Antik Çagda Susuzluga Yagmur Suyu Sarniçlariyla Çözüm

Antik Çagda Susuzluga Yagmur Suyu Sarniçlariyla Çözüm

Manisa’nin Yuntdagi bölgesini hâkimiyeti altinda tutan Aigai ile Antik Ionia Bölgesi kentlerinden biri olan ve Izmir’in Torbali ilçesinde bulunan Metropolis antik kentlerindeki arkeolojik çalismalar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile T.C. Kültür ve Turizm Bakanligi ortakliginda yürütülüyor. Aigai ve Metropolis antik kenti kazilarindan elde edilen veriler geçmise isik tutarken her iki kentte de yagmur suyu sarniçlari antik çag insanlarinin susuzluga karsi ortaya koydugu en önemli çözüm olarak gün yüzüne çikti.

Aigai ve Metropolis antik kentlerindeki 2021 yili arastirma projelerinin baslamasinin üzerinden çok kisa bir süre geçmesine ragmen; arkeolojik kazi çalismalari simdiden önemli sonuçlar sundu.

Antik çagda susuzluga çözüm bulunmus

Her iki kazidaki çalismalarin önemli bölümünü antik su sistemleri olustururken, günümüzde özellikle iklim degisikligi sebebiyle artan su ihtiyacina aranan yeni çözümler gibi Antik Çag insaninin da kentlerine su saglayabilmek için çagina göre yenilikçi mühendislik çözümleri olusturma çabasinda oldugu görüldü.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Yusuf Sezgin baskanliginda yürütülen Aigai kazisi 2021 yili çalismalari kapsaminda, kentin Ada 1 Mahallesi’nden Athena Kutsal Alani ve Zeus Sunagi’na dogru giden caddede kazi çalismalarina baslanarak, kentin bu bölümünden gelen arkeolojik buluntular üzerindeki bilimsel arastirma faaliyetleri sürdürülmekte.

Çok sayida yagmur suyu sarnici bulundu

2021 kazi sezonunda sürdürülen önemli arastirma konularindan biri olan Ada 1 Mahallesi çöp çukuru buluntulari hakkinda, “Günümüzden yaklasik 1750 yil önce, Goth Akinlari sirasinda terkedilmis olan Ada 1 Mahallesi, o zamandan beri el degmemis durumda. Kayalik bir tepe üstünde kurulu olan Aigai’nin halki su ihtiyacini, yagmur sularini sarniçlarda biriktirerek karsiladigi için Ada 1 Mahallesi’nde de çok sayida sarniç bulunmakta.” ifadelerini kullanan Kazi Baskani Doç. Dr. Yusuf Sezgin açiklamalarina söyle devam etti:

“Bu sarniçlardan biri, kayadaki çatlaklar sebebiyle su tutamadigi için Ada 1’de yasayan insanlar tarafindan bir çöp çukuru olarak kullanilmis. Arkeologlar, eski insanlarin yasamlariyla ilgili en detayli bulgulara, onlarin çöplerinden erisebilmekte. Bu sebeple Aigai’de böyle bir çöp çukuru tespit edebilmis olmamiz büyük bir sans. Kazisi tamamlanmis olan çöp çukurundan ele geçen buluntular üzerinde bilimsel degerlendirme çalismalarimizi sürdürüyoruz. Buluntular, Aigai halkinin dokumacilik ve kemik alet üretimi ile ugrastigini kanitlamis durumda. Buluntular arasinda bozulmus bir dokuma tezgâhina ait parçalar, çesitli toprak boyalar, üretim sirasinda kirilarak yarim kalmis hayvan kemiginden aletler bulunmakta. Ayrica Aigai’lilerin günlük hayatlarini sürdürürken kullandiklari diger aletler, çesitli kaplar ve yiyecek artiklari da çöp çukurundan ele geçmis durumda. Bu zengin buluntu grubunun degerlendirmesi tamamlandiginda, antik Yuntdagi halkinin yasami ve bölgenin antik ekonomisi hakkinda detayli bilgilere kavusacagimizi umuyoruz.”

Metropolis kazilari

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Baskani Prof. Dr. Serdar Aybek baskanliginda Izmir’in Torbali ilçesinde bulunan Metropolis’te yürütülen arkeolojik çalismalar, 2021 yilinda kentin akropolisinde yer alan dört bölümlü anitsal sarniç binasinda devam edecek. Yaklasik 600 ton kapasitesi ile halkin su ihtiyacinin önemli kismini karsilayan yapi ayni zamanda Roma Dönemi’nde su mühendisligi uygulamalari konusunda önemli bilgiler sunuyor.

Metropolis’te devam eden çalismalarda yeni kesfedilen giyimli kadin heykelinin heyecani da yasaniyor. Roma Dönemi’ne ait heykel, ince isçiligi ve üstün sanatsal üslubu ile görenlere kentin 1800 yil önceki parlak günleri hakkinda fikir veriyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile