Arastirmaya Göre, ABD'de Beyaz Olmayan Insanlar Hava Kirliligine Daha Fazla Maruz Kaliyor

Dezavantajli bölgelerde yasamalari nedeniyle siyahi ve beyaz olmayan topluluklar, endüstri ve otoyol kaynakli kirli havayi daha fazla soluyor.

ABD'de yapilan bir arastirma, beyaz olmayan insanlarin hava kirliginin her türüne daha fazla maruz kaldigini ortaya koydu.

The Guardian'da yer alan habere göre, Environmental Health Perspectives (Çevre Sagligi Perspektifleri) adli hakemli dergide yayimlanan çalismada, ABD'de hava kirliligine maruz kalma seviyesinin cilt rengine bagli degisim gösterdigine isaret edildi.

Washington Üniversitesi (UW) öncülügünde uluslararasi bir arastirma ekibi tarafindan yapilan çalismada, son yillarda ABD'de hava kirliliginin azaltilmasinda büyük ilerleme kaydedilse de beyaz olmayan insanlarin hava kirliliginin her türüne daha fazla maruz kaldigi aktarildi.

Beyaz olmayanlarin daha dezavantajli bölgelerde yasamasi nedeniyle kirli havayi daha fazla soludugu aktarilan çalismada, siyahi ve beyaz olmayan topluluklarin asiri miktarda endüstri ve otoyol kaynakli hava kirliligine maruz kaldigi kaydedildi.

Güney Los Angeles sakini Iretha Warmsley isimli siyahi kadin, Los Angeles'ta hava kirliligine neden olan bazi fabrikalarin kapatilmasi gibi bazi iyilestirmeler oldugunu aktararak, "Ama yine de çok fazla degisiklige ihtiyacimiz var." ifadelerini kullandi.

1990 ila 2010 arasindaki degisikliklere odaklanan çalismada, ABD'nin 1970'ten bu yana hava kirliligini azaltma konusunda kazanimlar elde ettigi belirtilirken ancak hava kirliligine maruz kalma konusunda farkli irklar arasindaki farkin kapanmadigi vurgulandi.

ABD'de her yil hava kirliligi nedeniyle yaklasik 100 bin kisi hayatini kaybediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile