Dışişleri Bakanı John Kerry tarafından açıklanan raporda, 2011'deki Arap Baharı'yla doğan demokratikleşme umutlarının otoriter rejimler nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Raporda, farklı boyutlarda olmakla beraber Suriye, Yemen, Bahreyn, Irak, Mısır ve Libya'da otoriter rejimler, sivil toplumların ve demokratik kurumların gelişimini sistematik şekilde bastırmakla suçlandı.
Dışişleri Bakanlığı raporunda ayrıca Tunus örneği verilerek bölgedeki bazı cesaret verici demokratik adımlardan memnun olunduğu da ifade edildi.
-Çin-
Raporda, Çin'de insan haklarının geçen yıl kötüleştiği uyarısında bulunuldu.
Özellikle Tibet ve Uygurların yaşadığı bölgelerde durumun kötüleşmeye devam ettiği vurgulanan raporda, insan hakları savunucularınının "bastırıldığı" ve internetin sansürlendiği belirtildi.
-Kuzey Kore-
Raporda, Kuzey Kore'de ise insan hakları durumunun "içler acısı olduğuna" işaret edildi.
Bu ülkedeki kayıplar, keyfi tutuklamalar ve siyasi tutuklulara işkenceden endişe duyulduğu belirtildi.
-Myanmar-
Myanmar'da 2011'den bu yana kaydedilen demokratikleşme konusundaki ilerlemelerden memnun olunduğu ifade edilen raporda, hükümetin 700'den fazla siyasi tutukluyu serbest bıraktığı ve Nisan 2012'de muhalefet lideri Aung San Suu Kyi'nin milletvekili olmasına izin verildiği bildirildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, yine de Myanmar'daki geçişin tamamlanmadığına, 2015'teki genel seçimlerden önce atılacak çok adım olduğuna dikkati çekti.
Muhabir: Şeyma Tahan / AFP
Yayıncı: Murat Taydaş
"arap Baharı'yla Doğan Demokratikleşme Umutları Yıkılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya"
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2012 İnsan Hakları Raporu'nu yayımladı.