Bilecik‘in Osmaneli ilçesinde kooperatif üyeleri ve çiftçilerle bir araya gelen Adapazarı Şeker Fabrikası ve Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatif (APEK) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, Şeker Kurulu‘nun uyguladığı kota adaletsizliğine isyan etti. 2011 yılı için Konya‘ya 432 bin ton şeker kotası verilirken, Adapazarı‘na 32 bin ton kota verildiğini belirten Aya, "Türkiye‘nin 2 bin 200 ton olan şeker kotasının yüzde 22‘sini tek başına alan Konya Şeker‘e, bu kotayı nasıl aldın diye kimse sormaz mı? Sen
Şeker Kurulu‘nun başında olmasaydın, bu kota sana verilir miydi? Yürürlükte olan 4634 sayılı Şeker Kanunu ve Kurul yapısının değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Aksi taktirde bir bölgenin çiftçileri güldürülürken, bir bölgenin çiftçileri öldürülecek" diye konuştu.
Adapazarı Şeker Fabrikası‘nın depremde büyük hasar gördüğünü ve 2005 yılında özelleştirilerek APEK‘in fabrikayı aldığını hatırlatan Başkan Aya, sözlerine şöyle devam etti: "2006 yılında bu fabrikayı çalıştırdık. Bize verilen kota 22 bin ton. Bu kota ile bu fabrikanın çalışmasının mümkün olmayacağını söyledik. Şeker Kurulu kotayı son 3 yılda yapılan üretime görev veriyormuş." Fabrikanın 6 yıl çalışmadığını anlatan Aya, şunları söyledi: "Çalışmayan bir fabrikaya böyle bir kotayı nasıl uygulayabilirsin.
Madem geriye dönük 3 yılı baz alıyorsunuz, o halde bu fabrikanın çalıştığı 1999-1998-1997 yıllarını baz almanız gerekmiyor muydu? Biz bu fabrikayı alırken, ekim alanı sınırlandırılması da yoktu. Fabrika devletteyken Türkiye‘nin her yerinden pancar alıyordu. Biz fabrikayı aldıktan sonra bir de önümüze ekim alanı sınırlandırması getirdiler. Kendi bölgeniz dışından pancar alamazsınız dediler. Bu fabrika özelleştirilirken, özelleştirme şartnamesinde böyle bir madde yok. Böyle bir madde yokken sen böyle bir
karar nasıl alıyorsun? Neden? Çünkü rakip fabrikanın yöneticileri bu kurulda üye. Sıkıntı burada."
Ekim alanı sınırlandırılmasının kaldırılması için Sakarya milletvekillerimizin yanında Eskişehir milletvekillerinin de büyük çaba harcadıklarını söyleyen Aya, milletvekillerine teşekkür etti.
Şeker Kurulu tarafından konulan ekim alanı sınırlandırılması dediğimiz hinterlant alanının geçen aylarda Torba Yasa ile birlikte kaldırıldığını anlatan Aya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, Adapazarı Şeker Fabrikası‘nın 3 yıl Eskişehir‘den getirdiği pancar yok hükmünde sayıldı ve oradan getirdiğimiz pancardan elde ettiğimiz 44 bin ton şeker, ceza olarak bizim hanemize yazıldı. Bugün Şeker Kurulu tarafından bize kesilen ceza 71 milyon TL. Biz bu fabrikada şeker üretmek için Eskişehir‘den pancar almak
zorundayız. Bu fabrika kurulduğu günden beri Eskişehir‘den pancar almış. Neden? Çünkü Adapazarı‘nın pancarının şeker oranı düşük. Şeker üretmek için tek başına yeterli değil. Bu bilindiği halde bize neyin cezasını ödetiyorlar. Biz Eskişehir‘den aldığımız pancar ile ürettiğimiz 44 bin ton şekerin kotamıza dahil edilmesini istedik. Ancak kurul bunu da kabul etmedi."
Torba Yasa ile kendi ekim alanlarından pancar yetmediği taktirde münavebeye uyulmak şartı ile ekim alanı dışından sözleşmeli ekim yaparak pancar temin etmenin yolu açıldığını ifade eden Başkan Aya, "Biz de, Şeker Kurulu‘na yazı yazarak hükümsüz kalan uygulamadan doğan 44 bin ton şekerin kotamıza dahil edilmesini istedik. Bize verilen cevap, kanunlar geri işlemez oldu. Oysa hukukçular kamu yararına kararların geriye işleyeceğini söylüyor. Burası 65 bin çiftçinin ortağı olduğu bir fabrika. Dolayısı ile
verilen bu kota ile bu fabrikanın çalışması ve borçlarını ödemesi mümkün değil. Burada 65 bin çiftçi zarara uğratılıyor" dedi.
Kooperatif çalışmaları hakkında da bilgi veren Aya, 1998 yılında Osmaneli ilçesinde kooperatif satış mağazası açtıklarını belirterek şöyle konuştu: "Burada kooperatif olarak 1647 üyemiz bulunmakta. Bu bölge kooperatifimiz açısından önemli bir bölge. Osmaneli ile birlikte kooperatifimize bağlı 19 satış mağazamız var. 2007 yılında Sakarya‘nın Erenler ilçesinde bir arazi satın alarak buraya büyük bir satış mağazası kurduk. Bunun içerisinde buğday selektör tesisi de hizmete açtık. Bölgede böyle bir tesis
yok. Biz ilk defa sözleşmeli buğday ve arpa ektirdik. Aynı pancar gibi taban fiyatı belli olan, alım garantisi kooperatif tarafından sağlanan bir sözleşme getirmiş olduk. Sakarya‘da geçen yıl 3500 ton civarında sözleşmeli buğday ve arpa üretimi gerçekleştirmiş olduk. 500 hektar buğdayı ise sadece Osmaneli çiftçimize ektirmişiz."
En çok tüketilen ürünün mazot olduğuna da dikkat çeken Başkan Aya, 2007 yılında Shell ile anlaşarak, çiftçilerin ayağına mazot hizmeti götürdüklerini de söyledi. Bugün birçok satış mağazasında çiftçiye mazot satışı yaptıklarını da kaydeden Aya, "Türkiye‘de 31 kooperatif içerisinde mazot satışını ilk başlatan kooperatif biziz" dedi.
Çiftçilerin mağazalardan rahat alış veriş yapmaları için 4 ayrı banka ile anlaşma yaparak Trio Kart hizmeti sunduklarını da söyleyen Aya, "Bu kart ile çiftçimize 5 ay sıfır faizle alış veriş yapma imkanı verdik" diye konuştu.
Belli aralıklarla ilçe ziyaretleri yaptığını ve burada çiftçiler ile bir araya gelip çalışmalar hakkında bilgi verdiğini ve çiftçinin beklenti ve isteklerini dinlediğini söyleyen Başkan Aya, "Geçen haftalarda Mudurnu ve Kandıra‘da kooperatif üyelerimiz ve çiftçilerimizle bir araya geldik. Zaman zaman köylere çıkıyoruz. Kooperatif olarak geçen yılki ciromuz genel anlamda söylemem gerekirse 37 milyon lira. Çiftçi üzerinden alacağımız 16 milyon lira. Çiftçimize en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz" şeklinde
konuştu.
Kooperatif olarak toprak, su ve yaprak analiz laboratuvarı hizmeti de verdiklerini söyleyen Aya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Toprağınızı verimli hale getirmek ve yapısını öğrenmek için mutlaka analiz yaptırın. Toprağ‘cretmek için Eskişehir‘den pınızın hangi gübreye, ne kadar ihtiyacı olduğunu bilerek hareket edin. Toprağınızı bilinçsizce ekerek hasta yapmayın."
Osmaneli Düğün ve Toplantı Salonu‘nda 500 üzerinde çiftçinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya, AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, Osmaneli Belediye Başkanı Mehmet Isıkan, İl Genel Meclis üyeleri Hayati Kaba, İbrahim Polat, AK Parti Bilecik İlçe Başkanı Ahmet Kaya, Osmaneli Belediye Meclis üyeleri, çok sayıda köy muhtarı da katıldı.
Toplantıya katılan Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz da çiftçilere hitaben bir konuşma yaptı. Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya ve yönetim kurulu üyelerini, çiftçiye verdikleri hizmetlerden dolayı tebrik eden Milletvekili Poyraz, sözlerine şöyle devam etti: "Osmaneli, ziraatle uğraşan, tarımla uğraşan, diğer ilçelere örnek teşkil eden bir ilçemiz. İl Genel Meclisi üyesi arkadaşlarımız, belediye başkanlarımız ve diğer arkadaşlarımız ile köyleri gezdiğimiz zaman buradaki farkı
çok iyi görebiliyoruz. Dolayısı ile gücümüzün yettiği kadar, imkanlarımız ölçüsünde, muhtar arkadaşlarımızla istişare yaparak tarım altyapısını güçlendirme anlamında ciddi çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Özellikle burada sulu tarımı güçlendirme anlamında yöre çalışmalarına ağırlık verdik."
Adapazarı Şeker Fabrikası‘nın depremden sonra sıkıntılı günler yaşadığını yakından gördüklerini, çiftçilerinde bu durumun en yakın tanığı olduğunu anlatan Poyraz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu günlerde bir toparlanma içerisinde olan fabrika, inşallah Allah‘ın izniyle istenilen şekilde çalışacak konuma gelecek. İnşallah Cenab-ı Hak sizlere yaptığınız emeklerin karşılığını fazlası ile nasip eder."
Apek Başkanı Ahmet Aya:
Adapazarı Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, Şeker Kurulu‘nun yapısının bir an evvel değiştirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu yapı devam ettiği sürece bir bölgenin çiftçileri güldürülürken bir bölgenin çiftçileri öldürülmeye devam edecek" dedi.