AP'nin Sakharov Ödülü'nü Rus Muhalif Navalniy Adina Kizi Teslim Aldi

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) her yil insan haklari ve düsünce özgürlügü alaninda verdigi Sakharov Ödülü'nü Rusya'da tutuklu bulunan muhalif Aleksey Navalniy adina kizi Daria Navalnaya aldi.

Sakharov Ödül töreni, Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulu'nda düzenlendi. Törende konusma yapan AP Baskani David Sassoli, Rusya yönetimini sivil toplumunun sesini engellemekle suçladi.

"Aleksey Navalniy'in gösterdigi cesaret ilham verici." diyen Sassoli, tüm engellemelere ragmen Navalniy'in susmadigini söyledi.

Navalniy'in yolsuzlukla mücadele, insan haklari ve demokrasiyi savundugunu ifade eden Sassoli, "AP adina Navalniy'in derhal ve sartsiz olarak saliverilmesi çagrisinda bulunuyorum." diye konustu.

Aleksey Navalniy'in kizi Daria Navalnaya ise babasinin fotografiyla çiktigi kürsüden AP milletvekillerine seslenirken Navalniy'in tutuklulugu süresince maruz kaldigi sartlari ve savundugu konulari 20 yasinda bir üniversite ögrencisi olarak kendisinin anlatmaya devam edecegini söyledi.

Navalnaya, otoriter rejimlerin liderleriyle iliskilere pragmatik yaklasilarak diyalog kurmak için çaba gösterilmesini elestirdi.

Ailesinin suikast girisimleriyle susturulmak istendigini belirten Navalnaya, "Yarin bir AP milletvekilinin de bir kapi koluna dokunduktan sonra ölmeyeceginin garantisi yok." dedi.

Navalnaya, Rusya ve Belarus'un yönetime yakin zengin is insanlarinin Avrupa'da seyahat edebildigini, bunun engellenmesini istedi. Rusya'nin Avrupa'nin parçasi oldugunu dile getiren Navalnaya, konusmasini "Aleksey Navalniy'a özgürlük" diyerek bitirdi.

Geçen yil Belaruslu muhaliflere takdim edilen Sakharov Ödülü, Sovyetler Birligi döneminin muhalifi fizikçi Andrey Sakharov adina her yil AP tarafindan insan haklari ve temel özgürlükleri savunan kisi ve kuruluslara veriliyor.

- Navalniy'in tutuklanmasi

Kremline muhalif Aleksey Navalniy, zehirlendigi iddiasiyla Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak'ta Moskova'ya dönüsünde havaalaninda tutuklanmisti.

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine 2 Subat'ta Moskova Sehir Mahkemesinde Navalniy aleyhinde açilan dava sonuçlanmis, mahkeme Navalniy'in geçmiste yolsuzluk davasi sonucunda verilen 3,5 yil ertelenmis hapis cezasini, adli kontrol sartlarini yerine getirmedigi gerekçesiyle normal hapis cezasina çevirmisti.

Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdigi 10 aylik süreyi hesaba katarak Navalniy'in kalan cezasini hapishanede geçirmesine karar vermisti.

Rusya Sorusturma Komitesi, kurdugu Yolsuzlukla Mücadele Vakfinin insan haklarini ihlal ettigi gerekçesiyle Navalniy hakkinda yeni sorusturma baslatildigini 11 Agustos'ta bildirmisti.

Navalniy'in kurdugu Yolsuzlukla Mücadele Vakfi (FBK) ise mahkeme karariyla 31 Agustos'ta tasfiye edilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile