Gazikent Üniversitesi'nin davetlisi olarak Gaziantep'e gelen Mustafa Armağan, üniversite öğrencileri ile sohbet etti. Gençlere okumayı tavsiye eden Armağan, Hasan Kalyoncu Kampüsü amfisinde ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde iki ayrı konferansa katıldı. Hasan Kalyoncu Anfisi'nde "Gaziantep'te Başlayan Bir Tarih Yolculuğu" konulu söyleşiye, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hanifi Aslan, Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz Kılınç, akademisyenler, personel ve öğrenciler katıldı.
Program Prof. Dr. İbrahim Özdemir'in sunumu ile başladı. Rektör Özdemir, "Mustafa Armağan üniversite gençleri tarafından çok okunan, kitap dostu, tarihimizle ilgili çalışmalar yapan bir yazar. Gazikent Üniversitesi olarak Gaziantep'te çocukluğu geçmiş olan bir yazarı ağırlamaktan dolayı mutluyuz." dedi.
Türkiye'nin hızla değiştiğini, Gaziantep'in de gelişmesini hayranlıkla izlediğini ifade eden Mustafa Armağan, kitaplara ve okumaya ilgisinin çocuk yaşlarda başladığını belirterek, harçlıklarını kitap satın alarak değerlendirdiğini söyledi. Maddi imkânsızlıklara rağmen içindeki okuma aşkıyla başarıya ulaştığını anlatan Armağan, "Çaresizliği aştığımız sürece insanlığımız gelişir. Fırsatlar hiçbir zaman hazır sunulmaz, sizin gayret etmeniz gerekir. Ancak azimle çalışınca başarıya ulaşılır, böylece verilen emekten de zevk alınır." şeklinde konuştu.
Yazarken diğer yazarların kaleme almadıkları konuları seçtiğini belirten Armağan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başkasının yazdığını tekrarlamanın bir önemi yok. Ben Osmanlı tarihine ait araştırmalar yaparken, tarihin iç dünyasına yaklaştım, bu önemlidir. Tarihi doğru yansıtmak gerekir."
Söyleşinin ardından öğrencilerin tarihle ilgili merak ettikleri soruları cevaplandıran Yazar Armağan, yanlı ve yanlış öğretilen tarih efsanelerine itibar edilmemesi tavsiyesinde bulundu.
"BİZE ŞEREF VEREN BİR TARİHİMİZ VAR"
Mustafa Armağan'ın katıldığı ikinci program da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde yapıldı. 'Osmanlı Geri mi Dönüyor' konulu konferans, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gazikent Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi.
Mustafa Armağan, buradaki konuşmasında da Osmanlı tarihinden örnekler verdi. Armağan şöyle konuştu:
"Bize şeref veren bir tarihimiz var, tarihimize haksızlık etmemeliyiz ve sahip çıkmalıyız. Osmanlı'nın büyüklüğü kavranamadığı için bir takım yayınlarda küçültülmeye çalışılıyor. Oysa Osmanlı İmparatorluğu farklı milletleri, kültürleri, dinleri bir düzenle, sistemle farklılıklara saygılı olarak bir arada tutmuş, insana değer veren büyük düşünen insanların yönettiği bir imparatorluktu. İnsanı yaşatma erdemi Osmanlı'nın şu felsefesinde açıkça görülmektedir; 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.'. Yani Osmanlı İmparatorluğu, insanı öldürme felsefesine sahip milletlere karşı tam tersi bir felsefeyle hareket etmiştir. Bu da bir fazilettir, bir erdemdir. Bizler de 21. yüzyıl dünyasında, Türkiyesi'nde Osmanlı dönemindeki kazanımları yeniden hatırlayıp değerlendirmeli, dersler çıkarmalıyız. Osmanlı'nın izlerinin hala devam ettiği Rusya'da 3 buçuk milyon nüfuslu Belarus'un (Beyaz Rusya) başkenti Minsk civarındaki 10 Tatar köyünde cami inşasına destek verilişi, teravih namazı aralarında tüm peygamberlere, sonra Hz. Muhammed (s.a.v)'e ve en son Sultan Abdulhamid Han Hali Fethullah deyişleri bizlere Osmanlı'nın izlerini, memnuniyeti ifade etmesi bakımından anlamlıdır."
Armağan, Osmanlı'nın geri gelmesinin dirilerek eskiye dönmek anlamında değil, o dönemdeki barış, sevgi ve anlayış ortamındaki yönetimin başarılı ve uzun soluklu oluşunu ifade ettiğini de belirtti.
Konukların yoğun ilgi gösterdiği konferansın sonunda Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Asım Özsöyler tarafından Mustafa Armağan'a hediye takdim edildi. Programının sonunda Armağan, kitaplarını imzaladı.
Konferansa, İl Özel İdare Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Serin, Gaziantep Eğitim ve Hizmet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Asım Özsöyler, Özel Erdem Koleji Kurucu Temsilcisi Metin Zirek, Gazikent Üniversitesi mütevelli heyeti üyeleri, bürokratlar ve öğrenciler katıldı.