'Ar-Ge'lere Gerekli Altyapilarin Ve Insan Kaynaginin Olusturulmasi Için Kapsamli Politikalar Uyguluyoruz'

'Ar-Ge'lere Gerekli Altyapilarin Ve Insan Kaynaginin Olusturulmasi Için Kapsamli Politikalar Uyguluyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Türkiye’de Arastirma-Gelistirme (Ar-Ge), inovasyon ve teknolojinin oldugu her yerde Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak katki koymaya çalistiklarini belirterek, “Ar-Ge’lere gerekli altyapilarin ve insan kaynaginin olusturulmasi için kapsamli politikalar uyguluyoruz” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ve Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli Rekabetçi Sektörler Programi kapsaminda desteklenen Avrupa Birligi ve Türkiye tarafindan finanse edilen “Agrigenomik Merkez-Hayvan ve Biyki Genomatik Arastirmalari Inovasyon Merkezi” projesinin açilisina katildi.



“AR-GE’LERE GEREKLI ALTYAPILARIN VE INSAN KAYNAGININ OLUSTURULMASI IÇIN KAPSAMLI POLITIKALAR UYGULUYORUZ”

Burada konusan Bakan Varank, Türkiye’de Arastirma-Gelistirme (Ar-Ge), inovasyon ve teknolojinin oldugu her yerde Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak katki koymaya çalistiklarini belirterek, “Yerine göre bizzat projeleri tasarliyoruz; yerine göre de proje gelistirenlere finansal destek sagliyoruz. Ya da gerekli altyapilarin ve insan kaynaginin olusturulmasi için kapsamli politikalar uyguluyoruz” dedi.



“BU MERKEZ KOBI’LERIMIZE TEKNOLOJI TASARIMI, PROTOTIP ÜRETIMI VE TEST GIBI KONULARDA AKADEMININ DESTEGI ILE DISIPLINLER ARASI HIZMET SUNACAK”

Agrigenomik biyoteknoloji uygulamalarinin gida üretimi alaninda kullanilmasini saglayacak Agrigenomik Merkez-Hayvan ve Biyki Genomatik Arastirmalari Inovasyon Merkezi sayesinde KOBI’lerin rekabet gücünü artiracaklarini ifade eden Bakan Varank, sunlari söyledi:

“Agrigenomik uygulama dedigimiz sey aslinda bitki ve hayvan genlerinin tanimlanarak birbirleri ve çevreleri ile etkilesimlerinin arastirilmasi demek. Bu arastirmalar sayesinde, bitki ve hayvanlarin fizyolojik süreçlerini daha iyi anlayarak daha verimli ve kaliteli yeni ürünler gelistirmek mümkün hale geliyor. Açilisini yaptigimiz merkez de bu alanlarda çalisan KOBI’lerimize teknoloji tasarimi, prototip üretimi ve test gibi konularda akademinin destegi ile disiplinler arasi hizmet sunacak.”

“Burada gelistirilecek yöntemler sayesinde hem üreticilerimiz emeginin degerini artiracak”

Söz konusu tesisin ayrica bir kuluçka merkezi fonksiyonu da üstlenecegine dikkati çeken Bakan Varank, “Basta bu alanda çalisan akademisyenlerimiz olmak üzere tüm girisimcilere mali ve teknik destekler saglayacak. Burada gelistirilecek yöntemler sayesinde hem üreticilerimiz emeginin degerini artiracak hem de tüketicilerimiz daha saglikli ve güvenli gida ürünlerine uygun fiyatla ulasabilecekler. Ben bu vesileyle açilisini gerçeklestirdigimiz bu merkezin simdiden ülkemize hayirli ugurlu olmasini diliyorum” diye konustu.

“Gida üretiminde sürdürülebilirligin saglanmasi için tarimda verimliligin artirilmasi sart

Dünya genelinde artan nüfus ve küresel salgin etkisiyle gida ürünlerine olan talebin hizla arttigini dile getiren Bakan Varank, “Dünya genelinde artan nüfus ve küresel salgin etkisiyle gida ürünlerine olan talep hizla artiyor. Ancak sinirli toprak ve azalan su kaynaklarinin üzerine bir de iklim degisikligi sorunu eklenince önümüzdeki dönemde sürekli artan bu talebi karsilamanin zorlasmasi bekleniyor. Dolayisiyla, gida üretiminde sürdürülebilirligin saglanmasi için tarimda verimliligin artirilmasi sart” dedi.

“Merkezde geleneksel tarimin çevresel ayak izlerini azaltacak yöntem ve teknolojiler çalisilacak”

Agrigenomik Merkez-Hayvan ve Biyki Genomatik Arastirmalari Inovasyon Merkezi’nin ise sektörün söz konusu durumlara adaptasyonu konusunda çok önemli görevler ifa edecegini vurgulayan Bakan Varank, “Burada gelistirilecek teknolojilerle iklim degisikliginin, zararli böceklerin ve hastaliklarin etkilerine karsi dayanikli ürünler gelistirilerek arz güvenligi desteklenecek. Bunun yaninda geleneksel tarimin çevresel ayak izlerini azaltacak yöntem ve teknolojiler de çalisilacak” ifadelerine yer verdi.

“SANAYIMIZIN YESIL VE DIJITAL DÖNÜSÜMÜNÜ GERÇEKLESTIRMEK ÜZERE UYGULADIGIMIZ BIRÇOK POLITIKA ARACIMIZ BULUNUYOR”

Paris Iklim Anlasmasini, ekonomik kalkinma hakkini gözetecek sekilde kararli bir sekilde uygulayacaklarini söyleyen Bakan Varank, söyle devam etti:

“Yatirim, üretim, istihdam politikalarimizda köklü degisiklige yol açacak bir süreçten bahsediyoruz. Zaten hali hazirda Avrupa Yesil Mutabakatina uyum konusunda gerekli tüm hazirliklari yapiyorduk. Sanayimizin yesil ve dijital dönüsümünü gerçeklestirmek üzere uyguladigimiz birçok politika aracimiz bulunuyor. Bugün açilisini yaptigimiz merkezin finansmanini saglayan AB Katilim Öncesi Yardim Araci IPA da bu alanda kullandigimiz önemli araçlardan birisi.”

GSMH’nin yaklasik yüzde 7,5’ine ve 2020 yili için yaklasik 47 milyar dolarlik tarimsal üretime tekabül eden gida üretimi, Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinden biridir. Türkiye, genis tarim alanlari, çesitli iklim, altyapi ve isgücü kaynaklari ile temel ve yüksek teknolojili gida ürünlerinin üretiminde yenilikçi teknolojilerin uygulanmasi için büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin kullanilmasina yardimci olmak için gelistirilen AgriGenomik Hub Projesi, gida üretimi alanlarinda genomik biyoteknoloji uygulamalarini kullanarak Ar-Ge gruplarinin kapasitesini ve KOBI’lerin rekabet gücünü artirmayi hedefleniyor. TÜIK rakamlarina göre 2020’de biyoteknoloji sektöründeki isletmelerin yaklasik yüzde 60’i tarim veya çevre biyoteknolojisi alaninda çalismaktadir. AgriGenomik Hub, bu nedenle yüksek katma degerli bu sektörlere dogrudan hizmet saglayacak.

Programin ardindan Bakan Varank ve Bakan Pakdemirli, Agrigenomik Merkez-Hayvan ve Biyki Genomatik Arastirmalari Inovasyon Merkezi’nin açilisi için kurdele kesti. Ankara Valisi Vasip Sahin’in de katildigi program Varank ve Pakdemirli’nin Merkezi gezmesi ile son buldu.

(Mustafa Cenik - Bayram Türüdü/IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile