Arap sermayesi Türkiye'ye aktı - EKONOMİ

Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yousif, son yıllarda Türkiye'ye Arap dünyasından 6 milyar dolar geldiğini söyledi.

 
Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yousif , son yıllarda Türkiye ' ye Arap dünyasından 6 milyar dolar geldiğini söyledi .

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geliştiğini belirten Yousif , Türkiye ihracatının yüzde 21 ' inin , ithalatın ise yüzde 5 , 5 ' inin Arap dünyasından geldiğini kaydetti . Ayrıca pek çok Arap bankası ile sanayi , nakliye ve turizm şirketinin de Türkiye ' de faaliyetlerini yürüttüğünü dile getirdi .

Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi 2010 : Krizden Mali İstikrara konulu zirve başladı . İstanbul ' da yapılan zirveye Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı ( BDDK ) Tevfik Bilgin ile Türkiye Bankalar Birliği ( TBB ) Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ' nin yanı sıra Dünya Arap Bankaları Birliği Başkanı Dr . Joseph Torbey ve Arap Bankalar Birliği Başkanı Adnan Ahmad Yousif katıldı .

Küresel mali krize de değinen Arap Bankalar Birliği Başkanı , krizin birçok Avrupa ülkesine sıkıntıya soktuğunu , hükümetleri güç durumda bıraktığına işaret ederken , " Arap dünyasında ise bütçenin gelişti . Bankacılıkta kriz , çok daha az etkili oldu . Uluslararası bankalar çok fazla sarsılmışken , Arap dünyasındaki bankalar daha az sarsılmıştır . Bu da bize yatırımlarımızı kendi ve yakın ülkelerde yapmamış gerektiğini gösteriyor . " dedi .

Arap bankalarının da birçok alanda geliştiğini , stratejik ortak olarak da Türkiye ' yi gördüğünün altını çizen Adnan Ahmad Yousif , şunları söyledi :

" 2 trilyon dolar aktif büyüklüğe sahip Arap bankaları , geçen yıl yüzde 6 büyüme , yüzde 19 civarında kar elde ettiler . Uluslararası alanda 98 Arap bankası , en büyük bankalar arasına girmiştir . Katılım bankaları ise 2009 ' da çok yüksek bir çıkış yapmıştır ve krizden çok güçlü çıkmıştır . İslam bankalarının asetleri ise 237 milyar dolardır . İslami bankalar ve katılım bankaları birçok alanda var olma projesine girmiştir . Bu yerlerden biri de Türkiye ' dir . Türkiye bütün dünyaya açılım göstermiştir . "

Dünya Arap Bankaları Birliği Başkanı Dr . Joseph Torbey ise İstanbul ' da yapılan zirve ile Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki işbirliğini bir kez daha vurgulamak istediklerini dile getirdi . Dünya çapında yaşanan krizi ' talihsiz bir olay ' olarak nitelendiren Torbey , kriz nedeni ile kayıpların sadece trilyon dolarlar değil , emeklilik , eğitim fonlarında da sıkıntılara neden olduğunu açıkladı .

Kriz sonucunda birçok bankaların iflasını istediğine işaret eden Joseph Torbey , bundan sonra harcamaların , bütçe açıklarının daha iyi kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti . " Reform şart . " diyen Dünya Arap Bankaları Birliği Başkanı , " Biz bankacılar olarak etkili denetleme dersini çıkardık . Hükümetler etkili denetimi , bankacılık ve mali kurumlar açısından öncelikli hale getirmelidir . " ifadelerini kullandı .

Star Gazete
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile