Ara Güler, Charlie Chaplin’in Fotoğrafını Niçin Çekmediğini Anlattı

Fotoğrafın duayeni Ara Güler, Charlie Chaplin’in fotoğrafını çekmeyi istemediğini belirterek, “İsviçre’de yanına gittiğim zaman zaten felçli idi.

Charlie Chaplin gibi bir adamı tarihe geçeceğini bildiğim halde felçli bir şekilde fotoğrafını çekersem, o zaman kendisine haksızlık yapmış olurdum” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve BUFSAD işbirliğiyle BTSO ana sponsorluğunda düzenlenen ‘2. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’ (FotoFest), Cumhuriyet Caddesi’ndeki coşkulu festival yürüyüşü ile başladı.

Akşam Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’nda Bursalı sanatseverle buluşan usta fotoğrafçı Ara Güler, dinleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Programın açılışında konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, geleneksel hale gelen fotoğraf festivalinin Bursa turizmi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Bursa’nın binlerce yıllık tarihi ve doğal değerleriyle bir turizm kenti olduğunu vurgulayan Pala, Bursa’nın büyük Osmanlı coğrafyasının başkenti olduğunu belirtti.

Pala, “Altı padişah ve bir cumhurbaşkanı topraklarımızda yatmaktadır. Aynı zamanda sanayi ve üretim olarak da Türkiye’nin lokomotifi konumundadır. Böylesine önemli bir kentte yaşamak bir büyük bir şanstır. Bursa’da bulunmanın vizyonu ve ufku çok büyüktür. Bu şartlar bir araya gelince Fotofest gibi önemli çalışmalar Bursa’da imza atılıyor. Emeği geçen herkesi kutluyorum” diye konuştu.

Bursa FotoFest Sanat Yönetmeni Merih Akoğul ise, Doğu ile Batı arasında bir köprü kurarak farklı kültürleri bir araya getirdiklerini söyledi.

Bursa, en unutulmaz ve en güzel görüntülerin olduğu bir şehir olduğunu dile getiren Akoğul, Ortadoğu ve Balkanlarda artık Bursa’nın fotoğrafın başkenti olarak anılığını anlattı. "CHARLİE CHAPLİN'İ FELÇLİ OLDUĞU İÇİN ÇEKMEDİM" Fotoğrafın duayeni Ara Güler yaşamından ve çalışma hayatından kesitleri dinleyenler ile paylaştı. Fotoğraf hayatına yeni İstanbul gazetesinde çalışarak başladığını söyleyen Güler, genelde basın toplantıları ve mitinglere gittiklerini söyledi.

Bir süre sonra politikacıları çekmek yerine sanat ve bilim dünyası insanlarının portrelerini çekmeye başladığını vurgulayan Güler, “Hangi ülkeye gitsem oraya ait önemli şahısların fotoğraflarını çektim. Düşündüklerinden sadece 2 kişiyi çekemedim biride Charlie Chaplin idi. İsviçre’de yanına gittiğim zaman zaten felçli idi. Charlie Chaplin gibi bir adamı tarihe geçeceğini bildiğim halde felçli bir şekilde çekersem o zaman kendisine haksızlık yapmış olurdum” dedi.

Usta fotoğrafçı Güler, foto muhabirlerini görsel tarihi yazdığını söyledi.

Dünyada tarih diye bir şeyin olduğunu hatırlatan Güler, görselliğin tarihte çok önemli olduğunu belirtti.

Fotoğraf yaşam olduğunu vurgulayan Güler, “Etrafınıza bakıyorsunuz ve fotoğrafı var olan şeyler üzerinden çekiyorsunuz. Sonra kayda geçirip takdim ediyorsunuz. Fakat sinema hiç yoktan doğar. Sıfırdan senaryosu yazılır, işlenir ve oynanır. Bu yüzden sinema bir sanattır. Sanatın aslı yoktur. Sanat yalandan doğar. Ama fotoğraf tek bir tanedir ve bu yüzden sanat değildir” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile