Arakan'da Gayrimüslim Milis Gücün Oluşturulması Planı

İnsan hakları örgütü Fortify Rights'ın Müdürü Smith: 'Bu plan çok tehlikeli'.

Arakanlı Müslümanların haklarını savunan Fortify Rights, Myanmar'da yerel hükümet tarafından gayrimüslim milis gücünün oluşturulması planının durdurulması gerektiğini bildirdi.

Merkezi Bangkok'ta bulunan insan hakları örgütü Fortify Rights'ın Müdürü Matthew Smith yaptığı açıklamada, Arakan'da gayrimüslim milis gücünün kurulması planının 'çok tehlikeli' olduğunu belirtti.

Smith, 'Eğer hükümet bölgede güvenliğin artırılmasını istiyorsa, farklı dinlerden ve ırklardan herkesin korunması için acil önlem almalı.' dedi.

Arakan eyalet yönetiminin sözcüsü Min Aung, perşembe günü AA muhabirine yaptığı açıklamada, polisin, Arakan yerlilerini ve Maungdaw'da yaşayan diğer gayrimüslimleri eğiterek 'yerel güvenlik gücü' oluşturmayı planladığını söylemişti.

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmiş, 13'ü güvenlik görevlisi 29 kişi ölmüştü.

Saldırıların ardından bölgeye çok sayıda asker ve polis sevk edilmiş ve çatışmalar çıkmıştı. Bölgeye basın mensuplarının ve yardım kuruluşu çalışanlarının girmesine izin verilmezken, Arakan Enformasyon Müdürlüğünden yapılan açıklamada, eyaletteki çatışmalar nedeniyle 3 binden fazla Arakanlı Müslümanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtilmişti.

Myanmar hükümeti, bölgedeki sınır karakollarına yönelik saldırılarla başlayan çatışmalardan Rohingya Dayanışma Örgütüne bağlı Aka Mul Mücahidin örgütünü sorumlu tutmuştu. Ülkedeki Müslüman kuruluşlar saldırıları kınamıştı.

Sınır karakollarının bulunduğu Maungdaw ve Yathay Taung kasabalarında nüfusun çoğunluğunu Birleşmiş Milletler tarafından dünyada en fazla zulüm gören topluluk olarak tanımlanan Arakan Müslümanları (Rohingyalar) oluşturuyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile