Araç Yangınlarına Karşı Proje Geliştirdi

Araç Yangınlarına Karşı Proje Geliştirdi

Manisa Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Yağız Dinç, “Benim Arabam Yanmaz” projesi ile araçları yangına karşı koruyan bir sistem geliştirdi.

Çarpışmadan dolayı ya da molotof kokteyli saldırıları sonucunda aracı yangın olaylarına karşı koruyan sistem istenildiğinde araç içersinden çalıştırılabildiği gibi cep telefonu ile uzaktan da çalışabiliyor. Olası bir kaza anında robotik güvenlik kontrolü ile sürücünün cep telefonundan 110, 112 ve 155 gibi birimlere acil yardım mesajı gönderen sistem, ilk olarak akülü arabaya uygulandı. Her gün haberlerde kaza, yangın, saldırı gibi olaylardan dolayı ölüm haberleri okumaktan sıkıldığı için böyle bir proje yapmak için kolları sıvadığını belirten Manisa Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Yağız Dinç, ilk olarak fikrini öğretmenleri İdris Kınay ve Bekir Bayrak ile paylaştığını söyledi.

Öğretmenlerinden tam destek aldıktan sonra harekete geçtiğini belirten Dinç, “Benim Arabam Yanmaz Projesi” için bin 400 TL bütçe ayırdığını söyledi.

Akülü araç üzerinde montaj ve düzenlemelerde rehber danışman öğretmenlerinden destek aldığını belirten Dinç, “Aracı sökerek sensörlerimizi yangın söndürücü sistemimizi aracın belli yerlerine monte ettik. Ön tarafa iki dokunma sensörü, kaput içine ve dışına sıcaklık sensörlerini ve direksiyona iki adet dokunma sensörü yerleştirdik. Güvenlik sistemimizin beyni olan kontrol ünitesini ise araç içinde göğüs kısmına kontrol edilebilecek bir şekilde yerleştirdik. Robotik kontrol için yazılım ve sensör ayarlamalarını yaparken robot takımında kazandığımız tecrübelerden faydalandık. Sistem yazılımında ‘MINDSTORMS NXT 2.0’ programı üzerinde yaptık. Sistemimizi test ederek ve gerekli düzeltmeleri de yaparak projemizi tamamladık” diye konuştu.

Olası bir kaza anında robotik güvenlik kontrolü ile sürücünün cep telefonundan 110, 112 ve 155 gibi birimlere acil yardım mesajı göndermesini sağlamak için projeyi daha da geliştirdiklerini belirten Dinç, “Güvenli sürüş direksiyonunda bulunan iki adet dokunma, basınç algılayıcı sensör sürücünün direksiyonu iki eli ile tutup tutmadığını algılar ve direksiyon tek elle ya da tamamen tutulmadığında 5 saniye bekler, tekrar tutulmadığında uyarı ikazı verir. Böylece sürücülerin araç içinde cep telefonu ile konuşma, uyuklama ya da müzik sistemi ile uğraşma gibi insanın dikkatini dağıtacak ve reflekslerini zayıflatacak davranışlardan kaçınmaları sağlanacaktır. Yangın güvenlik sistemi, ön tamponda bulunan 2 adet darbe şiddeti algılama sensörü ile aktif durumdadır” şeklinde konuştu.

Aracın darbeye maruz kaldığında sensörler vasıtasıyla robotik sistemin uyarı verdiğini ifade eden Dinç, “Darbe şiddeti yangın çıkartabilecek seviyede olduğunda ya da motor bölümde sıcaklık sensörü tarafından ani sıcaklık artışı tespit edildiğinde robotik kontrol sistemi yangın söndürücü motorlarını çalıştırmaktadır. Ayrıca araba dışarıdan molotof kokteyli saldırısı gibi bir yanmaya maruz kaldığında kaputta bulunan sıcaklık sensörünün tespiti ile robotik sistem kaput üstünde bulunan yangın söndürücüleri ve araç ışıklı sesli uyarı sistemi çalıştırmaktadır. Yangın söndürme sistemi istenildiğinde araç içerisinden elle çalıştırılabildiği gibi cep telefonu ile uzaktan çalıştırılması mümkündür. Projemizdeki özelliklere sahip araçlar, kazaları ve kazalardaki can ve mal kaybının azalmasına sebep olacaktır. Araçlar için öngördüğümüz güvenlik sistemleri üreticilere çok fazla bir maliyet getirmeyecek ve alıcıların o araçları tercih etmesini sağlayacaktır. Böylece araçlar çok daha güvenli olacak, kazalar ve kazalardaki can ve mal kaybı azalacaktır” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile