Araban Gıda Tarım Ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Araban Ovası’nda resmi kayıtlara göre 2015 yılında 2 bin 700 dönüm alanda karpuz ekimi yapıldığı ve bu yıl Araban karpuzu hasadına başlanıldığı bildirildi.
Araban Karpuzunun 2015 yılının ilk hasadını yapan Arabanlı üreticilerden Hasan Kınacı, yaptığı konuşmada, "Araban Ovası’nın kaliteli topraklarında yetişen, tadı ve kalitesiyle yurt genelinde Araban Baklavası olarak bilinen karpuzun ilk hasadına başladım. Araban karpuzunu almak için Türkiye’nin her bölgesindeki illerden gelen müşterilerimize tarlada kilogramını 25 kuruştan toptan satışa başladım. Araban ilçesinde ben ve benim gibi bilinçli üretici arkadaşlarımız tarafından yetiştirdiğimiz meşhur Araban karpuzunu mübarek Ramazan ayında yurt genelindeki Araban karpuzu sevenlerin tüketime sunduk. Karpuz, Türkiye tarımında ekonomik önemi oldukça fazla olan bir üründür. Ülkemizde, karpuzun en fazla üretildiği bölgeler sırasıyla; Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgeleridir. Beslenme ve insan sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan karpuz, iştah açıcı ve sıcak havalarda ideal bir serinleticidir. Karpuzun şeker içeriği yüzde 8-14 arasındadır. Buna karşılık protein, yağ ve kalori bakımından fakirdir. Araban Ovası’nda sebze üretiminin büyük bir bölümünde kavun ile birlikte karpuz yetiştiriciliği yer almaktadır. 2015 yılında remi kayıtlara göre 2 bin 700 dönüm civarında karpuz ekildiğini tahmin ediyorum. Bunun bir kısmı seralarda yetiştirilen fidelerin tarlaya dikilmesi ile bir kısmı da çekirdeğin direk tarlaya dikilmesiyle yapıldı. Bu yıl hububat hasadından sonra ikinci ürün olarak da yine 450 dönüm karpuz dikimi yaptım. Günde yaklaşık 100 kamyon Araban Karpuzu satışı yapılıyor” dedi.
Yaz mevsiminin vazgeçilmeyen meyvesi olan karpuzun insan sağlığına pek çok yararı olduğunu vurgulayan Kınacı, “Ramazan ayında tatlı ihtiyacının karpuz tüketerek giderilmesini öneren uzmanlar, karpuzun sağlıklı zayıflamadan kan basıncının dengelenmesine kadar çok sayıda yararı olduğunu söylüyor. Karpuz insan bedenini temizleyici özelliğe sahiptir. Karpuzun, yüzde 95’i su olduğundan böbrekleri çok iyi çalıştırmaktadır. İdrar söktürücüdür, böbrekteki üre ve ürat tuzlarını temizleyici özelliği vardır. Bunun dışında kum dökme, taş düşürmeye de etkilidir. B,C,A vitamini ve anti-oksidan içermektedir. İçeriğindeki yüksek potasyum ve beta karoten maddesi sayesinde kalp krizine karşı koruyucu özelliği bulunur" ifadesini kullandı.
Arabanda Karpuz Hasadı Başladı
Araban Ovası’nda yetişen, yurt genelinde güzel tadıyla bilinen Araban karpuzunun hasadına başlandı.