AOSB Bölge Müdürü Ersin Akpinar, çalistayin açilis konusmasinda; 11 Aralik 2019 tarihli “Avrupa Yesil Mutabakati” kriterleri ile firmalarin ticaretlerini sürdürebilmek için bu mutabakata uyum saglamalarinin önemine dikkati çekti. Avrupa Birligi’nin bu mutabakati; 2050’de sera gazlarinin net emisyon degerinin sifirlanmasi hedeflerine ulasmak için yeni stratejiler belirlenecek bir yol haritasi olarak açikladigina vurgu yapan Bölge Müdürü Ersin Akpinar, sunlari söyledi:
“Mutabakatin bir diger önemli boyutu ise, çevresel problemleri AB’nin tek basina çözemeyeceginden hareketle AB’nin is birligi içinde oldugu ülkelerden de bu kurallara uymasini bekleyecek olmasidir. Bu nedenle ülkemizde yer alan ve istenilen kriterlere sahip olmayan firmalarimizin bir degisim sürecine girmesi zorunlu hale gelmistir.”
Bölge Müdürü Akpinar, AOSB Bölge Müdürlügü tarafindan uygulanmakta olan çevreci yaklasimlara iliskin ayrintili bilgi paylasiminda da bulundu. AOSB bünyesinde hizmet veren Proje Destek Ofisi Koordinatörü ve ATÜ TTO Müdürü Doç. Dr. Tugçe Demirdelen ise, 2019 Ekim ayinda Alparslan Türkes Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve AOSB Bölge Müdürlügü is birligi ile faaliyete geçen AOSB proje Destek Ofisi’nin çalismalarini özetleyerek sözlerine basladi.
Üniversite - Sanayi is birligi ile bölgede Kümelenme , Enerji Yönetim Birimi, KOSGEB Temsilciligi ile Ulusal ve Uluslararasi destekler konusunda tesvik gibi birçok alanda sanayicilere destek verildigine vurgu yapan Doç. Dr. Tugçe Demirdelen, “Bölgemizde yaptigimiz bu çalismalar ve firmalarin bu süreçte sagladigi hizli uyum ve destek ile bugün de ‘Yesil Mutabakat ve Sürdürülebilir Çalistayi’ ile yeni bir çalismanin ilk kivilcimini vermis bulunmaktayiz” dedi.
Yesil Mutabakatin, Avrupa Birliginin 2050’ye kadar net sera gazi emisyonlarinin sifirlanmasi, ekonomik büyümenin kaynak kullanimina bagliliginin sona ermesi ve kimsenin ve hiçbir bölgenin geri kalmamasi temel hedeflerini içeren yeni büyüme stratejisi olduguna dikkati çeken Demirdelen, büyüme stratejisinin içerigi konusunda da bilgi verdi. Demirdelen, “Bu süreçte gerekli aksiyonlari olmayan, hazirliklarini yapmamis veya yapmayan firmalar, en çok etkilenen kesim olacaktir. Buna karsin kazananlar bu sürece hizli bir sekilde uyum saglayan firmalar olacaktir" dedi.
Karbon vergisinin gelmesi, ürün etiketlerinde içerik bilgilendirilmesi, ihracat pazarinin belirli kistaslara göre yeniden sekillenmesinin tüm sektörleri kademeli olarak bu geçise zorlayacagini ifade eden Doç. Dr. Demirdelen, “Bu geçisi hazirlikli bir sekilde ilerleten firmalar en karli çikanlar olacaktir. Bizler bu kapsamda ilk farkindaligi olusturmak amaciyla bu çalistayda bir araya geldik” diye konustu.
Çalistayin ilk gününde, Kadir Has Üniversitesi Enerji ve Sürdürülebilir Kalkinma Uygulama ve Arastirma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Volkan Ediger, "Yesil Mutabakat Nedir ve Mutabakat ile Ne Hedeflenmektedir/Avrupa Nasil Uyguluyor?" konulu sunum yapti.
Toplantiya online ortamda katilan Shura Enerji Dönüsüm Merkezi Kidemli Enerji Analisti Yael Taranto, “Yesil Mutabakat, Türkiye’de Düsük Karbonlu Enerji Dönüsümü ve Imalat Sanayi Üzerindeki Muhtemel Etkileri” konusunda degerli bilgiler paylasti.
Çalistayin ilk günü TÜBITAK MAM’dan katilim saglayan Recep Partal ve Irfan Bastürk’ün, “Zero Brine Projesi/Tekstil Sektörü ve Yesil Mutabakat” konulu sunumlariyla tamamlandi.
Çalistayin ikinci gününde ise Iktisadi Kalkinma Vakfi Genel Sekreteri Doç. Dr. Çigdem Nas, “Avrupa Yesil Mutabakati ve Türkiye Açisindan Etkileri”, TEMSA Ar-Ge ve Teknoloji Genel Müdür Yardimcisi Caner Sevginer, “Iyi Uygulama Örnekleri / Elektrikli Araçlar/ Sürdürülebilirlik Raporu” konulu sunumunda katilimcilara bilgi paylasiminda bulundu.
AOSB'de 'Yesil Mutabakat'in Ilk Adimi Atildi
Adana Haci Sabanci Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Bölge Müdürlügü, vizyoner bir yaklasimla "Yesil Mutabakat"in ilk adimlarini atti.