Arakanlı Müslüman Kuruluşlardan Myanmar Hükümetine Çağrı

Avrupa Rohingya Konseyi ve Arakan Rohingya Birliği, Myanmar hükümetinden geri dönüş anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesini, BMMYK ve Bangladeş'teki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlardan temsilcilerin de bu anlaşmaya dahil edilmesini talep etti.

Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) ve Arakan Rohingya Birliği (ARU), Myanmar hükümetinden Arakanlı Müslümanların geri dönüş anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesini, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Bangladeş'teki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlardan temsilcilerin de bu anlaşmaya dahil edilmesini istedi.

ERC ve ARU'dan yapılan ortak açıklamada, Myanmar hükümetinin, zorla yerlerinden edilen ve Bangladeş'teki kamplara sığınan Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönmeleri konusunda bir adım atmadan önce bu kişilerin güvenlik, insan hakları ve vatandaşlık konularında yaşadığı sıkıntılara odaklanması gerektiği bildirildi.

"Arakanlı Müslümanlara ait köylerde güvenlik hala ciddi endişe konusu. Çünkü Myanmar ordusu ve fanatik Budistler son günlerde evlere saldırmaya ve buraları yağmalaya devam ediyor." ifadelerine yer verilen açıklamada, Myanmar hükümetinin eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan liderliğindeki Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyelerini de yerine getirmediğine dikkat çekildi.

ERC ve ARU, Myanmar yönetimine, Arakan'daki Müslümanlara yönelik mevcut saldırıların bir an önce durdurulması, Arakan Danışma Komisyonu ile tam şeffaflık ve komisyon üyeleri ile birlik içinde çalışılması ayrıca komisyonun tavsiyelerine tüm yönleriyle uyma çağrısı yapıldı.

Myanmar hükümetinden Arakanlı Müslümanların geri dönüş anlaşmasının yeniden gözden geçirilmesi, BMMYK ve Bangladeş'teki kamplarda kalan Arakanlı Müslümanlardan temsilcilerin de bu anlaşmaya dahil edilmesi istenilen açıklamada, Arakan'da şiddet olaylarından etkilenen bölgelere uluslararası kuruluşların acil erişiminin sağlanması ve yok edilen Müslüman köylerinin yeniden inşasına yardım etmelerine izin verilmesi talep edildi.

Açıklamada, Myanmar hükümetinin, BMMYK, uluslararası yardım kuruluşları, ve yerlerinden edilmiş Arakanlı Müslüman köylülerin temsilcileri ile koordinasyonlu bir şekilde bu insanların çeşitli kamplar yerine kendi evlerine dönüşleri için acil yeniden yapılanma ve rehabilitasyon planı başlatması, Arakanlı Müslümanlar için çok uluslu güvenlik güçlerince idare edilecek "koruma bölgesi" belirlemesi ve bu insanlara vatandaşlık haklarının geri verilmesi gerektiği belirtildi.

- Arakanlı Müslümanların eve dönüş bilmecesi

Bangladeş yönetimi, Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşü için sık sık çağrılarda bulunuyordu. Bu kapsamda, Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında 23 Kasım'da bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmaya göre, Myanmar'a dönmek isteyenler, Bangladeş'e geçmeden önce Myanmar'da yaşadıklarına dair belge sunmak zorunda olsalar da 1982'de vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. Anlaşmada, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlara bu ülkede verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiği belirtiliyor.

Myanmar'ın başkenti Nepido'da önceki hafta düzenlenen toplantının ardından açıklama yapan Myanmar Sosyal Refah, Yardım ve İskan Bakanı Win Myat Aye, Bangladeş'e kaçan Arakanlı Müslümanların Myanmar'a geri dönüş sürecinin bu hafta başlatılmasının planlandığını dile getirmişti. Ancak daha sonra sürecin ertelendiği duyurulmuştu.

- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BM'nin açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile