Şirketten yapılan açıklamaya göre, Arçelik, çağdaş sanat eserlerinin beğeniye sunulduğu Contemporary İstanbul'da 'Cyles' sergisiyle yer alıyor. Cyles sergisinde, Arçelik'in geri dönüşüm tesislerinden elde edilen malzemeler, Türkiye'nin önde gelen sanatçı ve tasarımcıları tarafından fonksiyonel sanat eserleri ve koleksiyon objelerine dönüştürüldü.
Susan McMurrain küratörlüğünde düzenlenen sergiye endüstriyel tasarım öğrencilerinin çalışmalarını da dahil eden Arçelik, bu sayede genç tasarımcıları da destekliyor.
İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında yer alan sergi, 6 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Arçelik AŞ Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük, iklim değişikliği ve azalan doğal kaynakların yeryüzünde yaşamı tehdit eden en önemli unsurlar arasında yer aldığını ifade etti.
Arçelik olarak belirledikleri 'Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın' vizyonuyla doğal kaynakların verimliliğine odaklandıklarını ve sürdürülebilirlik yaklaşımını tüm süreç ve faaliyetlerine entegre ettiklerini belirten Karabük, 'Bu amaçla 2014'te Türkiye'nin en büyük geri dönüşüm hareketini başlattık. Uzun yıllardır, doğanın ve ekolojik sistemin korunmasına katkı sağlayan projeler yürüten bir şirket olarak Bolu ve Eskişehir'de geri dönüşüm tesislerimizi kurarak faaliyete başladık. Bu tesislerimizde eski ürünleri yeniden doğaya kazandırıyoruz.' değerlendirmelerini yaptı.
Karabük, Arçelik'in, beyaz eşya üreticisi olup kendi geri dönüşüm tesisini kuran ilk ve tek şirket konumunda bulunduğunu aktararak, her yıl gerçekleştirdikleri geri dönüşüm kampanyalarıyla önemli kazanım yarattıklarını kaydetti.
Ürünlerin geri kazandırılması sayesinde, tehlikeli atık maddelerin güvenli yönetimi, enerji tüketiminin azaltılması, ozon tabakasını incelten madde ve sera gazı salınımı miktarının düşürülmesi, çevreye zararlı maddelerin salınımının önlenmesi gibi çevresel faydalar elde ettiklerini anlatan Karabük, şunları ifade etti:
'2 yıldır gerçekleştirdiğimiz geri dönüşüm kampanyalarımızla eski teknoloji ürünlerin şebekeden çektiği yüksek elektrik tüketimi önlendi. Böylelikle 2014 yılından bu yana ülke ekonomisine 72,8 GWh, yani 25 bin hanenin 1 yıllık elektrik tüketimi kadar tasarruf sağladık. Bugüne kadar geri dönüştürülen atık ürünlerle 36 bin ton karbondioksit salımı da azaltılmış oldu.
Contemporary İstanbul ile yaptığımız bu iş birliği sayesinde şimdi de geri dönüşümü sanatla buluşturuyor ve çok özel bir sergiyi hayata geçiriyoruz. Bu sergiyle Arçelik'in geri dönüşüm tesislerinden elde edilen malzemeler Türkiye'nin önde gelen sanatçıları ve tasarımcıları tarafından sanat eserlerine dönüşüyor. Bu sergiye endüstriyel tasarım öğrencilerinin çalışmalarını da dahil ederek, genç tasarımcılara da destek veriyoruz.'
- 'Tasarım alanında değişim ve etkileşim çok hızlı'
Arçelik AŞ Endüstriyel Tasarım Direktörü Serdal Korkut Avcı ise şirket olarak Contemporary İstanbul gibi önemli bir etkinliğin bir parçası olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.
Avcı, Arçelik'in tasarımın insan hayatında ne kadar önemli bir yeri olduğunun bilinciyle ürünlerini geliştirdiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
'Yaşamın her alanında olduğu gibi tasarım alanında da artık değişim ve etkileşim çok hızlı. Biz de bu hıza ayak uyduracak tasarımlarla ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Kullanıcıların ihtiyacını en iyi, en yeni teknolojiler ve tasarımlarla cevaplamak birinci önceliğimiz. Tasarım ve teknolojinin deneyimlerde uygulanması üzerinde tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz, farklı projelerde bazen ünlü tasarımcılarla işbirlikleri yapıyoruz. Sanatla tasarımı buluşturan böylesine önemli bir etkinliğin içinde bulunmak bizim için son derece değerli.'
Arçelik Geri Dönüşümü Sanatla Buluşturuyor
Arçelik'in geri dönüşüm tesislerinden elde edilen malzemeler, Türkiye'nin önde gelen sanatçı ve tasarımcılarının yaptığı tasarımlarla Contemporary İstanbul'da yer alan 'Cycles' sergisinde beğeniye sunuldu.