Aort Damari Kalp Büyüklügünde Sisen Hastayi Ayni Anda 2 Ameliyatla Hayatta Tuttular

Aort Damari Kalp Büyüklügünde Sisen Hastayi Ayni Anda 2 Ameliyatla Hayatta Tuttular

Samsun’da tüm vücuda kan pompalayan ana damari normalin 3 kati oraninda genisleyen ve kanayan 82 yasindaki hasta, ani müdahale ile ayni anda anjiyo ve bypass yapilarak hayata döndürüldü.

Cemal Barlak, böbreginin üzerindeki agri sikayeti ile Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi Acil Servisi’ne getirildi.

Vücuda kan pompalayan aort damarinin normalin 3 kati oraninda büyüyen ve kalp büyüklügüne erisen hastanin iç kanamasi oldugu belirlendi. Bilinci kaybolmaya yakin olan ve genel saglik durumu kötüye giden hasta ani müdahale ile ameliyata alindi.

Kalp ve Damar Cerrahlari Dr. Ögretim Üyesi Emrah Ereren ve Dr. Ögretim Üyesi Ilker Hasan Karal, genel durumu kötüye giden hastaya kapali yöntemle anjiyo ameliyathanesinde anjiyo ve bypass yapti. 82 yasindaki Cemal Barlak isimli hasta, uygulanan müdahale ile ölüm orani çok yüksek olan ameliyattan sagligina kavusarak kurtuldu. Doktorlar, ayni anda yapilan ameliyatlarin hibrit ameliyathaneler disinda çok zor bir ortamda gerçeklestigine deginerek aort anevrizmasi (balonlasma) ameliyatinin detaylarini paylastilar.

“Ölü gibi geldigim hastanede sagligima kavustum”

Hastaneye aort damari 11 santimi geçmis ve kanamasi baslamis olarak getirilen Cemal Barlak, “Damarlarim patlamis. Böbreklerimden bir sanci vurdu ve gögsüme dogru vurmaya basladi.

Iç kanama yapinca da ölü gibi hastaneye geldik. Uygulanan islem sayesinde hayatta kaldik. Allah doktorlardan razi olsun, beni su anki sagligima kavusturdular. Çok zor bir ameliyat geçirdim. En büyük damarlarimin ikisinde de islem yapildi. Su anda kendimi çok iyi hissediyorum” dedi.



“Bu hastalarin büyük bir kismi daha hastaneye ulasmadan hayatini kaybediyor”

Yapilan operasyonun önemine deginen Samsun Üniversitesi Tip Fakültesi Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi Cerrahi Tip Bilimleri Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dali Dr. Ögretim Üyesi Emrah Ereren, “Hastamizdaki aort anevrizmasi (balonlasma) 11 santimi asmisti. Bu bir damar genislemesi adina çok büyük bir rakam. Balonlasmanin yani sira yirtik ve kanama da vardi. Bu sebepten seri müdahale yapilmasi gerekiyordu. Bu operasyonu anjiyo ameliyathanesinde anjiyo alinda yaptik. Es zamanli olarak hastanin her 2 atar damar arasina da bir bypass yaptik. Bu hastalarin büyük kismi daha hastaneye ulasamadan hayatini kaybediyor. Bir kismi da hastaneye ulassa da ameliyathaneye ulasamadan hayatini kaybediyor. Hem damarin çok büyümesi hem yirtiga bagli aktif kanama olmasi hem de o esnada ekipmanlarin ve ameliyathanenin hazir olmasi müdahale süresini çok kisaltti. Hibrit ameliyathane bu tarz hastalar için olmazsa olmaz bir konudur. Hijyen, müdahale ve es zamanli ameliyat açisindan hibrit ameliyathanenin olmasi çok önemli. Biz cerrahlar da yeni açilacak Sehir Hastanesi’nde hibrit ameliyathanelerde bu tarz zorlu operasyonlara kolayca müdahale etmeyi dört gözle bekliyoruz” diye konustu.



“Açik ameliyatin riski yüksek”

Anevrizma ameliyatinin çok zor ve riskli oldugunun altini çizen Dr. Ögretim Üyesi Emrah Ereren, “Aort anevrizmasi ileri yastaki erkeklerin hastaligi. Damar duvari yaklasik 3 santime ulasir. Aort damari vücudu besleyen ana damardir. Tüm organlara kani tasir. Bu damarin 2 katindan fazla genislemesine anevrizma diyoruz. Balonlasma 5 santimi geçiyorsa bunun ameliyatla ya da bir sekilde kapatilmasi ya da açik ameliyat ile suni bir damarin oraya yerlestirilmesi gerekiyor. Açik ameliyatin riski yüksek. Hastanin durumuna göre kapali ya da açik ameliyata karar veriliyor. Bu hastalarin büyük kismi damarda yirtilma ile hastaneye basvuruyorlar. O zaman da hastanin önemi artiyor. Aort anevrizmasi en çok genetik faktörler ile iliskili. Hastanin kalp atimlarini karinda çok güçlü hissetmesi, ele gelen kitle olmasi tani koymayi kolaylastirabiliyor. O yüzden ileri yasli hastalarda karin muayenesini çok önemli oldugunu düsünüyoruz. Erken tani koymanin tedaviye olumlu etkileri vardir. Aort anevrizmasi gibi büyük ameliyatlarda açik operasyonlar 4-5 saat sürerken, biz anestezinin hizli olmasi ve ameliyathanenin erken hazirlanmasi ile 2 saat gibi bir sürede zorlu ameliyati tamamladik” seklinde konustu.



“Sehir Hastanesine hibrit ameliyathane kurulursa bu operasyonlar daha iyi yapilabilir”

Operasyonu anjiyo ameliyathanesinde yaptiklarini, hibrit ameliyathanelerde bu tip ameliyatin çok rahat bir sekilde yapilabildigini vurgulayan Dr. Ögretim Üyesi Ilker Hasan Karal, “Bu ameliyat, ölüm riski yüksek olan hastalara uyguladigimiz bir ameliyat. Daha önceleri açik yapiyorduk ve ölüm oranlari yüksek oluyordu. Anjiyo ünitesinde kapali yöntemle yaptigimiz teknikle hastaliktaki ölüm riski son yillarda oldukça düstü. Hastamiza acil sartlarindan ameliyat ünitesine aldik ve kapali yöntemle basarili bir operasyon gerçeklestirdik. Yogun bakimi atlatan hatamizi yakin zamanda taburcu edecegiz. Kalp, damar ve diger cerrahlarin anjiyo ünitesine sahip olmasi, özellikle diger ameliyathaneler ile entegre hibrit ameliyathanelere sahip olmasi bu hatalarin tedavilerinin çok daha hizli ve basarili yapilmasina imkan veriyor. Biz de yeni açilacak Samsun Sehir Hastanesi’nde bu hibrit ameliyathaneyi kurup, hastalarin ve bölgenin hizmetine sunacagiz” ifadelerini kullandi.

Samsun Egitim ve Arastirma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Kliniginden Uzm. Dr. Ebru Polat ise operasyonun zorlugu hakkinda sunlari söyledi:

“Cemal Barlak nöbetimizde genel durumu kötü, bilinci uykuya meyilli, bilinci zayiflamis olarak acil servise basvurmustu. Islem yapip, hayati tehlikesini ortadan kaldirmak için gerekli ön hazirliklari yaptik. Sonrasinda kalp-damar cerrahisi uzmani arkadaslarimizin uygun tedaviyi yapmalari için hastaya genel anestezi verdik. Sonrasinda da islemi yapmalarini sagladik. Gerekli tecrübe ve islem kabiliyeti ile hastanin hayatta kalmasini sagladilar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile