AP Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Swoboda: Türkiye'yi görmezden gelmek aptallıktır

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunace

Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek, Nabucco Gas Pippeline International Genel Müdürü Reinhard Mitschek, Sabancı-Verbund Ortaklığı Enerji SA'nın Başkan Yardımcısı Bernhard Raberger gibi önemli isimlerinin katılımıyla Türkiye'den enerjideki rolü masaya yatırıldı. Programda bir konuşma yapan Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda Türkiye dış politikasını "yeni ve bağımsız bir politika" olarak da tanımladı ve ''Her zaman söylüyorum, Türkiye'yi görmezden gelmek aptallıktır.'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin rolünün tartışıldığı programa Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği temsilcileri, başta Büyükelçi Kadri Ecvet Tezcan olmak üzere tam kadro katıldı. Viyana Büyükelçisi Tezcan, programda bir de konuşma yaptı. Nabucco projesinin ortaklarından olan Avusturya, Türkiye'nin AB üyeliğine karşıtlığı ile biliniyor.

NABUCCO KONSİRYUMU BAŞKANI REİNHARD MİTSCHEK: TÜRKİYE'NİN İZLEDİĞİ ENERJİ POLİTİKASI İLE BİZE ÖNEMLİ BİR DESTEK SAĞLIYOR

Avusturya'da ortak akıl toplantılarının ikincisinde Türkiye'nin enerji köprüsündeki rolü masaya yatırıldı. Zaman Gazetesi Avusturya Temsilciliği'nin Avusturya Dış Politika Enstitüsü ve Avusturya Sanayiciler Odası ile ortaklaşa düzenlediği ortak akıl toplantısında enerji konusu farklı bakış açılarıyla ortaya konuldu. Programda özellikle enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, enerji arzında güvenlik, Nabucco projesi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci tartışıldı.

Programa bir video sunumu ile katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin temel enerji stratejisinin; piyasanın özelleştirilmesi, liberalleşmesi ve daha rekabetçi bir yapı kazanması olduğunu belirtti. Türkiye'nin coğrafi konumundan dolayı bir enerji merkezi ve transit ülke olduğunu belirten Yıldız, bir projeye evet demelerinin diğerinden vazgeçtikleri anlamına gelmeyeceğini ifade etti. Nabucco projesinin asla gazsız kalmayacağına vurgu yapan Bakan Yıldız, böyle büyük bir projenin mutlaka belli engellerle karşılaşacağına dikkat çekti.

HANNES SWOBODA: HER ZAMAN SÖYLÜYORUM, TÜRKİYE'Yİ GÖRMEZDEN GELMEK APTALLIKTIR

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, Türkiye ve AB'nin ayrı ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti. AB'nin bölgede projeleri Türkiye olmadan gerçekleştiremeyeceğini, aynı şekilde Türkiye'nin de AB'nin desteği olmadan hedeflerine tam anlamıyla ulaşamayacağını belirtti. Swoboda, Türk dış politikasını bir yayından alıntı yaparak şöyle tanımladı: "Bu çok da Osmanlı usulü bir dış politika değil. Bu yeni ancak kimseyle ittifak halinde olmayan bir dış politika.'' Türkiye dış politikasını "yeni ve bağımsız bir politika" olarak da tanımlayan Swoboda, ''Her zaman söylüyorum, Türkiye'yi görmezden gelmek aptallıktır.'' ifadelerini kullandı.

ULRİKE LUNACEK: NABUCCO PROJESİ İYİ BİR ALTERNATİF

Programdaki diğer bir politikacı Yeşiller Grubu Başkan Yardımcısı Ulrike Lunacek ise "Bağımsız olmak istiyorsak, enerji verimliliği ve yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmak zorundayız. Enerji ülkelerinin önemli bir kısmı demokrat değil maalesef. Bu yüzden Nabucco projesini iyi bir alternatif olarak görüyorum." dedi. Nabucco ile alakalı planın sürekli değişmesini eleştiren Lunacek, Avusturya ve Türkiye için kriz bölgelerine bağımlılığın önemli bir handikap olduğunu belirtti. Yeşiller milletvekili, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini yinelerken, birliğin 1999 ve 2005'de verdiği kararların arkasında durması gerektiğini, "o gün öyleydi ancak fikrimizi değiştirdik" deme hakkına sahip olmadıklarını söyledi.

Nabucco Gas Pippeline International Genel Müdürü Reinhard Mitschek de Nabucco projesinin Ankara'nın doğusunda Gürcistan ve Irak sınırına kadar olan kısmı için mühendislik çalışmalarının Haziran ayında ihale edildiğini, Türkiye'nin izlediği enerji politikası ile kendilerine önemli bir destek sağladığını ifade etti. Projenin yaptırdıkları bir araştırma sonucunda oldukça rekabetçi bir yapıda olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Mitschek, Azerbaycan ile Avrupalı gaz alıcıları arasında görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Programda konuşan Zaman Avusturya Temsilcisi Seyit Arslan, Zaman'ın iki dilde bir gazeteyle bu ülkenin bir parçası olduğunu gösterdiğini söyledi. Göçmenlerin 50 yıldır bu ülkede varlıklarını devam ettirdiklerini ifade eden Arslan, birlikte yaşanacak bir gelecekteki ortak konularımız hakkında bir ortak akıl geliştirebilecek bir platform oluşturduklarını dile getirdi.

Programda Sabancı-Verbund Ortaklığı Enerji SA'nın Başkan Yardımcısı Bernhard Raberger ve Türkiye uzmanı Cengiz Günay'da Türkiye'nin pazar durumu ve bölgedeki rolü hakkında sunumlar gerçekleştirdiler.

Öte yandan Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın programa Bakanlar Kurulu nedeniyle gelmeyeceğini bildirmesi, Türkiye'yi temsilen bakanlıktan hiç bir bürokratın programa katılmaması basının ve katılımcıların tepkisini çekti. Avusturya basının yoğun ilgi gösterdiği programda Türkiye'nin enerjideki rolünün tartışıldığı programda sahnede Türkiye'den bir temsilcinin bulunmaması şaşkınlıkla karşılandı.

Programda açılış 16 ülkeden diplomatları, akademisyenler ve iş çevrelerinden iki yüz elli kişi katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile