Gaziantep'in Araban ilçesinde, yöre halkının geçim kaynağı olan sarımsağın hasadına başlandı.
Yaklaşık 10 bin dönüm sarımsak ekili tarım arazisinin bulunduğu Araban'da çiftçiler, yurt içi ve dışında önemli pazara sahip, bölge halkının 'beyaz altın' olarak nitelendirdiği sarımsağı toplamak için gün boyu çalışıyor.
Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Araban sarımsağında bu yıl rekolte ve kalitenin yüksek olduğunu belirtti.
Araban Ovası'nda yaklaşık 10 bin dönüm sarımsak ekili alandan, yaklaşık 18 bin ton civarında ürün elde edilmesinin beklendiğini kaydeden Doğan, sarımsakların tarlada dönüm başı 3 bin 500 liraya kadar alıcı bulduğunu ifade etti.
Kastamonu, İstanbul, Ankara, İçel ve civar illerden ilçeye sarımsak almaya gelenlerin olduğunu dile getiren Doğan, ayrıca yurt dışına ihracat yapan tüccarların da Araban'a sarımsak almak için geldiğini anlattı. Doğan, şunları kaydetti:
'Araban Ovası'nda sarımsak üretimine başlanıldığı tarihten bu yana hem ilçenin hem de yurt genelinde sarımsak üretimi yapılan bölgelerin tohumluk sarımsak ihtiyacı da meşhur Araban sarımsağı ile karşılanıyor. Ayrıca, daha önce Çin'den tohumluk sarımsak ithal edilirken, son yıllarda Çin’e de Araban’dan tohumluk sarımsak ihraç edilmesiyle hem ilçe hem de ülke ekonomisine önemli katkı sağlanıyor.'
Araban'da Sarımsak Hasadı Başladı
Yaklaşık 10 bin dönüm sarımsak ekili arazinin bulunduğu ilçede, bu yıl 18 bin ton civarında rekolte bekleniyor.