Apek Genel Kurulu Şeker Fabrikasında Yapıldı

Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) 2010 faaliyet yılına ait 61. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Kooperatifin Denetçi seçiminin de yapıldığı genel kurulda, APEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya‘nın ekibi tarafından desteklenen sarı liste 2384 ortağın 2145 oyunu aldı.

Sabahın erken saatlerinde genel kurulun yapılacağı Adapazarı Şeker Fabrikası şeker depoları önünde toplanmaya başlayan ortaklara, üzerinde APEK yazılı şapka ve şişme yelek hediye edildi. Zaman zaman izdihamın yaşandığı hediye dağıtımında, şapka ve yeleklerini alan ortaklar, genel kurul salonunda yerlerini aldılar. Genel kurul salonunu hınca hınç dolduran ortakların bir kısmı, genel kurulu kapı ağzında izlemek durumunda kaldı.

APEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, genel kurulu yönetecek olan divan kuruluna Osman Bostan, Rıdvan Yıldız, Rıdvan Mutlu, Suat Ocak, Aykut Yurt, Namık Turgut, Metin Küçükkalfa ve Kemal Arslan‘ı önerdi. Öneri oy çokluğu ile kabul edildi. Divan Başkanlığını Osman Bostan‘ın yaptığı genel kurulda açılış konuşması yapan APEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya, kooperatif ve Şeker Fabrikası‘nın faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Göreve geldiklerinde 3 satış mağazası dışında kalan diğer mağazaların kirada hizmet verdiğinin altını çizen Başkan Aya, “Bugün kooperatifin malı olan 20 satış mağazamız var. Kirada hizmet veren satış mağazası bırakmadık. Her bölgede çiftçilerimizin ayağına hizmeti götürdük. Gübre, tohum, ilaç, zirai aletlerin yanında, mazot satışlarımız ile de çiftçimizi rahatlattık. Türkiye‘de ki 31 kooperatif içerisinde mazot satışı yapan ilk kooperatif biziz. Açtığımız toprak, su ve yaprak analiz laboratuarı sayesinde artık çiftçimiz toprağına uygun gübre ve tohum kullanmaya başladı. Birçok banka ile yaptığımız Trio kartlar sayesinde, çiftçimiz ‘0‘ faiz ile 5 ay ödemesiz satış mağazalarımızdan istediği her şeyi alabiliyor” dedi.

Birde kooperatif üzerinden 1998 yılında kurulan Pancar Ekicileri Kooperatifi Sosyal Yardımlaşma Vakfı bulunduğunu da kaydeden Başkan Aya, “Bu vakfın kimlerin elinde olduğunu sizler çok iyi biliyorsunuz. Bu kişiler yönetimde bulundukları dönemlerde kooperatifimizden vakfa defalarca para aktarmışlar, bu paralarda akrabalar arasında paylaşmışlardır. Bu vakfın başında bulunanlar, toplam 1.703 milyon TL, yani o dönemin parası ile 1 trilyon 703 milyar lira eşine, çocuklarına, eniştesine, kayınçosuna, hatta 290 bin TL, yani eski para ile 290 milyar lira pompacısına kredi kullandırmıştır. Bunlar bizim paralarımız. Bunlar siz çiftçilerin paraları. Bunları bilin, oyuna gelmeyin. Bir takım iftiralar ile yönetim yıpratılmaya çalışılıyor. Bizden umduğunu bulamayan bir, iki gazetede bunların şak şakçılığını yapıyor. Bunlar pancarın ‘P‘ bilmeyen insanlar. Vakıflar Genel Müdürlüğüne buradan sesleniyorum, gelin bu vakfa müdahale edin” şeklinde konuştu.

Adapazarı Şeker Fabrikası‘nın depremde hasar gördüğünü ve dönemin koalisyon hükümeti tarafından tasfiye edildiğini de ileri süren Başkan Aya, şunları söyledi; “AK Parti Hükümeti geldi, milletvekillerimizin yaptığı çalışma ve destekleriyle Adapazarı Şeker Fabrikası tasfiye kurulundan çıkartılarak, özelleştirildi. O süreci anlatmaya gerek yok, zaten hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Hepinizin katkıları ile bu fabrikayı APEK‘in, yani sizlerin malı yaptık. Sorunlar yok mu? Tabii ki var. Ama bu fabrika 5 yıldır üretim yapıyor ve tek bir çiftçi çıkıp da benim bir kuruş alacağım var diyemez. Ekim alanı sorunumuzu biliyorsunuz torba yasa ile çözdük. Buradan bu sorunun çözümünde emeği geçen milletvekillerimize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca her zaman yanımızda olan, yaptıkları haberler ile bize destek veren güzide basınımıza da teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Milletvekillerimiz ve basınımızın desteği ile inşallah önümüzdeki günlerde de kota sorununu aşacağız.”

Başkan Aya, ekim alanı sınırlandırılmasının kaldırılmasının ardından, Eskişehir‘den aldıkları pancarların kotalarına dahil edilmesi için Şeker Kurulu‘na talepte bulunduklarını da belirterek, “Ancak olumlu bir sonuç alamadık. Rakip fabrikaların yöneticilerinden oluşan bu kurulun yapısının değişmesi gerek. Haklı olduğumuz bu davada, hakkımızı aramaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Aya‘nın konuşmasının ardından, kooperatifin 2010 faaliyet yılına ait Yönetim Kurulu ve Denetçiler raporları, bilanço, gelir tablosu hesapları okunarak oy çokluğu ile ibra edildi. 2011 yılına ait iş programı ve bütçesinin tatbiki hususunda oy çokluğu ile yönetim kuruluna yetki verilirken, süresi sona eren denetçi ve yedek üyelerinin seçimine geçildi.

Seçime APEK Yönetim Kurulu tarafından desteklenen Sarı liste ile Mesut Kılıç, Bayram Ali Büyükboz ile Serkan Yılmaz girerken, mavi liste ile seçime giren isimler Nuri Akyel, Murat Akalay ve Cemal Direk oldu. Yapılan gizli oylama sonucu seçime katılan 2384 üyenin 2145‘inin oyunu alan Sarı liste seçimi kazandı. Mavi liste ise 213 oy alabildi. 26 oy ise geçersiz sayıldı.

Seçimi kazanan Sarı Liste: Mesut Kılıç, Bayram Ali Büyükboz, Serkan Yılmaz.

Yedek üyeler; Şükrü Bölükbaşı, Nemci Kösem, İlyas Aslan.

Seçimi kaybeden Mavi Liste: Nuri Akyel, Murat Atalay, Cemal Direk.

Yedek üyeler:Faik Şen, İmdat Sezgin, İsa Soysal.

Sandık başına giden üyeler, oylarını kullandıktan sonra yemeklerini yiyerek dağıldılar.

Genel Kurula Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, Adapazarı Şeker Fabrikası Genel Müdürü Naci Özavcı‘nın yanında çok sayıda ziraat odası başkanı, sivil toplum kuruluşu başkanı ve temsilcileri de katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile