Henüz ilkokul çağlarındayken başlayan antika merakının öğretmenlik yaptığı yıllarda devam ettiğini ifade eden Ali Kertmen, emekli olduğu 2005 yılından sonra tamamen bu işe gönül verdiğini söyledi.
Antika dükkanında satmaktan ziyade 60 yılı aşkın süredir topladıklarını sergileyen emekli öğretmen Ali Kertmen, “Bu merak bende daha ilkokul yıllarımdayken başladı.
O zamanlarda bulduğum her şeyi biriktiriyordum. Öğretmen olunca görev yaptığım memleketlerde bulduğum antikaları da toplardım, ama asıl emekli olduktan sonra bu işe ağırlık vermeye başladım. Şu anda yaklaşık bin civarında dükkanımda oldukça değerli eserler bulunmaktadır. Her biri antika olsa da hepsi çalışır durumdadır” dedi.
“Bin civarında elektronik ve etnografik obje var”
Bin bir çeşit antikanın dükkanında bulunduğuna dikkat çeken Kertmen, “Dükkanımda gramofondan pikaba, radyodan teybe, fotoğraf makinesinden kurmalı çalar saatlere kadar bir çok obje bulunuyor. Bunların hepsi çalışır durumda. Bunlarla birlikte yöre kültürümüzün vazgeçilmez etnografik objeleri de bulunmaktadır. Bunlar içerisinde küpler, çubuk beşikler, lüks lambalar, heybeler, camadanlar, yün tarakları, ispirtolu gaz ocağı da dükkanımda bulunmakta. Bu eser de dünyada çok nadir bulunan bir türdür. Neredeyse 100 yıllık olmasına rağmen hala çalışır durumdadır akla gelebilecek bin civarında obje bulunmaktadır. Her biri 50 ila 200 yılar arasındadır” diye konuştu.
Antika Dükkanında Tarihe Yolculuk
Giresun’da yaşayan emekli öğretmen Ali Kertmen, açtığı antika dükkanı ile ziyaretçileri ve müşterilerini tarihi yolculuğa çıkarıyor. Her biri 50 ila 200 yıllık antikaları Sultan Selim Mahallesi’nde kazancılar yokuşundaki dükkanında halkın beğenisine sunan Kertmen, dükkanını ziyaret edenleri adeta eski zamanlara götürüyor.