Arap-Der Genel Başkanı Şükrü Kırboğa 18 Aralık Dünya Arapça Gününü Kutladı

Arap-Der Genel Başkanı Şükrü Kırboğa 18 Aralık Dünya Arapça Gününü Kutladı

Merkezi Şanlıurfa’da bulunan Araplar Yardımlaşma Derneği’nin (ARAP-DER) Genel Başkanı Şükrü Kırboğa 18 Aralık Dünya Arapça Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

İslam aleminin en güçlü bağı olan Arapçanın öğrenilmesi ve yaygınlaştırılmasının birlik ve beraberliğe büyük katkılar sağlayacağını dile getiren Kırboğa, “Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) UNESCO Yürütme Kurulunda, 08 Ekim 2012 tarihli 190. oturumunda, Fas ve Suudi Arabistan’ın teklifi üzerine alınan kararla her yıl 18 Aralık gününün, Dünya Arapça Günü olarak kutlanması karara bağlanmıştır. Birleşmiş Milletler’in kabul ettiği 6 resmi dilden birisinin yine Arapça olduğunu da belirtmek isterim. İslam medeniyetinin altın çağının yaşandığı 14. Yüzyıla kadar Arapça dünyada bilim ve felsefenin temel diliydi. Bu gün yeryüzünde konuşulan en yaygın dillerin arasında yine Arapça vardır ve özellikle halkı Müslüman olan ülkelerin iletişim kurabilecekleri başlıca dil Arapçadır.

Müslüman toplumların gelişmiş batı ülkeleri karşısında ki sosyo-ekonomik geri kalmışlığının temel sebepleri arasında; kendi aralarında yeterli iletişim kuramamaları, bilim ve felsefede yeni açılımlar yapamamalarını gösterebiliriz. Şüphesiz batı emperyalizminin Ortadoğu’daki yüzyıllara dayanan hegemonyası birçok değerin erozyona uğramasına da sebep olmuştur. Sonuçta bilim ve felsefe deki geri kalmışlık bugün terörizm gibi hiçte İslam toplumlarına yakışmayan kötü sonuçların doğmasına sebep olmuştur. Medeniyetler ancak kendi değerleri üzerinden yükselir ve diğer medeniyetler ile eşit şartlarda etkileşime geçer ise gelişme gösterebilir. Dil ve kültür bu medeniyetin temel taşlarını oluşturur. Bu sebeple medeniyetimizin temel taşlarından olan Arapçanın geniş halk kesimlerince kullanılması tarihsel birikimimiz olan ve şimdilerde uzak kaldığımız bilim ve felsefenin halkın tüm katmanlarınca anlaşılabilir olmasına bağlıdır. Ülkemizde de Arapçanın yaygınlaşması hem geçmişimiz hem de coğrafyamız ile doğal bir iletişim kanalı açacak ve hem halkımıza hem de tüm insanlığa barışın, sevginin ve hoşgörünün en güzelinin geçmişte yaşandığı gibi günümüzde de yaşanabileceğini gösterebilme fırsatı sunacaktır. İslam aleminin en güçlü bağı olan Arapçanın öğrenilmesi ve yaygınlaştırılması birlik ve beraberliğimize büyük katkılar sağlayacaktır. Bu duygularla 18 Aralık Dünya Arapça Gününü kutluyor, tüm dillerin insanlığın kültürel mirası olduğunu ve gelecek kuşaklara da aktarılmasının görevimiz olduğunu belirtmek isterim” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile