitneyi, fesadı büyütmeyecek ve hedeflerimize yeniden 2023-2071 hedeflerine hızla gideceğiz. Toplumsal psikolojimiz çok önemli. Çünkü 15 Temmuz’da yeni bir toplumsal mutabakat yaptık. Partin, görüşün, yaşamın ne olursa olsun vatan, ezan, bayrak, millet söz konusuysa her şeyin teferruat olduğu yeni bir dönemi başlattık. Bu bakımdan ben hem şehrimize hem oda başkanlarımıza, basın mensuplarımıza hassasiyetlerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Çok sağlam ve dik durdunuz ve hamdolsun onların yapmaya çalıştığı bütün oyunları bozduğunuz" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir’den tarıma 3 trilyonluk yatırım

Yavuzeli Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu da ilçede yaşayan vatandaşların genelinin tarım ve hayvancılıkla geçindiğini belirterek, Şahin ve ekibine Büyükşehir Belediyesinin çiftçilere yönelik yaptığı yardımlardan dolayı teşekkür etti. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise belediyenin çiftçilere yönelik yaptığı yardımları anlattı.

Söz konusu yardımların devam edeceğini bildiren Yılmaz, “Biz Büyükşehir Belediyesi olarak tarım sektörüne 3 trilyon lira dolayında bütçe aktarıyoruz. Bu düne kadar sıfırdı. Sayın Fatma Şahin başkanımız sayesinde bu bütçeyi aktarıyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Şahin ve beraberindekiler, yaşları 800 ve bin aralığındaki ağaçlardan fıstık topladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile