Adalet Bakanlığı ve Avrupa Konseyi’nin birlikte yürüttüğü ’Hukuk Uyuşmazlığında Arabuluculuğun Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında, pilot il olarak seçilen İçel, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kayseri’de hayata geçirilen Arabuluculuk Merkezleri, vatandaşları hukuki uyuşmazlıklarında yıllarca mahkeme kapılarında bekleme ve yüksek miktarlarda paralar ödeme sıkıntılarından kurtarmaya başladı.
Basit bir işçi-işveren alacağı, nafaka alacakları, tüketici-esnaf uyuşmazlıklarında, binlerce dava dosyasının biriktiği mahkemelerde uzun yıllar sonuç bekleyen ve yıpranan taraflar, artık Arabuluculuk Merkezleri’nde kısa sürede ve çok düşük rakamlarla sorunlarını çözerek, tokalaşıp ayrılıyor. İçel’de de vatandaşlar artık Arabuluculuk Merkezi’ni benimsemeye ve çözümü arabulucu bir avukat eşliğinde kendileri üretmeye başladı.
İKİ YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN HUSUMET İKİ SAATTE ÇÖZÜLDÜ
Bu çerçevede, son olarak 2014 yılından bu yana aralarında tarla tecavüzü ve sınır ihlali nedeniyle hukuki anlaşmazlık bulunan iki tarla komşusu, bir türlü çözülemeyen husumeti iki saatte çözerek anlaştı. Taraflar, mahkemenin yönlendirmesiyle başvurdukları İçel Arabuluculuk Merkezi’nde sorunlarını, çaylı pastalı iki oturumda ve iki saat içinde çözüp Arabuluculuk Anlaşması imzaladı. Aynı zamanda İçel Arabulucular Derneği Başkanı olan Avukat Nuriye Bilgin’in arabuluculuğunda anlaşma imzalayan taraflardan Mustafa Temiz (64), imzaların atılmasının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, arabulucuya gelmelerinin çok iyi olduğunu belirterek, "Bir tarla anlaşmazlığımız vardı. Bilmeden komşumun tarlasına sınır ihlali yapmışım. Anlaşalım dedik ama bir türlü kendi aramızda anlaşamadık. Sonuçta karşı tarafın mahkemeye vermesi ve mahkemenin yönlendirmesiyle böyle bir arabulucuya başvurduk. Çok da iyi oldu. Hakim karşısında böyle arzumuzu, isteğimizi detaylı anlatamıyoruz, çekiniyoruz. Ama burada daha rahat bir ortamda, daha kalıcı çözüm için her şeyi söyleyebildik. Kendimize uygun oldu. Masraflarımız en azından sıfırlandı. Arabulucumuz da sağ olsun bize yardımcı oldu ve zararlarımızı aşağıya çekerek bu anlaşmayı sağladı. Teşekkür ediyorum" dedi.
"TARAFLAR ÇÖZÜMÜ KENDİLERİ ÜRETTİ VE HEM 10 KATI ÖDEMEDEN KURTULDU HEM MUTLU AYRILDI"
İçel Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Nuriye Bilgin de söz konusu arabuluculuk anlaşmasına ilişkin bilgi verdi. Bilgin, "Bu anlaşmazlıkla ilgili taraflar mahkemeden teşvikle geldiler. Mahkeme onları pilot uygulamadan dolayı Arabuluculuk Merkezi’ne yönlendirdi. Taraflar da arabulucu seçtiler ve uyuşmazlıklarını çözdüler. Yapılan bu arabuluculuk anlaşmasında, taraflar belki burada bir yıl içerisinde iki defa keşif göreceklerdi, iki defa raporlar gelecekti, bir taraf memnun kalacaktı, diğer taraf bundan memnun kalmayacaktı, bir karar gelse sonuçta iki tarafı da memnun eden bir karar olmayacaktı. Ayrıca 10 katı bir ödeme şeklinde çıkabilecekti. Burada taraflar çok cüzi bir rakamla uyuşmazlıklarını sona erdirdi ve ikisi de sınır komşusuydu. Dolayısıyla çözümü kendileri de ürettiği için temelinde yatan bütün sorunlar da çözülmüş oldu. Yüz yüze bakacaklar nihayetinde. Fakat mahkeme tarafların yerine karar vermiş olsaydı, mutlaka bir taraf memnun ayrılmayacaktı. O anlamda arabuluculuk gerçekten toplumsal barışa hizmet eden bir sistem ve dolayısıyla taraflar burada anlaşmayı yaparak gayet mutlu ve husumetleri son bulmuş şekilde ayrılıyorlar" diye konuştu.
"ARABULUCULUK MERKEZİ TOPLUMSAM BARIŞA HİZMET EDİYOR"
İçel Arabuluculuk Merkezi hakkında da bilgi veren Bilgin, İçel’in bu kapsamda pilot seçilen 6 ilden biri olduğunu söyledi.
İçel Adliyesi bünyesinde kurulan İçel Arabuluculuk Merkezi’nin 10 Haziran 2015’te kurulan Türkiye’nin ilk Arabuluculuk Merkezi olduğunu belirten Bilgin, "Bu merkez yaklaşık 9 aydır faaliyette. Merkezimize resmi ve gayri resmi birçok başvuru oldu. Mahkemelerden gelen başvuruları da merkezimizde değerlendiriyoruz. Taraflar arabulucuya gitmek istediklerinde arabulucu seçiyorlar. Dolayısıyla arabulucuya giden taraflar çözümünü kendileri ürettikleri için çok memnun bir şekilde ayrılıyorlar. Arabuluculuk Merkezi bu anlamda İçel halkına, daha doğrusu temelinde toplumsal barışa hizmet ediyor. Çünkü taraflar uyuşmazlıklarını daha kısa sürede, daha ekonomik ve psikolojileri de daha rahat bir şekilde çözmüş oluyorlar" ifadelerini kullandı.
Vatandaşların, mahkemelerin yönlendirmesi dışında direkt merkeze başvurarak, işçi ve işveren arasında alacak uyuşmazlığı, aile uyuşmazlığındaki nafaka alacağı veya kira sözleşmesinde kira alacağı gibi uyuşmazlıklarda arabulucu isteyebildiklerini anlatan Bilgin, İçel Arabulucular Derneği üyelerinin gönüllü bilgilendirme yaptıklarını kaydetti.
Vatandaşın daha sonra bir arabulucu seçtiğini dile getiren Bilgin, şöyle devam etti:
"Taraflar ve arabulucu bir masada bir araya geliyor. Taraflar orada kendi husumetleriyle ilgili tartışıp, konuşarak bir çözüm üretiyorlar. Tarafların ürettikleri çözümü arabulucumuz bir anlaşma metni halinde düzenliyor. Bu esnada arabulucunun da asgari ücret tarifesindeki bir ücreti var. Dolayısıyla taraflar arabuluculuk anlaşmasını yaparak hem cüzi bir ücret ödemiş oluyorlar hem husumetlerini çözmüş oluyorlar hem de dost bir şekilde burada helalleşerek ayrılmış oluyorlar. Yargı da bu anlamda yükünü hafifletmiş oluyor, vatandaş memnun ayrılmış oluyor, arabulucularımız da toplumsal barışa hizmet etmenin mutluluğunu yaşamış oluyor" şeklinde konuştu.
"HAZİRAN AYINDA ZORUNLU OLACAK"
Arabulucuların 5 yıllık kıdeme sahip avukatlar arasından seçildiğine işaret eden Bilgin, şöyle devam etti: "Zaten Haziran ayında arabuluculuk zorunlu gelecek, özellikle iş ve işçi uyuşmazlıkları, işçi-işveren alacağına ilişkin uyuşmazlıklarda Haziran ayında zorunluluk gelecek. Bu anlamda hükümetin Acil Eylem Planı içerisinde yer aldı ve bütçesi de kabul edildi. İlk üç saate kadar çözümü üretirlerse arabulucu ücretini devlet ödeyecek. Şayet çözüm sağlanamazsa işçinin dava yolu baki kalacak ve davası devam edecek."
"TÜRKİYE’NİN İLK ARABULUCULUK MERKEZİ OLAN MERSİN İLK BEŞTE"
İçel Arabuluculuk Merkezi’nin Türkiye’nin ilk arabuluculuk merkezi olduğunu vurgulayan Bilgin, İçel’de şu ana kadar resmi ve gayri resmi olmak üzere 2 bin 500’ün üzerinde kişinin merkeze başvurarak bilgi aldığını ifade etti.
İçel’in Türkiye’nin en iyi merkezlerinden biri olduğunun altını çizen Bilgin, şu bilgileri verdi:
"Şu anda merkeze yapılan toplam resmi başvuru sayısı 235. Merkeze mahkemelerden yönlendirilen başvuru sayısı ise 48. Bu başvuruların büyük bölümü olumlu sonuçlandı. Bir bölümünün görüşmeleri halen devam ediyor. Mahkemeden teşvikle gelen uyuşmazlıklar Arabuluculuk Merkezi’nde gayet güzel çözülüyor. Şu an Türkiye’nin en iyi çalışan merkezi İçel Arabuluculuk Merkezi. Merkez içerisinde çözümü en fazla olan İçel ama dışarıdan çözüm üreten diğer merkezler içerisinde ilk beşteyiz."
"GELİN MENFAATİNİZE EN UYGUN ÇÖZÜMÜ BİRLİKTE ÜRETELİM"
Avukatların ilgisinin de giderek arttığına dikkat çeken Bilgin, arabulucu olmak isteyen avukatların yoğun talepleri olduğunu, bu çerçevede de eğitim verdiklerini söyledi.
Vatandaşlara çağrı yapan Bilgin, "En kötü sulh, en iyi davadan daha iyidir diyoruz, öncelik bu. Kimin haklı olduğuna karar vermeyelim, gelin menfaatinize en uygun çözümü birlikte üretelim. Bu da bizim sloganımız. Biz, İçel halkına ve toplumsal barışa hizmet sunmak için çok gayretli ve özverili çalışıyoruz" dedi.
Arabuluculuk Toplumsal Barışa Hizmet Ediyor
Uyuşmazlıklarda taraflara, mahkemeye gitmeden ekonomik, hızlı, gizli ve gönüllü çözüm sunan Arabuluculuk Merkezi, pilot il olan İçel’de 9 ay gibi kısa bir sürede başarıya ulaştı. İçel Arabuluculuk Merkezi’ne bugüne kadar 2 bin 500 bilgi amaçlı başvuru yapılırken, resmi başvuru sayısı 235’e, mahkemelerden yönlendirilenlerin sayısı da 48’e ulaştı.