'Aralık Ayında Bile Çiftlik Balığı Tüketiyoruz'

Denizlerde son günlerde avlanan balık çeşidi ve miktarı azaldığı için fiyatlar yüksek seyrediyor. Tezgahları, balığın en bol olması gereken bu günlerde çiftlik ürünleri dolduruyor.

Gemlik Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Dalarel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av sezonunun çok umutlu başladığını, Karadeniz'de tutulan palamutların müjde gibi algılandığını ancak gelinen noktada beklentilerin boşa çıktığını söyledi.

Dalarel, normal koşullarda deniz suyunun soğumasıyla toplu hareket eden balık sürülerinin bol av verdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Aralık ayındayız. Deniz suyu soğudu ama ilginç bir şekilde hala balık yok. Bu mevsimde tezgahların, avlanan mevsim balıklarıyla dolu olması lazım ancak yaşanan, bunun tam tersi. Avlanan balık miktarı 'yok' denecek kadar az. Bu yüzden fiyatlar yüksek. Vatandaş yanına yaklaşamıyor. Fiyatının ucuz olması nedeniyle aralık ayında bile daha çok çiftlik balığı satılıyor. Bu durum hem tüketici hem de balıkçılar açısından üzücü. En çok sardalya çıkıyor ama para etmiyor. Kilogramı 1,5-2 lira. Hamsi de denk gelirse avlanıyor."
Bu sene zaman zaman hamsi bile bulmakta zorlandıklarını anlatan Dalarel, uzun yıllardır özelikle kış aylarında bu kadar az balık avlanan bir dönemi pek hatırlamadığını vurguladı.
Dalarel, mevsimin en gözde balıkları lüfer ve palamutun fiyatlarının, az avlandığı için yüksek seyrettiğine işaret ederek, "Balık mevsiminde balık yok. Sezon başından beri iyi, iri hamsinin kilogram fiyatı 10 liradan aşağı düşmedi. İnce hamsi bile 8-10 liradan satılıyor. Palamutun teki 15, çifti 25 lira civarında satılıyor. Lüfer derseniz 20-25 lira. İri lüferin (kofana) ise fiyatının ucu açık" ifadesini kullandı.
Av sezonunun böyle olması halinde kış aylarında bile vatandaşların çiftlik balığı tüketmeyi sürdüreceğine dikkati çeken Dalarel, üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen Türkiye'de mevsim balığı tüketiminin giderek azaldığını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile