Havaların ısınması ve okulların tatile girmesiyle karayollarında artan trafik yoğunluğuna bir de aşırı hız ve dikkatsizlik eklenince ölümlü ve yaralamalı kazalar bitmek bilmiyor. Yurdun her bölgesinden her gün ölümlü ve yaralamalı trafik kazası haberi geliyor. Bir yılın yorgunluğunu atabilmek için tatile çıkan veya ailesine kavuşma heyecanı yaşayan binlerce kişi, amaçlarına ulaşamadan yollarda can veriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre de Türkiye'de en fazla trafik kazası ve ölüm olayları haziran, temmuz ve ağustos aylarında meydana geliyor.
Samsun Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, trafik kazalarının önlenmesi için başta insanların birbirlerine saygı duymaları gerektiğini belirtti.
"Tatile veya memleketine gitmek için yola çıkan araç sürücüleri bu yolculukta ya dinlenmiyorlar ya da çok aceleci davranıyorlar." diyen Müdür Çelik, sürücülerin eğitimine dikkat çekti.
"İnsanları 30–40 yaşından sonra eğitemiyorsunuz." diyen Çelik, "Yaptırım anlamında her şeyi yapıyoruz. Yola radar koyuyoruz, denetimler yapıyoruz. Fakat nereye kadar. Çocukluktan başlayan bir öngörü olması gerekiyor. İlköğretimden itibaren trafikle ilgili bilinçlerin oluşturulması ve kabullendirilmesi gerekiyor. Trafik eğitimleri de diğer dersler gibi ilköğretimden başlamalıdır." değerlendirmesini yaptı.
"ÖLÜMLÜ KAZALARIN YÜZDE 50'Sİ ALKOLDEN"
Ölümlü kazalara bakıldığında yüzde 50'sinin alkol ilgili olduğunu belirten Müdür Çelik, şöyle konuştu: "Yollar kaliteli arttı fakat insanlarda bu yol kalitesine göre bilinçli şekilde seyir etmeli. Yolun kaliteli olması kazayı önlemiyor. Alkollü değil direksiyon başında, sürücünün yanında bile otursa, kazaya sebep olabilir. Çünkü alkol alan bir insan aklıyla hareket eder pozisyonunu bırakıyor. Alkol kullanan insanlar nedense, meskenlerinin dışında bir yerde alkol almayı seçerek, alkollü bir şekilde eve döneceğini önceden planlıyor. Bu yapıdaki bir insanı neye göre durdurabiliriz."
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner ise Türkiye'de son yıllarda araç ve yol kalitesinin arttığını fakat insanların trafik ile ilgili düşünce kalitesinin artmadığını söyledi.
Kurallara uymadan araç kullanmanın davranış bozukluğu olduğunu belirten Başkan Hitay Güner, "Yol kalitesiyle birlikte hız da arttı. Hız arttığı içinde kazalar çoğaldı." ifadelerini kullandı.
"Hız, büyük kazalarda birden bire ortaya çıkıyor. Onun için 'yolun ve aracın kalitesi de iyi. Dolayısıyla hızlı araç kullanabilirim' düşüncesi çok yanlış." diyen Güner, yolun şartlarına ve trafik kurallarına ve hız limitlerine uygun olarak araç kullanılması tavsiyesinde bulundu.
Dünya Sağlık Teşkilatı'nın çalışmalarına göre bütün trafik kazaların sebebinin hız olduğunu belirten Güner şöyle devam etti: "Trafik kazalarının önlenmesinde ana yapı hızın kontrol altına alınmasıdır. Bölünmüş yollarımız arttı, bunlara uyum sağlamamız lazım. Evvelce iki yönlü yolda karşıdan gelen araca göre sürücüler daha ihtiyatlıydı. Şimdi bölünmüş yollarda nasıl olsa benim yolum hep açık deyip araç sollarken ve önündeki aracı geçerken hız yapılıyor ve böylece araç kontrolü kaybediliyor. Çünkü bizim yolumuz bölünmüş de olsa şehirler arası 90 kilometre azami hıza göre yapılmıştır. Bu hız geçildiği takdirde kaza riski birden bire artar."
BİR AYDA MEYDANA GELEN TRAFİK KAZASINDA 314 KİŞİ ÖLDÜ, 17 BİN 607 KİŞİ YARALANDI
Emniyet Genel Müdürlüğü'nde alınan bilgiye göre, Mayıs ayında Türkiye genelinde meydana gelen 10 bin 208 kaza sonucu 314 kişinin hayatını kaybettiği, 17 bin 607 vatandaşında yaralandığı öğrenildi. Kazalar sonucunda ise 43 milyon 495 bin 734 TL'de maddi hasar meydana geldiği belirtildi.
Öte yandan, Haziran ayında da 300'den fazla insanın hayatını kaybettiği binlerce kişinin de yaralandığı tespit edildi.