Yozgat Bozok Üniversitesi, “Antik Çag Ekmekleri Yeniden Hayat Buluyor” projesi çerçevesinde 3 bin 500 yillik Hitit çivi yazili tabletlerden faydalanarak 8 bin 600 yil öncesine ait ekmeleri yeniden gün yüzüne çikardi. Arkeoloji Bölümü tarafindan antik çag döneminde pisirilen ekmeklerin bazilarina yönelik arastirma yapildi. Hitit çivi yazili metinlerde bulunan tariflerden yola çikilarak Konya Çatalhöyük’te bulunan 8 bin 600 yillik ekmegin yani sira Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait 8 ekmek çesidi üretildi. Yozgat Bozok Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Erdogan danismanliginda Arkeoloji Bölümü ögrencisi Davut Hatip, bitirme tezi olarak seçtigi antik çag ekmeklerini uygulamali olarak hazirladi. Ekmeklerin unlari tas degirmende ögütülerek elde edildi. Içinde peynir, bal, incir, bezelye, kuru üzüm, kuru elma, tam bugday unu, eksi maya ve findik bulunan ekmeklerin tanitimi gerçeklestirildi.
“3 bin 500 yillik Hitit çivi yazili tabletlerden yola çiktik”
Arkeoloji Bölümü ögrencisi Davut Hatip, ekmek tariflerine 3 bin 500 yillik Hitit çivi yazili tabletlerden ulasildigini söyleyerek, “Bu tabletlerde ekmegin tarifi verilmiyor ama içerisine katilan malzemelerden bahsediliyor ve biz bu bilgilerden yola çikarak bu tarifi olusturduk. Lisans bitirme tezimde yaptigim arastirmalarda bu ekmeklerin tok tuttugu, özellikle Roma askerlerinin uzun yollara, savasa giderken bu ekmekleri tercih ettigi ve onlar için üretildigi belirtilmekte. Ayrica Hitit askerleri için de bu ekmeklerin besleyici ve saglikli oldugu için üretildigine ulastik. Su an 8 çesit ekmek ürettik. Bunlardan en eskisi 8 bin 600 yillik Çatalhöyük ekmegidir. Daha sonra Sümer ekmegi ürettik; bunlar iki çesit olup, tapinaktaki rahipler tarafindan tüketiliyordu. Roma ekmegini ürettik iki çesit. Daha sonra da üç çesit Hitit ekmegini ürettik. Yillar sonrasinda bu ekmek kültürünün tekrardan gün yüzüne çikarilmasi bizi Bozok Üniversitesi olarak gerçekten mutlu etti” dedi.
“Asirlar öncesine ait ekmek kültürünü gün yüzüne çikardik”
Doç. Dr. Serkan Erdogan ise, Yozgat’in tarih öncesinde degisik kültürlere ev sahipligi yaptigini söyleyerek, “Yozgat cografyasi bilindigi üzere pek çok kültüre ev sahipligi yapmis olan bir cografyadir. Bu cografyada hüküm sürmüs Hititler ve Romalilarin ekmek kültürünü tanitmak ve bugünü ile olan baglantilarini ortaya koymak amaciyla bu sunumu gerçeklestirdik. Böylelikle o döneme ait ekmek kültürüne ait lezzetlerin gün yüzüne çikarilmasi hedeflendi. Hitit ve Mezopotamya çivi yazili kaynaklari esas alinarak buradaki ekmeklerin önemli bir bölümü üretildi. Bununla beraber tarih öncesine giden Çatalhöyük ekmegimiz de mevcut. Ayni zamanda Roma dönemine ait bir ekmek çesidimiz de burada üretilmektedir. Bu çalisma ile asirlar öncesindeki ekmek kültürü gün yüzüne çikarilmis oldu” seklinde konustu.
Antik Çag Ekmekleri Yozgat'ta Firina Girdi
Anadolu’nun en eski yerlesim merkezlerinden biri olan ve tarih boyu birçok medeniyete ev sahipligi yapan Yozgat’ta, Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünce arkeolojik kazilarda bulunan 3 bin 500 yillik tabletlerden faydalanilarak Hitit, Sümer ve Roma dönemine ait 8 çesit ekmek üretildi.