Bursa 10. Noteri Osman Sümer, araç devir işlemlerinin noterlere devredilmesinin kendilerine ekstra bir yük getirmediğini söyledi. Yılbaşından itibaren sistemin ne şekilde işleyeceğini bildikleri için hazırlık yaptıklarını dile getiren Sümer, şu bilgileri verdi: "Yılbaşından bu yana Emniyet Genel Müdürlüğü ve noterler olarak buna hazırlandık. Önceden her türlü elektronik ortamımız hazır olduğu için herhangi bir problem olmadan yürütüyoruz. Bir yığılma olacağını zannetmiyorum. Çünkü normal akış neyse o devam ediyor. Artık elektronik sistemden her şey hallediliyor. Herhangi bir yığılma olmaz."
Hükümetin yaptığı düzenleme nedeniyle yılbaşından sonra araç devir işlemlerinde bir artış görüldüğünü vurgulayan Sümer, "Yılbaşından sonra araç satışlarında bir artış oldu. Çünkü 2010 yılının başına gelinceye kadar, araç satışlarında harç, damga, değerli kağıt adı altında vatandaşlardan bazı ücretler alınıyordu. Yılbaşından sonra devlet bunu kaldırdı. Sadece 20 TL satıştan para alınıyor. O günden bu yana ucuzladığı için daha önce satışını yapmayan, vekaletle idare eden ya da birbirini tanıdığı için araç satışı yapmayan vatandaşlar, araç satışı yapmaya başladı. O nedenle yılbaşından sonra bir yığılma oldu. O yoğunluk da bitti." diye konuştu.
13. Noter yetkilileri de araç devirlerinde ilk günün getirdiği sıkıntıları yaşadıklarını kaydetti. Sistemin zaman zaman arıza verdiğini dile getiren görevliler, bunun da kuyrukların oluşmasına yol açtığını ifade etti.
İşlemlerin tek merkezden halledilmesinin mutluluğunu yaşayan vatandaşlar ise ilk gün ortaya çıkan sorunlar nedeniyle sıkıntı yaşadı. İşlemlerini halletmek için 3 -4 saat beklemek zorunda kalan bazı vatandaşlar, şunları dile getirdi: "Biz işlemlerin tek merkezden yapılmasına sevindik, ama şu an durum kötü. İnşallah daha iyi olur. Sistem iyi, ama bunun alt yapısını hazırlamaları gerekirdi. Onun için şu an aksaklıklar var. Ama tek merkezden her işimizi halletmemiz çok güzel."
Galericilik yapan Faruk Ateş de yeni sistemin kendileri açısından iyi olmadığını ileri sürdü. Araç satışlarında ruhsat ve kredi işlemlerinin bir ayı bulduğunu hatırlatan Ateş, bunların kendilerini mağdur ettiğini ifade etti.
DÜZENLEME NELER GETİRİYOR?
- Mevcut tescilli araçların plaka numaraları ile ilk defa tescil edilecek araçlara verilecek plaka numaraları, bazı haller dışında hurdaya ayrılıncaya kadar değiştirilemeyecek.
- Tescil plaka numaraları, sadece can ve mal güvenliğinin gerekli kıldığı hallerde ve araç sahibinin yazılı müracaatına bağlı olarak, ikamet ettiği yerin mülki amirinin talebi ve İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile değiştirilebilecek.
- Yeni dönemde, satış veya devir işlemleri noterlerce yapılacak. Satış veya devir işlemi yevmiye tarihi ve numarasıyla sicile işlenmek üzere noter tarafından elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğü bilgi sistemine iletilecek.
- Elektronik sistemle temin edilen satış veya devir işlemleri ile araç tescil bilgileri de Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından elektronik sistem üzerinden Maliye Bakanlığına iletilecek.
- Bildirimlerin elektronik sistemle gönderilmesine ilişkin Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı arasındaki sistem oluşturuluncaya kadar, noter tarafından üç iş günü içerisinde Maliye Bakanlığı'na veya ilgili vergi dairesine bildirimde bulunulacak.
- Satış veya devir işlemi üzerine ilgili noter tarafından, yeni malik adına bir ay süreyle geçerli 'Tescile İlişkin Geçici Belge' adıyla iki suret olarak belge düzenlenecek. Belgeler noterce onaylandıktan sonra, bir sureti araç sahibine verilecek, bir sureti ise satış sözleşmesi ve diğer belgelerle birlikte noterde muhafaza edilecek.
- Aracın alıcısı adına düzenlenecek araç tescil belgesi ile gerekmesi halinde motorlu araç trafik belgesi ücreti, satış veya devir esnasında noter tarafından tahsil edilecek ve tahsil bilgisi elektronik sistemle Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletilecek.
- Noterde işlemleri tamamlananların tescil belgeleri vatandaşların istemesi durumunda 15 gün içerisinde trafik tescil büroları tarafından elden teslim edilecek.