Arakan Sorunu Ekonomik Çıkarların Kıskacında

Kanada Arakan Kalkınma İnisiyatifi (CRDI) Yönetim Kurulu Üyesi Yuriko CowperSmith: 'Myanmar hükümeti yakın zaman önce Pekin yönetimi ile ÇinMyanmar Ekonomik Koridoru (CMEC) projesi için anlaşmaya vardı. Proje, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifinin parçası olacak' 'Ne Hindistan ne de Çin herhangi bir uluslararası müdahaleyle statükoyu bozmak istiyor'

Kanada Arakan Kalkınma İnisiyatifi (CRDI) Yönetim Kurulu Üyesi Yuriko Cowper-Smith, dünya ülkelerinin bölgedeki ekonomik çıkarları nedeniyle Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlara ve insan hakları ihlallerine sessiz kalmayı tercih ettiğini belirtti.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Cowper-Smith, Çin, Hindistan, Rusya, İsrail ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin Myanmar hükümeti ile kurduğu stratejik ekonomik ilişkiler nedeniyle Arakan'da yaşananları uluslararası gündeme taşımak istemediğini ifade etti.

Bölgenin iki ekonomik gücü Hindistan ve Çin'in Myanmar'da stratejik ekonomik çıkarları olduğuna dikkati çeken Cowper-Smith, "Myanmar hükümeti yakın zaman önce Pekin yönetimi ile Çin-Myanmar Ekonomik Koridoru (CMEC) projesi için anlaşmaya vardı. Proje, Çin'in Kuşak ve Yol İnisiyatifinin parçası olacak." dedi.

Çin'in Yunnan eyaletinden başlayıp Myanmar'ın Mandalay ve Yangon kentlerinden geçecek kara yolu projesinin Arakan eyaleti kıyısındaki Kyaukphyu Özel Ekonomik Bölgesine (SEZ) ulaştığını kaydeden Cowper-Smith, "Ne Hindistan ne de Çin herhangi bir uluslararası müdahaleyle statükoyu bozmak istiyor." ifadesini kullandı.

Cowper-Smith, Çin'in bölgeyle bu stratejik bağının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) aracılığıyla bir çözüme ulaşılmasını olanaksız kıldığını vurguladı.

Suudi Arabistan gibi nüfusunun çoğunluğu Müslüman bir ülkenin bile Myanmar hükümetiyle stratejik ekonomik ilişkileri olduğuna dikkati çeken Cowper-Smith, bu durumun Riyad yönetiminin Myanmar'a karşı tavır almasını engellediğinin altını çizdi.

Cowper-Smith, küresel İslamofobik iklimin ve terör korkusunun yanı sıra uluslararası gözlemcilerin Arakan eyaletine erişiminin olmamasının da yaşananları dünya kamuoyunun gündeminden uzaklaştırdığına işaret etti.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve işyeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemlerini başlatmıştı.

BM'ye göre, 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 745 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin yeni bir etnik temizlik kampanyasına yol açacağı endişesini taşıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile