"Dhaka Tribune"ün haberine göre, insan kaçakçıları, Arakanlı Müslümanların, sığındıkları kamplardaki zor hayat şartlarından kaçarak kendileri ve aileleri için daha iyi bir gelecek kurma hayallerinden istifade ediyor.
Doğruluğu henüz bağımsız olarak kanıtlanmamış, resmi olmayan bir kaynağa göre, Myanmar ordusunun operasyonlara yeniden başladığı 25 Ağustos 2017'den bu yana Arakanlı Müslümanların Bangladeş'te sığındığı kamplarda yaklaşık 40 insan kaçakçılığı vakası oldu.
Arakanlı sığınmacıların insan kaçakçıları tarafından kamplardan kaçırılmaları riskini önlemeye öncelik veren Bangladeşli emniyet güçlerinin, tüm araçları ve çıkış noktalarını yoğun güvenlik kontrolü altında tuttuğu belirtiliyor.
Basında yer alan haberlerde, Bangladeş'ten yasal olmayan yollarla Hindistan ve Nepal'e giden Arakanlı Müslümanların zor durumda olduğu belirtildi.
- "Polis beni buraya gönderdi, ailemi ve kardeşlerimi de hapse attı"
Hindistan'daki Arakanlı Müslümanlardan biri de 8 yaşındaki Nuri. Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesinden iki kızla Kolkata kentinin Habra Bazar bölgesindeki bir bakımevinde kalan küçük kız, geçen yılın ortalarında ailesiyle Bangladeş'ten Hindistan'a geldiklerini söyledi.
Myanmar'dan kaçtıktan sonra Bangladeş'in Patiya bölgesinde bir ev kiraladıklarını anlatan Nuri, Hindistan'ın Haydarabad kentinde yaşayan iki ablasının yanına gidebilmek için eniştesinin bir aracı bulduğunu belirtti.
Nuri, sınırı geçtikten sonra polisin ailesini yakalayıp hapse attığını, kendisini de Bangladeşli diğer insan kaçakçılığı mağdurlarının kaldığı bakımevine gönderdiğini sözlerine ekledi.
Nuri ve ailesiyle Haydarabad'a gelmek üzere yola çıkan 14 yaşındaki Bangladeşli Koli de bir aracının sınırı geçmelerine yardımcı olduğunu belirterek "Fakat sonra polis bizi yakaladı." diye konuştu.
Koli, insan kaçakçısının kendisi ve kız kardeşinden yaklaşık 120 dolar, Arakanlı Nuri ve ailesinden yaklaşık 480 dolar aldığını söyledi.
Hindistan'ın İçişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Kiren Rijiju'ya göre, Hindistan'da tahmini 40 bin Arakanlı Müslüman bulunuyor.
Rijiju, ağustos ayında parlamentoda merkezi hükümetin ülkede yasa dışı yaşayan Arakanlı Müslümanların belirlenmesi ve sınır dışı edilmeleri sürecinin başlatılmasını istediğini açıklamıştı. Bakan Rijiju, Hindistan'ın Arakanlıları ülkede tutma zorunluluğu olmadığını söylemişti.
Daha önce de Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı mülteci kadınların ve kız çocuklarının fuhuş şebekeleri tarafından para karşılığı cinsel ilişkiye zorlandığı ortaya çıkmıştı.
BM'ye göre, yalnızca 25 Ağustos 2017'den sonra Arakan'dan kaçmak zorunda kalıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 700 bini aştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntülerinde yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
Arakanlı Müslümanlar İnsan Kaçakçılarının Kıskacında
Myanmar'daki zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan ve zorlu koşullarda yaşam mücadelesi veren Arakanlı Müslümanlar, insan kaçakçılarının eline düşme tehlikesiyle karşı karşıya.