Arastirma Açiklamasi Maldivler'in Yüzde 80'I 2050'Ye Kadar Yasanmaz Hale Gelebilir

Arastirma, mevcut küresel isinma oranlarinin devam etmesi durumunda Maldivler'in yüzde 80’inin 2050'ye kadar yasanmaz hale gelebilecegini ortaya koydu.

ABC News’in haberine göre, ABD Jeolojik Arastirma Merkezi (USGS) ve ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) yürüttügü arastirma, iklim degisikligi nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesinin, 1192 ada üzerine kurulu Maldivler'i dogrudan tehdit ettigini gösterdi.

Arastirma, mevcut küresel isinma oranlari ile Maldivler'in yüzde 80’inin 2050'ye kadar yok olma tehlikesi ile karsi karsiya olduguna isaret etti.

Maldivler Devlet Baskani Ibrahim Muhammed Salih, 26. Birlesmis Milletler (BM) Iklim Degisikligi Konferansi'nda (COP26) yaptigi konusmada, adalarin birer birer sular altinda kaldigini belirterek, “Bu gidisati tersine çevirmezsek, Maldivler bu yüzyilin sonuna kadar yok olacak.” degerlendirmesinde bulundu.

Iklim degisikligi ile mücadelenin önemli isimlerinden ve ülkenin eski Devlet Baskani Muhammed Nasid, adalarin yüzde 90’inda erozyon meydana geldigini ve yüzde 97’sinin tatli yeralti su kaynaklarindan yoksun oldugunu söyledi.

Çevre, Iklim Degisikligi ve Teknoloji Bakani Aminath Shauna ise duruma iliskin degerlendirmesinde, “Yüzyilin sonuna dogru olacagini düsündügümüz seyleri, su an yasiyoruz.” ifadelerini kullandi.

Bunun yani sira ulusal bütçenin yüzde 50’sinden fazlasinin iklim degisikligine ayak uydurmak için harcandigini belirten Shauna, bu durumun Maldivlileri göçe zorlayabilecegine dikkati çekti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile