Aral Gölü'nün Kuruması

Dünya Bankası'ndan, kurumanın olumsuz etkileriyle mücadele için 38 milyon dolarlık kaynak

Dünya Bankası, Aral Gölü'ndeki kurumanın Orta Asya ülkelerinde yol açtığı iklim değişikliği ve çevre felaketiyle mücadele için 38 milyon dolar kaynak ayırdı.

Dünya Bankası Taşkent Temsilciliği'nden yapılan açıklamada, Aral Gölü'ndeki kurumanın yol açtığı çevre felaketi için ayrılan kaynağın 9 milyon dolarının Tacikistan'daki ve 14 milyon dolarının Özbekistan'daki projeler için kullanılacağı bildirildi.

Açıklamada, kalan 15 milyon doların ise Aral Gölü'nü kurtarılması amacıyla oluşturulan Uluslararası İcra Komitesi'nin projelerinde harcanacağı ve bölgedeki diğer ülkelerin iki yıl içinde bu programa dahil edileceği belirtildi.

- Aral Gölü

Sovyetler Birliği döneminde, gölü besleyen Emuderya ve Sirderya nehirlerinin sularının pamuk tarlalarına akıtılması sonucu 1960'lı yıllardan itibaren kurumaya başlayan Aral Gölü yüzde 90 oranında küçülerek ikiye bölündü.

Suları 170 kilometreye kadar çekilen Aral Gölü, 1960'da 68 bin 900 kilometrekare yüzölçümüne ve bin 83 kilometreküp su hacmine sahipti. Uzunluğu 426, genişliği 284 kilometreyi bulan Aral Gölü'nün en derin noktası 68 metreydi. 2010 yılında gölün yüzölçümünün 12 bin 100 kilometrekareye, su hacminin 110 kilometreküpe, en derin noktasının da 24 metreye düştüğü tespit edilmişti.

Gölün çekildiği 54 bin kilometrekarelik alanda, tuzlu kum tabakalarıyla kaplı "dünyanın en genç çölü" Aralkum oluştu ve buradan her yıl rüzgarla taşınan 100 milyon ton tuzlu kum bölgeyi büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya bıraktı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile