Araştırma Görevlisinin Odasına Saldırı

ANKARA - Hacettepe Üniversitesi (HÜ) araştırma görevlisi Arda Akçiçek'in üniversitedeki odasının kapısına bir öğrenci grubu tarafından kırmızı renkli boya atıldı ve tehdit içeren sözler yazıldı. Akçiçek, bunun bir internet sitesinde yazdığı yazı sonrasında yapıldığını savunarak, "Olay olduğunda üniversitede değildim. Belki burada yaralama ve öldürmeye kadar gidebilecek şeyler olabilirdi" dedi.

HÜ'de araştırma görevlisi olarak görev yapan Arda Akçiçek, üniversitedeki odasının isimliğine ve kapısına kırmızı boya atılmasını ve kapının üzerine çeşitli tehditler yazılmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Olayın gerçekleştiği gün izinli olduğunu belirten Akçiçek, kendisinin "hürfikirler" isimli internet sitesinde köşe yazarı olduğunu ve bir gün önce "Bu yazım siz kötülere" başlıklı bir yazıyı kaleme aldığını söyledi.

Söz konusu yazısında Ankara'daki patlamadan Gezi olaylarına, terör saldırılarına ve 17-25 Aralık sürecine ilişkin görüşlerine yer veren Akçiçek, "Bu zaten kişisel bir olay da değil. Bu tamamen benim bir gün önceden yazdığım bir yazıya ilişkin olarak, üniversite içinde hedef gösterilmem ve onun ardından da öğrencilerin bu yolu açarak oraya gelmeleridir" diye konuştu.

"Burada yaptığım paylaşımı, üniversitede bir grubun içine dahil olduğunu düşündüğüm bir öğrenci paylaşıyor ve onun altına yorumlar ve tartışma yapılıyor. Ondan sonra da ertesi gün bu olay gerçekleşiyor" diyen Akçiçek, olay sırasında üniversitede bulunması halinde farklı sonuçların ortaya çıkabileceğini öne sürdü. Akçiçek, şunları kaydetti:

"Olay olduğunda üniversitede değildim. Üniversitede olmadığım ve bu nedenle kapı kapalı olduğu için böyle bir şey gerçekleştirmişler. Muhtemelen ben orada olsaydım, odaya girip başka türlü şeyler yapacaklardı, çok daha kötü sonuçlar olabilirdi. Çünkü 20 kişilik bir grup ve çok organize bir şekilde geliyor. Önce bölümün sigortasını indiriyorlar, ondan sonra çok sessiz bir şekilde kapıyı yoklayıp içeri girmeye çalışıyorlar. Belki burada yaralama ve öldürmeye kadar gidebilecek şeyler olabilirdi. Daha ileriye gideceklerdi. Belki benim fotoğraflarımı koyup, öyle teşhir edeceklerdi. Kimse buna da tanıklık etmeyebilirdi ve bu olay böyle de kalabilirdi. Benim izin almış ve şehir dışına çıkmış olmamla şans eseri böyle bir olay benim olmadığım sırada gerçekleşti ve sadece kapıya tehditler yazıp, boya atıp gittiler."

- "Savcılığa başvuracağım"

Akçiçek, görüşlerini kaleme alırken "her şeyi göze alarak yazdığını" vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de yazdığımı biliyorum ve bir şeyleri yazarken tüm bunları hesaba katarak yazıyorum. Bu durumdan, bunlardan korkmadığım için yazıyorum. Son yazım da cesaret ile ilgiliydi. 'Sizin yaptığınız bu şeylere karşın ben de sizin yaptığınıza karşı durma cesaretini gösteriyorum ve bunu göstereceğim' diyen bir yazıydı. Bunu kendi aralarında da paylaşıyorlar. Bakılırsa neden üzerlerine alındıklarını, bunu neden yaptıklarını anlarsınız. Özünde bunlar, benim görüşlerime, fikirlerime olan bir saldırı. Hakikati söylemiş olmamdan kaynaklı bir şey. Yazım, kimseyi hedef almayan ama ortaya yazılmış ve 'siz bunları yaptığınız için kötüsünüz' dediğim bir yazıydı. O kötülüğü, sanırım üstlerine alınmışlar."

Arda Akçiçek, izni bittiğinde görevine başlamak zorunda olduğunu belirterek, "Hacettepe Üniversitesi benim iş yerim. Bu insanlardan korkuyor olsaydım, bunları göze almamış olsaydım dönmemeyi düşünebilirdim ama ben dönmeyi düşünüyorum. Benim orası üniversitem ve Hacettepe mezunuyum. Son 10 yılımı Hacettepe'de geçirdim, orası benim evim gibi" diye konuştu.

Yaşananları kınadığını ve kabul edilemez bulduğunu vurgulayan Akçiçek, bunun demokratik bir eylem olmadığının altını çizdi. Akçiçek, "Bana verilebilecek yanıt, bir yazı aracılığıyla olur. Vahim bir olay. Benim yazımı kanıtlayan, ertesi gün bana yapılandır. Aslında bunu tüm topluma yapıyorlar. Bu, büyük çoğunluğa karşı her gün yapılan şeyler. İnsanları bu şekilde bastırmaya, sindirmeye, terörize etmeye, görüşlerini açıklamamaya, bir şekilde köşelerine çekilmeye mecbur bırakmaya çalışıyorlar. Ben de zaten bunu yazmıştım. Ertesi gün bireysel olarak bunun örneğini bana uyguladılar" ifadesini kullandı.

Akçiçek, yazısının "üniversitelerde ya da dışarıda örgütlenmiş sol gruplar arasında da paylaşıldığını" iddia ederek, "Marjinal sol guruplar arasında da paylaşılmış. Hem bölüm hem ismim verilmiş. Bu, bu şekilde dolandırılıyor. Savcılığa başvuracağım ama ondan sonraki süreçte ne uygun görülür bilmiyorum" dedi.

Bu gelişmeler sonrasında yazmaktan vazgeçmeyeceğini belirten Akçiçek, "Elbette yazacağım. Uzun zamandır orada yazıyorum ve yazmaya devam edeceğim" açıklamasında bulundu.

- "Vandallığa tolerans göstermeyiz"

HÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer de olaya ilişkin bir mesaj yayımladı.

Tuncer, mesajında, "Bu zihniyetle barış için yürüyen vatandaşlarımızı katleden düşünce arasında hiçbir fark yok. Savcılığa bildirdik, gereğini yapacağız. Vandallığa asla tolerans göstermeyiz" açıklamasında bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile