TÜBİTAK Marmara Teknokent önderliğinde, GSO, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ve Gaziantep Teknopark işbirliğiyle düzenlenen Ar-Ge Sanayici Buluşması’ toplantısı, Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.
Sanayicilerle teknolojik bilgi alışverişi yapılması, yeni işbirliği fırsatlarının araştırılması ve bölgede teknolojik değerlerin oluşturulması amaçlanan programa, Türkiye’nin önde gelen 10 teknoparkı ve buralarda faaliyet gösteren 55 firma katıldı.
GSO Başkanı Konukoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, günümüz iş dünyasını derinden etkileyen kavramların başında değişimin geldiğine işaret ederek, rekabetin giderek keskinleştiği piyasalarda işletmelerin varlığını sürdürebilmesinin temel koşulunun değişim olgusunu iyi anlamak ve buna uygun stratejiler geliştirmek olduğunu söyledi.
Sanayi işletmelerinin Ar-Ge ve inovasyon kültürünün altyapısını oluşturmasının büyük önem taşıdığına vurgu yapan Konukoğlu, GSO olarak kent sanayisini Ar-Ge ve yenilikçiliğe dayalı bir konuma yükseltecek, global ölçekte rekabetçi yapıya kavuşturacak birçok projeyi hayata geçirmeye devam ettiklerini anlattı. Konukoğlu, bugün Türkiye’nin altıncı büyük ekonomisine sahip olan Gaziantep’in başarısında yürüttükleri projelerin önemli katkı sağladığını kaydetti.
GSO Başkanı Konukoğlu, Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için sanayiyi yüksek katma değerli ve ileri teknoloji ürünleri taşıması gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunun için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarını ticarete dönüştürmeliyiz ve bu kapsamda üniversite-sanayi işbirliğini sürekli geliştirmeliyiz. Türkiye’deki Ar-Ge harcamaları sürekli bir artış trendi izlemektedir. Ar-Ge harcamalarının GSYİH içindeki oranı 10 yıl önce bindelik rakamlarla ifade edilirken, 2014 sonu itibariyle yüzde 1 oranını geçmiş ve 18,7 milyar TL’ye ulaşmıştır. İnşallah bu oranı, gelişmiş ülkelerdeki yüzde 2-3 seviyelerine getireceğiz."
Konukoğlu, hükumetin yeni çıkardığı Ar-Ge yasasını, rekabetçiliği yüksek bir ekonomi oluşturulması açısından çok olumlu bulduklarını sözlerine ekledi.
TÜBİTAK BAŞKANI: "AR-GE HARCAMASINI YÜZDE 3’E ÇIKARACAĞIZ"
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin de konuşmasında, Türkiye’nin Ar-Ge harcamaları oranı açısından Asya ülkelerini geçmek üzere olduğunu, ama hala bir Avrupa ve Uzakdoğu seviyesini yakalayamadığını belirtirken, ‘’Bunu yüzde 3’e çıkarma hedefimiz var. 2023 hedefleri içinde yüzde 3 olarak ayrılan Ar-Ge payının üçte ikisini de özel sektörün yapmasını istiyoruz’’ dedi.
Prof. Dr. Ergin, şunları kaydetti:
‘’Ar-Ge, inovasyona yatırım yapmaya inanmamış akademi ve sanayi bu işe bu parayı yatırmaz. Sanayinin nihai hedefinin para kazanmak olduğuna inanmıyorum. Geçmişteki küresel krizler gösterdi ki, mühim olan hayatta kalabilmektir. Bunun en doğal gereklerinden birisi beslenmek ve onu enerjiye dönüştürmektir. İnovasyon, Ar-Ge, eğitim konuları bizi besleyecek ana kaynaklardır.’’
Ar-Ge harcaması içinde özel sektörün oranının yüzde 50,9 olduğunu bildiren Prof. Dr. Ergin, hedeflerine ulaşmak için TÜBİTAK’ı yeniden yapılandırma çalışması başlattıklarına vurgu yaptı.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ise üniversite-sanayi işbirliğinin önemini vurguladığı konuşmasında, bilgiyi sermaye ile buluşturarak o dinamizm ile yeni ufuklara yelken açmak gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Coşkun, "Bilgiyi, ürün içine gömeceksiniz. Buna Ar-Ge deniyor. Bir ise 5, hatta 100 oluyor. Bilgiyi ürünün içine gömmediğimiz takdirde, global dünyada ekonomik olarak var olmamız mümkün değil. Biz 8 yıllık dönemde, sanayicilerimizle hep birlikte bilginin sanayi ile buluşması için gayret gösterdik. Bu anlamda Gaziantep, Türkiye’ye örnek olacak hamlelerde bulundu. Çok güzel işbirlikleri kurdu’’ ifadelerini kullandı.
"BAYAN FORKLİFT OPERATÖRLERE SERTİFİKALARI DAĞITILDI"
Açılış programının ardından, GSO öncülüğünde Türkiye’de ilk kez bayanlara yönelik düzenlenen simülatörlü forklift operatörlüğü kursunu başarıyla tamamlayan 30 kadına sertifikaları dağıtıldı.
TÜBİTAK Marmara Teknokent’te yer alan ve Türkiye’nin ilk ve tek İş makinesi simülatörünü üreten Sanlab Simulatör firması tarafından forklift eğitimi verilen Türk ve Suriyeli kadınlardan oluşan kursiyere sertifikaları, Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin, Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, GSO Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek ve Sanlap firması yetkilisi Salih Kükrek tarafından verildi.
GSO Başkanı Konukoğlu, kursu tamamlayan kadınların iş bulmaları için takipçi olacaklarını, Gaziantep’teki sanayicilerin yanlarına yerleştireceklerini belirtti.
Daha sonra kursiyerler, Mavera Kongre ve Sanat Merkezi önünde forklift kullanarak, konuklara mini bir gösteri sundu. Ardından protokol üyeleri, teknokent firmalarının açtıkları stantları gezerek, çalışmaları hakkında bilgi aldı.
Program, Gaziantepli sanayiciler ile programa katılan teknokentlerde faaliyet gösteren firmaların ikili görüşmesi ile devam etti.
'AR-GE Sanayici Buluşması'
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesinde ileri üretim teknolojilerinin önemini belirtirken, ‘’İnovasyon ve Ar-Ge çalışmalarını ticarete dönüştürmeli, üniversite-sanayi işbirliğini sürekli geliştirmeliyiz’’ dedi.