Anzer Ballarinin Referansi Alindi

Anzer Ballarinin Referansi Alindi

Rize’nin cografi isaretli ürünü olan Anzer balinda hakiki olup olmadigi artik yayladaki çiçeklerin listesi ile degil referansli kovan ile belirlenecek.

Bu yila kadar Anzerli aricilar ballarinin sagimini gerçeklestirdikten sonra kooperatifleri ve Rize Il Tarim ve Orman Müdürlügü araciligi ile tahlil edilmesi için Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürlügü’ne gönderiyordu. Burada laboratuvar ortaminda incelenen ballar Anzer’deki çiçek çesitliligi bakimindan inceleniyor ve çikan rapora göre, Anzer bali olup olmadigina karar veriliyordu. Uygun ballar Rize Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan üzerine cografi isaret bandrolü vuruluyor, diger ballar ise islemsiz sahibine teslim ediliyordu. Bu yil ise Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi ile Rize Il Tarim ve Orman Müdürlügü arasinda bir protokol yapildi. Protokole göre Hacettepe Üniversitesi Anzer’deki bal üretiminin yogun oldugu 10 bölgeye kendi kovanlarini 1 ay sonra açmak için kurarak mühürledi. Kendi kovanlarindaki referans ballar sayesinde cografi isaretli Anzer balinin olup olmadigi tahlil edilecek.

Referans ballarin sagimi yapildi

27 Haziran tarihinde Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Asli Özkirim, ariciligin yogun oldugu 10 bölgeye giderek referans ballarin alinacagi kovanlari mühürledi. Mühürlenen kovanlar bal sagim döneminde açilmak üzere kendi basina birakildi. Bal sagim döneminin gelmesi üzerine Prof. Dr. Asli Özkirim, Anzer yaylasinda bulunan mühürlü kovanlarin yanina giderek mühürlerini tek tek açtirildi. Açilan kovanlardan alinan peteklerin sagimi yapildi. Yapilan sagimlar kavanozlara koyulmasinin ardindan Hacettepe Üniversite’ne götürülmek üzere tekrardan mühürlendi. Üniversitede yapilacak olan çalismalarin neticesinde referans ballar ile Anzerli aricilarin ballari tahlil edilecek.

“Ortalama kovan basi 2 kilo civarinda rekolte var”

Mühürlü kovanlar sayesinde diger kovanlarda da ortalama bal miktarinin belirlendigini ifade eden Hacettepe Üniversitesi Ari ve Ari Ürünleri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Asli Özkirim, “Hem Asagi Anzer hem de Yukari Anzer’de ariciligin yogun yapildigi 10 mevkii belirledik. Bu 10 mevkide Hacettepe Üniversite’nin de bir kovani oldu. Bu kovanlari mühürledik. Aricilarin bütün kovanlarini mühürlemedik. Ben bir kez mühürleyip gittim. Simdi bal sagimina geldim. Mühürlemekte su oluyor. O kovan Hacettepe üniversitesine ait o kovan açilamaz. Mühürleme Tarim ve Orman Bakanligimiza ait oldugu için Rize Il Tarim ve Orman Il müdürlügü ile imzaladigimiz protokol nedeniyle birlikte çalistik. Bugünde bal sagimina geldik. Bu sene 10 bölgede kaç kovan oldugunu biliyoruz. Hacettepe de aricilik yaptigi için ne kadar bal üretildigini biliyoruz. Mevsime göre bal üretimi degisiyor. Aricilarimizin yaninda olmak amaciyla bizde aricilik yaptik. Bu referans ballar ile bize gönderdikleri numuneleri her yil oldugu gibi kendi referans ballarimiz ile birlikte analiz edecegiz. Bu analizler yaklasik 1 ayi bulur. Bundan sonra her yil Hacettepe üniversitesi Anzerli aricilarla bu daglarda aricilik yapacak. Onlara sadece laboratuvarda degil daglarda da yoldas olacagiz. Bal miktari 10 bölgede rakima ve mevsime göre degiskenlik gösteriyor. Ortalama kovan basi 2 kilo civarinda rekolte var” ifadelerini kullandi.

“Her yil Hacettepe’nin mühürlü kovani olacak”

Her yil Anzer’de Hacettepe’nin mühürlü kovanlarinin olacagini belirten Özkirim, “Arilar ve ayilar iklim degisimin en önemli göstergesi olan canlilardir. Ikisi de çok etkilenir. Genelde cografi isaret çalismalarinda bir yerin balini tanimlarken 5 yil üst üste flora ve referans bal çalismasi yapilir. 5 yilin ortalamasi alinir. O bes yilin ortalamasi alinir ve daha sonraki yillar hep o ortalama kullanilir. Bizim gelistirdigimiz bu yöntem tamamen iklim degisikligine bagli. Her yil Hacettepe’nin mühürlü kovani olacak. Çünkü her yil çiçek ayni ama arinin ziyaret ettigi çiçek farklilasiyor. Çünkü nem degisiyor. Sicaklik degisiyor. Iklim degisiyor. Bu da rekolteyi etkiliyor” seklinde konustu.

“Anzer balinin kalitesinden ve gelecegini ipotek altina almis oluyor”

Anzer Balinin yapilan çalismalarla gelecege de aktarilmis olacagini söyleyen Anzer Balliköy muhtari Remzi Güzel, “Kiymetli hocamiz köyümüze gelerek 10 ayri bölgeye sahit kovan koyarak bu çalismayi baslatmistir. Burada amacimiz cografi isaretli balimizi iler ki yillara daha iyi tasiyarak Anzer balinin kalitesinden ve gelecegini ipotek altina almis oluyor” dedi.

“Balimizin sahtesi çok”

Anzer balinin Türkiye’de sahtesinin çok oldugunu yapilan çalismalarla bu sahte ballarin önüne geçilecegini dile getiren Anzer Çiçekliköy muhtari Aslan Arican, “Bizim Anzer balimiz basit bir bal degil. Daha fazla bir sey yapmamiz gerekiyor. Balimizin sahtesi çok. Türkiye’de sahtesi çok fazla. Bu sahteligi önlemek adina bu çalismalar yapiliyor. Bu uygulamalar çok güzel oluyor” dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile