Arap Turistlerin Konaklamada Otel Yerine 'Ev' Tercihi Kayit Disina Neden Oluyor

Arap Turistlerin Konaklamada Otel Yerine 'Ev' Tercihi Kayit Disina Neden Oluyor

Son yillarda Trabzon’a yogun olarak gelen Arap turistlerin oteller yerine konaklamak için ’ev’leri tercih etmesi kayit disi tehlikesini de beraberinde getirdi. Kentte 280’e yakin resmi otel bulunurken, ev ve apart olarak kayit disi isletmecilik yapanlarin sayisi ise 2 bin 800’e yükseldi.

Konuyla ilgili açiklama yapan Trabzon Otelciler Birligi Baskani Mustafa Aksu, 3 yildir turizmde kayit disiligi önlemek amaciyla çalisma yaptiklarini ve büyük bir liste hazirladiklarini belirterek "Elimizde su anda Trabzon’da hangi adreste, hangi odada, hangi binanin kaçinci katinda kayit disi konaklama yapiliyor, her sey elimizde var, hepsini tespit ettik" dedi.

Karadeniz Bölgesi’nin turizm merkezi olma yolunda ilerleyen Trabzon, yaklasan turizm sezonunda Körfez ülkelerinden gelecek misafirlerini agirlamaya hazirlaniyor. Haziran ayindan itibaren turizm yogunlugunun baslayacagi kente gelen turistler özellikle yüksek kesimlerdeki yaylalari tercih ederken, dogal güzellikleri ile ünlü Uzungöl turistlerin konaklama listesinde ilk sirada yer aliyor. Son yillarda artan turizm hareketliligi kayit disi turizm sorununu da beraberinde getiriyor. Bölgeye gelen Arap turistlerin özellikle konaklama için ev ve apartlari tercih etmesi bunda önemli rol oynuyor. Her yil 2-3 milyon turistin geldigi belirtilen Trabzon’da 280’e yakin resmi otel isletmesi bulunurken, 480’e yakin da gayri resmi otel bulundugu tespit edildi. Günübirlik kiraya verilen evlerde birlikte bu sayinin 2 bin 800’e çiktigi belirtilirken, turizmciler yaklasan turizm sezonu öncesi kentte denetleme yapilmasini istiyor.

"Kayit disi turizm isletmeciligi yapanlarin büyük çogunlugu yabanci uyruklu"

Turizmde yasanan kayit disi tehlikesinde önlem alinmasi gerektigini belirten Trabzon Otelciler Birligi Baskani Mustafa Aksu, yabanci uyruklu kisilerinde kentte kayit disi isletmecilik yaptigini da belirtti.

Aksu, "Artan turizm sektöründe sayi degerleri olarak yillarca yanlis bilgiler verildi.

Yani sehrimize 2-3 milyon turist gelmiyor. Zaten bu sehir onu kaldiramaz. Vergi sistemine baktigimiz zaman kayit disinin yaklasik 400 milyon dolarlara kadar çikan bir para döndügü görülüyor. Birincisi sehir kaybediyor. Çünkü vergi vermedigi sürece sektör olarak da gerekli yatirimi alamiyoruz. Ikincisi de gelen misafirlerimizin memnuniyeti. Eger bir insan evimize geliyorsa bir daha gelmek istemiyorsa bir sorun var. Bizler resmi oteller, kanunun el verdigi her seyi yapmaktayiz. Ama bakildigi zaman bizler bu kadar kanunun üzerinden ve kanuni çalisirken, bu kadar bizim iki katimiz, üç katimiz olan kayit dislarini yaptiklari ve bu vergi sistemine verdikleri üzere büyük bir zarar. Biz bu konuda sadece Trabzon’a özel demiyoruz. Kanun bir kere 1 Ocak itibariyla çikti. Evragin, isletme belgen, ruhsatin olmadan bu turizmi yapamazsiniz. Biz her yer kapansin, oteller kapansin insanlar sokakta kalsin mantiginda degiliz. Resmi olabilecek, vergisini veren biz ciromuzun binde 75’ini TGA vergisi olarak veriyoruz. Konaklama vergisi olarak da dünyanin parasini veriyoruz. Ama bu verdigimiz vergi sistemde baktigimiz zaman, gelen misafir ya da sayi olarak çok düsüklerde kaliyor. Bizler daha iyi hizmet vermek istiyoruz. Resmi olarak devletimize vergimizi vermek istiyoruz ve esit olmak istiyoruz. Simdi bakildigi zaman bizlerin maliyeti, resmiyete bakma vergilerle inanilmaz büyük bir mevla geliyor. Mevduat hesaplarina bakilsa insanlarimiz hiçbir mal varligi üzerinde yokken inanilmaz mevduat hesaplari var. Ve bu kesinlikle bu sehre zarar veren bir seydir. Para geliyor, sehir kullaniyor diye bir sey yok. Bakildigi zaman kayit disi olanlarin da birçogunun da yabanci uyruklu insanlarin oldugu" dedi.



"Kayit disi tesislerin listesini tuttuk, gerekli mercilere verdik"

3 yildir çalisma yaptiklari ve büyük bir liste olusturduklarini kaydeden Aksu, "Asagi yukari yaklasik 280’e yakin resmi bir isletme var Trabzon’da. Yaklasik 480’e yakin da gayri resmi oteller var. Evlerle beraber 2 bin 800’e yakin kayit disi isletme var. Hiçbir kontrollleri yok. Onlar sikayet edildigi zaman biz denetleniyoruz. Ama bir Ocak’ta çikan kanun bizi ümitlendirdi. Çünkü artik kanun diyor ki belgen olmadan hiçbir turizm sektöründe hizmet edemezsin. Yüzde 17 memnuniyet orani inanilmaz büyük bir zarar. Yani evinize gelen 100 kisinin sadece 17 kisisi memnun kalmis ve ’Bir daha gelmeyecegim’ diyor. Yani 83 kisi gelmeyecegini beyan ediyor. Bu sehre zarar. Sehir merkezi bile turizm sektörüyle ayakta kalabiliyor. Kasim ve Aralik ayinda gerçekten kötü durumda oluyoruz. 1,5 ay çalis 10 ay bu çalistigindan yasa bu olmamasi gereken bir sey. 3 yildir çalisma yapiyoruz. Tüm arkadaslarimiz sag olsun ve büyük bir liste topladik. Bunlari üçlü çapraz sorgulamayla online kanallardan ve hepsinin adresi hepsi elimizde. Biz de bunlari gerekli mercilere de verdik. Yani biz su anda devletin vergisinin pesindeyiz. Devletin parasinin pesindeyiz. Bizde su anda Trabzon’da hangi adreste, hangi odada, hangi binanin kaçinci katinda konaklama yapiliyor her sey elimizde var. Bu konuda bütün çalismalarimiz yaptik" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile