Avrupalı muhafazakar ve reformcu partileri bir araya getiren AECR'den yapılan açıklamada, AP genel kurulunda kabul edilen Türkiye'nin Kıbrıs Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgedeki eylemleriyle ilgili kararda, sismik çalışmaları nedeniyle ağır eleştiriler yöneltilen Ankara'nın görüşlerine kulak verilmediği ve meselenin detaylı analiz edilmediği belirtildi.
AECR Başkanı Jan Zahredil, "Bugünkü AP kararı nedeniyle son derece üzgünüm. Tek yanlı ve dengesiz olan bu karar Kıbrıs sorununun çözümüne katkı yapmayacaktır. Bu karar tasarısını desteklemedik ve aleyhinde oy kullandım" dedi.
AECR Genel Sekreteri Daniel Hannan, "Türkiye'ninkiler değil AB'nin eylemleri tansiyon yaratıyor. Kıbrıslı Türkler daima AB'nin birleştirme planını destekledi ama cezalandırıldılar. Kıbrıslı Rumlar planı reddetti fakat ödüllendirildiler" ifadesini kullandı.
AP genel kurulunda kabul edilen "Türkiye'nin Kıbrıs Rum yönetiminin münhasır ekonomik bölgesinde tansiyon yaratan eylemleriyle ilgili" karar, bağlayıcı nitelik taşımıyor.
Kararda, Türkiye'nin Akdeniz'de devam eden sismik çalışmalarının "yasa dışı ve provokatif" olarak görüldüğü belirtilerek Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği "münhasır ekonomik bölgesi içi ve çevresindeki gemilerin derhal geri çekilmesi" talep edildi.
Kararda, Türkiye'ye Rum yönetiminin sözde egemenlik haklarına saygı göstermesi ve Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin çalışmalarıyla ilgili yayımlanan Navtex'i iptal etmesi çağrısı yapıldı.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AP'deki oylama öncesinde yaptığı açıklamada, "Bizim açımızdan hiçbir geçerliliği yoktur. Bu tasarı kabul edildikten sonra Brüksel'deki daimi temsilcimize usuller uyarınca tevdi edildiğinde geri gönderilecektir. Bundan başka da önemi şu aşamada yoktur" demişti.
Ap'nin Türkiye Kararı
AK Parti'nin de üyesi olduğu Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı (AECR), Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Akdeniz'deki doğalgaz gerginliğiyle ilgili aldığı karara tepki gösterdi.